CELLULITE

Kατακράτηση Υγρών και Κυτταρίτιδα: Συσχέτιση & Αντιμετώπιση

Πολύ συχνά, οι όροι κατακράτηση υγρών και κυτταρίτιδα χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την ίδια κατάσταση. Είναι όμως ακριβώς το ίδιο;

Κατακράτηση: η ανισορροπία της υδατικής ζυγαριάς
Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 50-70% νερό1. Για να λειτουργεί εύρυθμα, χρειάζεται να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο νερό που εισέρχεται και σ’ αυτό που αποβάλλεται από τον οργανισμό. Όταν υπάρχει περισσότερο υγρό από όσο χρειάζεται το σώμα για τις καθημερινές του λειτουργίες, το υγρό συγκρατείται στο

κυκλοφορικό σύστημα, στους ιστούς και τις κοιλότητες του σώματος, δημιουργώντας κατακράτηση υγρών. Τα σημάδια της κατακράτησης είναι συνήθως οίδημα στο πρόσωπο, πρησμένα πόδια, αστράγαλοι και πέλματα και αίσθηση φουσκώματος στην κοιλιά. Μία ακόμα ένδειξη της κατακράτησης είναι η απότομη αύξηση βάρους που δεν οφείλεται σε αύξηση θερμίδων.

 

Τι προκαλεί την κατακράτηση;

Οι λόγοι είναι πολλοί, άλλοι πιο απλοί, άλλοι πιο σύνθετοι, Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού ή υπερεπεξεργασμένων τροφίμων είναι μια συχνή αιτία κατακράτησης, αφού το νάτριο αναγκάζει το σώμα να συγκρατεί νερό. Επιβαρυντικά δρα επίσης και το αλκοόλ στο θέμα αυτό. Επιπλέον, πριν από την έμμηνο ρύση ή κατά την εγκυμοσύνη, οι γυναίκες εμφανίζουν συχνά κατακράτηση για ορμονικούς λόγους. Τέλος, προσθέστε ως αιτίες την καθιστική ζωή ή την πολύωρη ορθοστασία που ευνοούν το οίδημα στα πόδια αλλά και ιατρικούς λόγους (καρδιακές, ηπατικές παθήσεις και λήψη φαρμάκων).

 

Κυτταρίτιδα: η ανομοιογενής κατανομή

Η επιδερμίδα, το χόριο (κυρίως δέρμα) και ο υποδόριος ιστός είναι τα τρία στρώματα από τα οποία αποτελείται το δέρμα. Κάποιες φορές, ανάμεσα στο κυρίως δέρμα και τον υποδόριο ιστό συσσωρεύονται νερό και λίπος. Τα λιποκύτταρα στα οποία αποθηκεύεται το νερό και το λίπος διoγκώνονται, για να δημιουργηθεί χωρητικότητα, και κατανέμονται ανομοιόμορφα στον συνδετικό ιστό. Παράλληλα, τα αγγεία συμπιέζονται, η μικροκυκλοφορία δυσχεραίνεται και το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να δημιουργείται ανομοιογενής δερματική υφή με εξοχές και εσοχές που θυμίζει «φλοιό πορτοκαλιού», η γνωστή μας κυτταρίτιδα.

Αιτίες της κυτταρίτιδας

Και εδώ, το θέμα είναι πολυπαραγοντικό: οι ορμονικές αλλαγές είναι από τις πρωταρχικές αιτίες που την προκαλούν, γι’ αυτό και η κυτταρίτιδα αποτελεί θέμα κυρίως γυναικείο. Λόγω των ορμονικών μεταβολών, εφηβεία, εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση είναι περίοδοι όπου εμφανίζεται συχνά όψη φλοιού πορτοκαλιού. Η κληρονομικότητα, μπορεί επίσης να παίζει ρόλο όπως και η κακή διατροφή και το επιβαρυντικό lifestyle (κάπνισμα, καθιστική ζωή). Τέλος, η μεγάλη ή απότομη πρόσληψη βάρους είναι παράγοντας που επηρεάζει την ελαστικότητα του δέρματος. Κάποιες φορές, μάλιστα, ισχύει και το αντίθετο, δηλαδή τα σημάδια κυτταρίτιδας γίνονται πιο εμφανή μετά από απώλεια βάρους2.

 

Τελικά, πώς συνδέεται η κυτταρίτιδα με την κατακράτηση;

Είναι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Καθώς το πλεόνασμα νερού συσσωρεύεται στα λιποκύτταρα αυξάνοντας το μέγεθός τους, δημιουργείται γόνιμο έδαφος για σχηματισμό ή επιδείνωση της κυτταρίτιδας. Κάντε το απλό τεστ, για να δείτε αν έχετε κατακράτηση ή κυτταρίτιδα: πιέστε το συγκεκριμένο σημείο στην επιδερμίδα και αν είναι σκληρό και αντιστέκεται στην πίεση, είναι κυτταρίτιδα. Αν είναι πολύ μαλακό και υποχωρεί εύκολα, είναι μάλλον κατακράτηση.

 

Πώς μπορούμε να  καταπολεμήσουμε τις δύο αυτές καταστάσεις;

Θα σου αρέσει σίγουρα:

glykerini
Γλυκερίνη: Ιδιότητες & Χρήσεις για την Ομορφιά σας!

Με σωστή διατροφή: περιορίζουμε τις τροφές με πολύ αλάτι, τα  υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και τα τηγανητά.

 

Με καλή ενυδάτωση:  Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο αλλά η κατακράτηση υγρών θέλει ενυδάτωση! Διαφορετικά, ο οργανισμός θα συγκρατήσει τα υπάρχοντα επίπεδα νερού, για να καλύψει τις ανάγκες του, άρα θα έχουμε κατακράτηση και αφυδάτωση μαζί!

 

Με αποτελεσματική άσκηση (και αποφυγή της καθιστικής ζωής): έτσι θα επιτευχθεί καλή μικροκυκλοφορία, απώλεια βάρους και σύσφιγξη του σώματος και το δέρμα θα ανακτήσει την ελαστικότητά του.

 

Με σωστή ενισχυτική βοήθεια: στο πλαίσιο μιας σωστή διατροφής και αθλητικής δραστηριοποίησης, μία συστηματική δερματική φροντίδα για ένα εύλογο διάστημα, μπορεί να προσθέσει σημαντικά οφέλη. Το Triple Effect Body Contouring Frosted Gel για μείωση της κυτταρίτιδας και του όγκου των λιποαποθηκών είναι η ιδανική επιλογή για το αποτέλεσμα όπου στοχεύετε σε μηρούς, γλουτούς, μπράτσα και κοιλιά. Διαθέτει μοναδική καινοτομία ενεργών συστατικών που μιμείται τα σωματομετρικά οφέλη της αερόβιας άσκησης και οδηγεί στη βελτίωση του μυϊκού τόνου, στη μείωση της συσσώρευσης λίπους, στην ενίσχυση της μικροκυκλοφορίας και στη μείωση των πόντων. Το σύμπλοκο Καφεΐνης-Πυριτίου όπου βασίζεται η σύνθεσή του τζελ,  διασφαλίζει σταθερότητα και maximum δράση του συστατικού και προσφέρει ρύθμιση του όγκου των λιποκυττάρων και βελτίωση της ελαστικότητας στο δέρμα. Και βέβαια, η εξαιρετικά ευχάριστη, λεπτόρρευστη, δροσερή υφή του που απορροφάται άμεσα -όφελος της Τεχνολογίας Fresh Frosted Gel- είναι ένας ακόμα καλός λόγος να μπει στη ρουτίνα περιποίησης για την αναδιαμόρφωση του σώματος.

 

Διακρίνουμε τη διαφορά ανάμεσα σε κατακράτηση υγρών και κυτταρίτιδα και κινούμαστε στοχευμένα και αφοσιωμένα, για να αποκτήσουμε λεία, ομοιόμορφη, σμιλεμένη, ελαστική επιδερμίδα ξανά.

 

1.Water: How much should you drink every day?.Mayo Clinic

2.Effect of weight loss on cellulite: gynoid lipodystrophy, Lola K SmallsMatthew HicksDavid PasserettiKeith GersinW John KitzmillerAdel BakhshR Randall WickettJennifer WhitestoneMarty O Visscher, National Library of Medicine USA.