GLOBE WITH QUESTIONMARK

Ατοπικό Δέρμα: Τι Είναι και Ποιοι το Εμφανίζουν

Μπορεί η λέξη «έκζεμα» να χρησιμοποιείται συχνότερα όμως στην πραγματικότητα η δερματική κατάσταση την οποία περιγράφουμε συνήθως ως «έκζεμα» είναι η «ατοπική δερματίτιδα».

Δεν είναι πως πρόκειται για δύο διαφορετικές έννοιες, απλώς το «έκζεμα» είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει μία σειρά δερματικών παθήσεων που προκαλούν ερεθισμούς και κνησμό ενώ η ατοπική δερματίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή εκζέματος. Κάποιες φορές η ίδια κατάσταση αναφέρεται και ως «ατοπικό έκζεμα».

Ετυμολογικά, η λέξη έχει τις καταβολές της στα Αρχαία Ελληνικά και συγκεκριμένα στη λέξη άτοπος (α + τόπος, δηλαδή χωρίς τόπο) που σήμαινε παράδοξος, ασυνήθιστος. Το πραγματικό παράδοξο, βέβαια, είναι ότι η ατοπική δερματίτιδα δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη! Επηρεάζει πάνω από το 20% των παιδιών στις ανεπτυγμένες χώρες και έως το 9% των ενηλίκων1 . Πολύ συχνά, το ατοπικό δέρμα εμφανίζεται σε ένα άτομο παράλληλα με άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα εξού και η φράση «Τριάδα της Ατοπίας» που χρησιμοποιούν οι γιατροί.

 

Η ατοπική δερματίτιδα αφορά συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων;

 

Η σύντομη απάντηση είναι όχι, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια που τα περιστατικά ατοπίας φαίνεται να αυξάνονται συνεχώς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, οι πληροφορίες είναι οι εξής:

Ηλικιακά

Σίγουρα τα βρέφη είναι πιο ευάλωτα στη συγκεκριμένη δερματική κατάσταση, αφού ο δερματικός φραγμός τους δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως («ωριμάζει» μετά τον 1ο χρόνο ζωής) και το δέρμα τους δεν έχει ακόμα δημιουργήσει ισχυρούς μηχανισμούς άμυνας. Όμως και οι ενήλικες ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα που «πλήττει» το ατοπικό δέρμα.

Με δεδομένο ότι η ατοπική δερματίτιδα είναι μία χρόνια κατάσταση με εξάρσεις και υφέσεις, στο ερώτημα αν τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα ατοπικής δερματίτιδας θα απαλλαγούν από αυτά κάποια στιγμή στη ζωή τους, δεν υπάρχει μία απλή απάντηση. Υπάρχουν παιδιά που παύουν να εμφανίζουν τα συμπτώματα ως ενήλικες και αρκετά άλλα που «διασταυρώνουν τους δρόμους τους» με την ατοπία και στην ενήλικη ζωή τους, συχνά και σε όλη τη διάρκειά της2. Η μέτρηση των ηλικιακών δεδομένων της ατοπικής δερματίτιδας είναι ένα σύνθετο ζήτημα που εξακολουθεί να διερευνάται δερματολογικά. Σύμφωνα, πάντως με τα στατιστικά στοιχεία που αποτυπώθηκαν σε διάγραμμα τoυ Παγκόσμιου Ερευνητικού Προγράμματος Global Burden of Disease (GBD), φαίνεται πως τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα παρουσιάζουν μία κάμψη των συμπτωμάτων στην ενήλικη ζωή και ανάκαμψη αργότερα3.

Δημογραφικά και φυλετικά

Θα σου αρέσει σίγουρα:

coffee teeth
Κίτρινα δόντια: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Φινλανδία και Δανία βρίσκονται στο top 5 των χωρών με περιστατικά ατοπίας, κάτι που εξηγείται από το ψυχρό κλίμα της περιοχής που ευνοεί τα συμπτώματα έντονης ξηρότητας και ατοπικού δέρματος4. Όμως υπάρχουν σημαντικά ποσοστά με ατοπία παγκοσμίως, ακόμα και σε μεσογειακές χώρες. Πάντως ο «χάρτης της ατοπικής δερματίτιδας» δεν φαίνεται να έχει «προτίμηση» μόνο στον Δυτικό πληθυσμό, όπως πιστεύαμε έως πρόσφατα, αφού τα στατιστικά έδειξαν την υποσαχάρια Αφρική πολύ ψηλά στη λίστα των περιοχών με υψηλά ποσοστά ατοπικού δέρματος μεταξύ των κατοίκων της!5

Λύσεις για όλους αλλά και για καθέναν ξεχωριστά

Όποια και αν είναι η ηλικία μας, όσο συχνά ή σποραδικά και αν εμφανίζουμε στην επιδερμίδα μας έντονη ξηρότητα και ατοπική προδιάθεση, με όποια ένταση και αν εμφανίζονται τα συμπτώματα, η σειρά Atoprel είναι εδώ για να μας προσφέρει ανακούφιση και βελτίωση της εικόνας και της υφής του δέρματός μας για μία καλύτερη καθημερινότητα.  Εμπλουτισμένα με δραστικά υψηλής εξειδίκευσης, όλα τα προϊόντα περιποίησης Atoprel αναλιπαίνουν και ενυδατώνουν το δέρμα, ενδυναμώνουν τον δερματικό φραγμό του και ενισχύουν τοπικά το υγιές μικροβίωμά του με στόχο όχι μόνο τη μείωση της αίσθησης κνησμού -που μέσω του ξεσμού επιδεινώνει τα συμπτώματα- αλλά και τη συνολική επαναφορά της ομοιόστασης του δέρματος. Γιατί ένα δέρμα που μπορεί να αμύνεται καλύτερα ενάντια σε παθογόνα και να προστατεύεται από ερεθισμούς και μολύνσεις είναι ένα δέρμα πιο «έτοιμο» στη μάχη με τα συμπτώματα που μαρτυρούν ατοπική προδιάθεση.

Δεν ξεχνάμε όμως ότι η ατοπική προδιάθεση είναι και ατομική προδιάθεση. Κάθε πάσχων εμφανίζει συμπτώματα σε άλλα σημεία του σώματος, με άλλη συχνότητα και άλλη ένταση και έχει διαφορετική ιδιοσυγκρασία (γενετική προδιάθεση, ευαλωτότητα σε αλλεργιογόνους παράγοντες κ.λπ.). Γι’ αυτό και η σειρά Atoprel προσφέρει τη δυνατότητα εξατομικευμένων σχημάτων φροντίδας, κατάλληλα για κάθε φάση και κάθε εποχή αλλά και για κάθε ηλικία (βρέφη, παιδιά και ενήλικες).

Απαντώντας στο κεφάλαιο «ατοπικό δέρμα: τι είναι και σε ποιους εμφανίζεται» μπορούμε να «γνωριστούμε» λίγο καλύτερα με τη δερματική αυτή κατάσταση και αξιοποιώντας το εξειδικευμένο σύστημα Atoprel μπορούμε να χαρίσουμε στο ξηρό, εύθραυστο δέρμα με ατοπική προδιάθεση την ευκαιρία να ανακουφιστεί και να αποκτήσει ξανά τη λειτουργικότητά του.

 

 

 

  1. Does atopic dermatitis cause food allergy? A systematic review Teresa Tsakok e. al. The Lancet Journal. February 23, 2017. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)30491-9/fulltext
  2. Kim JP, Chao LX, Simpson EL, Silverberg JI. Persistence of atopic dermatitis (AD): A systematic review and metaanalysis. J Am Acad Dermatol. 2016;75(4):681-7.e11. Ghio D, Muller I, Greenwell K, Roberts A, McNiven A, Langan SM, et al. ‘It’s like the bad guy in a movie who just doesn’t die’: a qualitative exploration of young people’s adaptation to eczema and implications for self-care. Br J Dermatol. 2020;182(1):112-8. Abuabara K, Margolis DJ. Do children really outgrow their eczema, or is there more than one eczema? J Allergy Clin Immunol. 2013;132(5):1139-40.Thyssen JP, Corn G, Wohlfahrt J, Melbye M, Bager P. Retrospective markers of paediatric atopic dermatitis persistence after hospital diagnosis: A nationwide cohort study. Clin Exp Allergy. 2019;49(11):1455-63
  1. Prevalence rate of atopic dermatitis per 100K per age-group, 2017, Figure 2.1: Age-standardized prevalence (rate per 100k) of atopic dermatitis per age-group. Bars indicate the 95% uncertainty interval, Source: Laughter 2021/IHME (6, 19), Global Report on Atopic Dermatitis 2022, Global Atopic Dermatitis Atlas.
  2. Laughter MR, Maymone MBC, Mashayekhi S, Arents BWM, Karimkhani C, Langan SM, et al. The global burden of atopic dermatitis: lessons from the Global Burden of Disease Study 1990-2017. Br J Dermatol 2021;184(2):304-9.
  3. Figure 2.3: Age-standardized disability-adjusted life-year (DALY) rates for atopic dermatitis per 100K per region (in descending order of DALY rate). Bars indicate the 95% uncertainty interval. Source: Laughter 2021/IHME (6, 19), Global Report on Atopic Dermatitis 2022, Global Atopic Dermatitis Atlas