woman back

Σπυράκια στο σώμα & πού μπορεί να οφείλονται

Τα σπυράκια στο σώμα αποτελούν ένα θέμα που παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον. Οι δερματικές αυτές ατέλειες, σε ορισμένες περιπτώσεις, επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα του ατόμου. Συχνά εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές του σώματος, όπως στο πρόσωπο, στο μέτωπο, στο στήθος, στους γλουτούς και ιδίως στην πλάτη. Αξίζει να σημειωθεί πως το ακριβές σημείο εντόπισης μπορεί να μας πει πολλά για την κατάσταση της υγείας μας.

Στην πλάτη, όπου παρατηρούνται και κατά κύριο λόγο, εμφανίζονται ως ερυθρές, επηρμένες (δηλαδή που προεξέχουν από την επιφάνεια του δέρματος) δερματικές βλάβες, συνήθως με πύον και χαρακτηρίζονται από διαφορετικό μέγεθος και αριθμό. Όλη αυτή η διαταραχή του δέρματος συνοδεύεται από έντονη φλεγμονή που συνήθως αφορά τους θύλακες των τριχών και τα κλινικά χαρακτηριστικά προσομοιάζουν με αυτά της ακμής. Κατά κύριο λόγο είναι τα εξής: μαύρα ή λευκά στίγματα, φλυκταινίδια που παρατηρούνται στην επιφάνεια του δέρματος και έχουν πύον, καθώς και οζίδια δηλαδή επηρμένες δερματικές αλλοιώσεις. Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με τη σοβαρότητα και την έκταση του προβλήματος, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τον κνησμό και το άλγος. Οι πιο συχνές επιπλοκές συνίστανται στην ανάπτυξη πιο σοβαρών, μεγάλων βλαβών όπως είναι οι κύστεις και τα αποστήματα τα οποία συχνά αφήνουν μόνιμες ουλές.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Τα σπυράκια στο σώμα, χωρίς αμφιβολία,  δεν οφείλονται σε μία μόνο αιτία, αλλά σε ένα σύνολο παραγόντων που συμβάλλουν στην εμφάνισή τους. Μεταξύ των βασικών αιτιών που θεωρούνται υπεύθυνες για την εμφάνισή τους, είναι: η  γενετική προδιάθεση, οι ορμονικές διακυμάνσεις, λόγω ιδιαίτερων καταστάσεων όπως είναι η εφηβεία ή η εγκυμοσύνη, οι βακτηριακές λοιμώξεις που προκαλούνται από μικροοργανισμούς, όπως το Propionibacterium acnes. Σημαντικός εκλυτικός παράγοντας είναι η ορμονική ανισορροπία, που κατά κύριο λόγο εκδηλώνεται με την υπερβολική παραγωγή σμήγματος από τους αντίστοιχους αδένες. Ακριβώς όπως συμβαίνει και με την ακμή, οι αδένες αυτοί υπερλειτουργούν και το σμήγμα που εκκρίνουν φράσσει τους πόρους του δέρματος, εμποδίζοντας τη διαφυγή των νεκρών κυττάρων, των βακτηρίων αλλά και του ίδιου του σμήγματος. Το επακόλουθο είναι η ανάπτυξη φαγεσωρικών στοιχείων τα οποία, μετά από βακτηριακό αποικισμό, μπορούν να εξελιχθούν σε φλεγμονώδη στοιχεία, όπως είναι οι βλατίδες και οι φλύκταινες.

Ορισμένοι παράγοντες, ωστόσο, μπορούν να ευνοήσουν την περαιτέρω εμφάνιση με χαρακτηριστικά παραδείγματα: την λιπαρή επιδερμίδα, την χρήση ερεθιστικών και ακατάλληλων για τον τύπο του δέρματος προϊόντων, τη λανθασμένη διατροφή, πλούσια σε λιπαρά και σάκχαρα, το άγχος, το κάπνισμα, αλλά και την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Ειδικά για την περιοχή των γλουτών, η καθιστική ζωή, τα στενά ρούχα, τα συνθετικά εσώρουχα και η συνεχής τριβή τους με το δέρμα δεν το αφήνουν να αναπνεύσει με τελικό αποτέλεσμα την φλεγμονή των τριχοθυλακίων. Η αποτρίχωση με κερί και το ξύρισμα με ξυράφι συχνά δυσχεραίνουν περαιτέρω την όλη φλεγμονώδη διαδικασία.

 

Πώς μπορούμε λοιπόν να απαλλαγούμε από τα σπυράκια στο σώμα και να αποτρέψουμε  την εμφάνισή τους;

Το δέρμα θα πρέπει να διατηρείται πάντα καθαρό, ειδικά το καλοκαίρι ή μετά από αθλητική δραστηριότητα.  Για τον καθαρισμό, είναι σημαντικό να επιλέγονται κατάλληλα προϊόντα με ενεργά συστατικά που καταπραΰνουν τη φλεγμονή και εμποδίζουν την επανεμφάνισή της. Ο καθαρισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει απαλά εξειδικευμένα καθαριστικά και μια επιλογή προϊόντων ειδικά σχεδιασμένων για τη θεραπεία δέρματος με τάση ακμής. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι ενδεδειγμένο να αγγίζουμε και να πιέζουμε τα  σπυράκια για να μην ευνοηθεί η περαιτέρω βακτηριακή επιμόλυνση. επίσης, χρειάζεται να αποφεύγουμε στενά ρούχα που προάγουν την εφίδρωση του δέρματος. Η ισορροπημένη διατροφή -χαμηλή σε ζάχαρη, αλκοόλ και λιπαρά οξέα- είναι αναγκαία, όπως και η ψυχοσωματική ευεξία. Η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία είναι απαραίτητη. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην περίπτωση επιδείνωσης είναι αναγκαία η εκτίμηση από τον δερματολόγο για την ενδεδειγμένη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

hands
Περιποίηση χεριών: Πώς θα αποκτήσω νεανικά και απαλά χέρια;