woman menopause

Εμμηνόπαυση: Συμπτώματα, Διάρκεια, Ανακούφιση

Την περίοδο της εμμηνόπαυσης πολλές γυναίκες εμφανίζουν κάποια συμπτώματα χαρακτηριστικά της περιόδου αυτής. Δεν είναι βέβαιο ότι όλες οι γυναίκες θα εμφανίσουν όλα ή τα ίδια εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα ή στην ίδια ένταση και συχνότητα. Κάποιες, μάλιστα, βιώνουν ελάχιστα ή και κανένα από αυτά. Σε κάθε περίπτωση, ακολουθούν τα τρία συμπτώματα που αναφέρουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση πιο συχνά, καθώς και λύσεις ανακούφισης από αυτά.

 

Ανακαλύπτουμε τα 3 πιο συνήθη σημάδια εμμηνόπαυσης και μαθαίνουμε πώς να ανακουφιστούμε

1.Εξάψεις εμμηνόπαυσης

Ίσως το πιο γνωστό σύμπτωμα που βάζει μία γυναίκα στο κατώφλι της εμμηνόπαυσης. Ιατρικά, οι εξάψεις αποκαλούνται αγγειοκινητικά συμπτώματα ή VSΜ (Vasomotor Symptoms) και περιγράφουν ένα ξαφνικό κύμα «ζέστης» που συνοδεύεται από αναψοκοκκινισμένο δέρμα και ακολουθείται από μία αίσθηση κρύου ιδρώτα. Οι εξάψεις εμφανίζονται συνήθως στο πάνω μέρος του σώματος, στο πρόσωπο, τον λαιμό και το στέρνο. Ωστόσο, ο τρόπος που οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση βιώνουν τις εξάψεις διαφέρει. Πέρα από τα παραπάνω συμπτώματα, μπορεί ακόμα να εμφανιστούν:

  • Μία έντονη αίσθηση φλόγωσης (ακόμα και αν βρισκόμαστε σε κρύο περιβάλλον)
  • Έντονη εφίδρωση (εμφανίζεται συνήθως τη νύχτα και προκαλεί απότομο ξύπνημα)
  • Αυξημένοι καρδιακοί παλμοί
  • Αίσθημα ανεξήγητου άγχους

 

Πόσο διαρκούν οι εξάψεις;

Αυτή είναι μία σύνθετη απάντηση, αφού επηρεάζεται από το αν έχει προηγηθεί και η φάση της περιεμμηνόπαυσης. Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν εξάψεις για 6 μήνες-2 χρόνια ωστόσο για κάποιες, αυτές μπορεί να διαρκέσουν έως και 5 χρόνια. Υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις εξάψεων εμμηνόπαυσης που διήρκεσαν για 10 χρόνια1, ακόμα και πολύ μετά την οριστική διακοπή της περιόδου, στη δεκαετία των 60 ή και μετά. Γενικά, δεν υπάρχει ένας κοινός αξιόπιστος τρόπος μέτρησης της έναρξης και της διάρκειας των εξάψεων.

 

Ανακουφιστικές λύσεις

  • Ντυνόμαστε σε στρώσεις, ώστε να μπορούμε να αφαιρούμε ρούχα, όταν ξεκινήσουν οι εξάψεις
  • Αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ και πικάντικων φαγητών που εντείνουν την αίσθηση θερμότητας
  • Αποφύγουμε την κατανάλωση καφέ αργά το απόγευμα, γιατί θα επιδεινώσει τη δυσκολία στον ύπνο που προκαλείται από τη νυχτερινή εφίδρωση
  • Ενυδατώνουμε την επιδερμίδα του προσώπου μας πριν τον ύπνο με μία πλούσια και απολαυστική κρέμα που θα το ξεδιψάσει. H Moisturizing Rich Cream ενυδατώνει άμεσα και σε βάθος το δέρμα και θωρακίζει την υγρασία στο εσωτερικό, δρώντας ανακουφιστικά ενάντια στις εξάψεις που μπορεί να προκύψουν μέσα στη νύχτα.

 

 

  1. Εναλλαγές στη διάθεση, στην ενέργεια και αύξηση βάρους

Ένα ακόμα συχνό σύμπτωμα που αναφέρουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση είναι οι απότομες μεταπτώσεις στη διάθεση. Όπως και οι εξάψεις, οι ψυχολογικές και σωματικές   αλλαγές είναι αποτέλεσμα των ορμονικών μεταβολών που προκύπτουν την περίοδο αυτή. Στο πλαίσιο των μεταπτώσεων στη διάθεση κατά την εμμηνόπαυση πολλές γυναίκες εμφανίζουν σημάδια ευερεθιστότητας, εκνευρισμό,  άγχος, μελαγχολία, μία αίσθηση θολού μυαλού (γνωστού και ως brain fog) ενώ χαρακτηριστική είναι και η αίσθηση κούρασης και έλλειψης ενέργειας που περιγράφουν συχνά. Οι ορμονικές μεταβολές της εμμηνόπαυσης επηρεάζουν και το βάρος, προσθέτοντας συχνά έξτρα κιλά στη ζυγαριά.

 

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman doing her eye care
Γυναικεία ομορφιά: Μυστικά για ξεκούραστο βλέμμα

Τι θα ωφελήσει στην περίπτωση αυτή;

  • Η γυμναστική θα ωφελήσει πολλαπλά, εκτονώνοντας το στρες και βοηθώντας στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους. Δεν χρειάζεται απαραίτητα ένα κοπιαστικό πρόγραμμα άθλησης αλλά καθημερινή κίνηση και περιορισμός της καθιστικής ζωής.
  • Οτιδήποτε μπορεί να διατηρήσει χαμηλά τα επίπεδα στρες, π.χ. διαλογισμός ή γιόγκα.

 

3.Αλλαγές στη σεξουαλική επιθυμία

Την περίοδο αυτή συχνά εκδηλώνεται μειωμένη ερωτική επιθυμία ή αντίθετα, πιο έντονη διάθεση, καθώς δεν υπάρχει και η πιθανότητα της εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα κολπικής ξηρότητας και η δυσχέρεια που εμφανίζεται κατά τη συνεύρεση, δυσκολεύουν ακόμα πιο πολύ το ερωτικό κομμάτι.

 

 

Βοηθητικές κινήσεις 

  • Η χρήση μίας ενυδατικής και αιδοικολπικής γέλης, θα ευνοήσει τις συνθήκες ενυδάτωσης του κόλπου. Η γέλη Aqua Care Gel2 είναι ειδικά σχεδιασμένη για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της κολπικής ξηρότητας όπως κνησμός, ερεθισμός, αίσθημα καύσου, τοπικοί ερεθισμοί που εμφανίζονται μετά την εμμηνόπαυση ή δυσχέρεια κατά την συνεύρεση. Προσφέρει ενυδάτωση και λίπανση του κολπικού βλεννογόνου.

 

Με γνώση και ενημέρωση γύρω από το θέμα «εμμηνόπαυση: συμπτώματα, διάρκεια», μπορούμε να εντοπίσουμε τα χαρακτηριστικά σημάδια της φάσης αυτής και να τα καταπραΰνουμε στο μέτρο του δυνατού, με την αποδοχή πως η εμμηνόπαυση είναι απλώς ένα στάδιο ζωής που «αγκαλιάζουμε» με σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

 

1.Risk Factors for Extended Duration and Timing of Peak Severity of Hot Flashes, Rebecca Lee Smith, Lisa Gallicchio, Susan R. Miller, Howard A. Zacur, and Jodi A. Flaws, National Library of Medicine USA.

2.Ιατροτεχνολογικό προϊόν. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες για το προϊόν πριν από τη χρήση. Συμβουλευθείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.