OLD WOMAN

Εμμηνόπαυση και Περίοδος: 10 Βασικές Πληροφορίες

Αν η εμμηνόπαυση ξεκινάει με το τέλος των εμμηνορυσιακών κύκλων, τότε γιατί ακούμε κάποιες φορές για εμφάνιση περιόδου στην εμμηνόπαυση; Για να αντλήσουμε την απάντηση, χρειάζεται να μάθουμε 10 βασικές πληροφορίες για το στάδιο αυτό στη ζωή της γυναίκας και να εστιάσουμε στη μία και μοναδική λέξη που επιτρέπει να υπάρχει έμμηνος ρύση στην εμμηνόπαυση.

 

1. Η εμμηνόπαυση είναι ένα στάδιο της ζωής της γυναίκας που έρχεται ανάμεσα στα 45 και 55 έτη της ως φυσιολογική διαδικασία βιολογικής γήρανσης.

2. Η εμμηνόπαυση μπορεί να επέλθει όμως σε κάποιες περιπτώσεις και πολύ νωρίτερα, για ιατρικούς λόγους ή μετά από μία χειρουργική επέμβαση σχετιζόμενη με το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας.

3. Κατά την εμμηνόπαυση μειώνονται οι αναπαραγωγικές ορμόνες, δηλαδή τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη.

4. Οι ορμονικές αυτές αλλαγές έχουν επίδραση σε διαφορετικές πλευρές του σώματος της γυναίκας. Μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στη διάθεση, όπως άγχος, μελαγχολία, κυκλοθυμία κ.λπ., αϋπνία και εξάψεις, νυχτερινή εφίδρωση, αδυναμία στα οστά, κολπική ξηρότητα, μεταβολές στην όψη, τη υφή και τη δομή του δέρματος κ.λπ.

5. Κάποιες γυναίκες βιώνουν όλα τα παραπάνω συμπτώματα και κάποιες ορισμένα ή ελάχιστα εξ αυτών.

6. Στην πραγματικότητα, η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής φάσης της γυναίκας, με τη διακοπή της περιόδου της.

7. Όμως η διακοπή της περιόδου δεν γίνεται μέσα σε μία νύχτα. Προηγείται η περιεμμηνόπαυση, το μεταβατικό δηλαδή διάστημα κατά το οποίο υπάρχει μεν περίοδος, απλώς οι κύκλοι της γυναίκας αλλάζουν ένταση ή συχνότητα και η ωορρηξία εμφανίζεται για κάποιους μήνες και για κάποιους σταματά. Η περιεμμηνόπαυση είναι αυτή η λέξη που μας επιτρέπει να συνδυάσουμε εμμηνόπαυση και περίοδο στην ίδια πρόταση για το μεσοδιάστημα, πριν παύσει ολοκληρωτικά η περίοδος και ξεκινήσει η εμμηνόπαυση.

8. Η περιεμμηνόπαυση μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από την εμμηνόπαυση αλλά και πολύ νωρίς ηλιακά στη ζωή της γυναίκας, ακόμα και στα 351. Κατά μέσο όρο, διαρκεί για περίπου 4 χρόνια, όμως ορισμένες γυναίκες παραμένουν στη φάση αυτή για λίγους μήνες και άλλες για διάστημα 4-8 ετών.

9. Αν παρέλθουν 12 μήνες χωρίς καθόλου έμμηνο ρύση, τότε θεωρούμε ότι ξεκινά η εμμηνόπαυση.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman applying mascara
Ιδέες για τέλειο καλοκαιρινό μακιγιάζ (infographic)

10. Η είσοδος στην εμμηνόπαυση με τη οριστική διακοπή της περιόδου σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου κατά την οποία δεν μπορεί υπό φυσιολογικές συνθήκες να προκύψει εγκυμοσύνη.

 

Αυτό που αξίζει να κρατήσουμε, πέρα από το ενημερωτικό κομμάτι, είναι πως η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί ένα τέλος μόνο αναπαραγωγικό και όχι γενικό. Είναι απλώς μία άλλη φάση ζωής που έχει να μας «δώσει πολλά» όπως κάθε ηλικιακή βαθμίδα και ο τρόπος που θα την υποδεχθούμε και θα τη διαχειριστούμε μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά στο πώς θα τη βιώσουμε. Αξιοποιώντας κάθε φροντίδα που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας, θα διανύσουμε την περίοδο αυτή με μεγαλύτερη σιγουριά και άνεση, αναδεικνύοντας τον καλύτερο εμμηνοπαυσιακό εαυτό μας: επωφελούμαστε από απολαυστική ενυδατική φροντίδα προσώπου που θα απαλύνει τις εξάψεις, από ενυδάτωση και λίπανση αιδιοκολπικής περιοχής , από συμπλήρωμα διατροφής ως πηγή Βιταμίνης D32 η οποία, μεταξύ άλλων, συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών (αφού συμβουλευτούμε τον γιατρό μας) και καλύπτουμε επιπλέον ανάγκες ειδικής περιποίησης κατά την εμμηνόπαυση, μέσα από την πλήρη γκάμα προϊόντων της FREZYDERM.

Δεν ξεχνάμε πως κάθε νέο ξεκίνημα θέλει τον τρόπο του και είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε τον πιο αποδοτικό, όταν η εμμηνόπαυση γίνει η νέα μας πραγματικότητα.

 

1.Perimenopause: From Research to Practice,  Nanette Santoro, MD , National Library of Medicine.

2.Να μη γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μίας ισορροπημένης δίαιτας. Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας. Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά. Δεν χρησιμοποιείται μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία.. Αρ. Γνωστ. ΕΟΦ꞉ 127464/01.12.2020 Ο αριθμός γνωστοποίησης στον ΕΟΦ δεν επέχει θέση άδειας κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ. Υπεύθυνος Κυκλοφορίας꞉ FREZYDERM ABEE, Μενάνδρου 75, 10437, Αθήνα, 2105246900.