itchy hand

Έκζεμα: Αντιμετωπίζεται από την ομοιοπαθητική;

Είναι γεγονός ότι στις περισσότερες δερματικές παθήσεις η θεραπεία είναι συμπτωματική. Αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία δεν στοχεύει στην αντιμετώπιση της αιτίας, αλλά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Έτσι και στην περίπτωση του εκζέματος, η χημική θεραπεία είναι συμπτωματική. Σίγουρα οι κορτιζονούχες κρέμες και τα αντισταμινικά ανακουφίζουν τα συμπτώματα (επίμονη φαγούρα, τοπική φλεγμονή, επέκταση του εκζέματος), αλλά μόλις μειωθούν ή σταματήσουν τα φάρμακα το έκζεμα επανεμφανίζεται είτε αμέσως είτε μετά από μικρό χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση δε, που το έκζεμα εξαφανισθεί με την φαρμακευτική αγωγή, πολύ συχνά εμφανίζεται αλλεργική ρινίτιδα και στη συνέχεια βρογχικό άσθμα.

Στην Ομοιοπαθητική η αντιμετώπιση του εκζέματος είναι εντελώς διαφορετική.

Στόχος είναι η αντιμετώπιση της αιτίας η οποία δημιούργησε την ανισορροπία στον οργανισμό και τον ανάγκασε να δημιουργήσει το έκζεμα. Η αιτία αυτή μπορεί να είναι:

1) Κάποιο ή κάποια αρνητικά συναισθήματα που μονοπωλούν την σκέψη του ανθρώπου για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. έντονο στρες),

2) Μακροχρόνια κόπωση, από την υπερπροσπάθεια του ανθρώπου να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τα προβλήματα που εμφανίστηκαν ξαφνικά στη ζωή του

3) Συνδυασμός των δυο παραπάνω, σε μικρότερη ένταση.

Στην Ομοιοπαθητική, η εμφάνιση μιας δερματικής πάθησης δηλώνει ότι ο οργανισμός βρίσκεται σε έναν συναγερμό και προσπαθεί να δείξει το ψυχικό αδιέξοδο το οποίο βιώνει. Γι’ αυτό, όταν έχουμε μεγάλη ένταση των αρνητικών συναισθημάτων, παρουσιάζεται και επιδείνωση του εκζέματος.

Η Ομοιοπαθητική αγωγή σίγουρα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα του ανθρώπου, αλλά μπορεί να ξαναφέρει την ισορροπία στον οργανισμό. Έτσι ο ισορροπημένος οργανισμός βλέπει τα προβλήματά του από άλλη οπτική γωνία, χωρίς να κατακλύζεται από αρνητικά συναισθήματα που χαλούν την ισορροπία και δημιουργούν σωματικά συμπτώματα.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman shows her back while smiling
Τι Είναι και Πώς Φεύγουν οι Πανάδες;

Επίσης η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του εκζέματος. Η κληρονομική προδιάθεση είναι μια δεξαμενή παθήσεων παλαιότερων γενεών, που ο νέος οργανισμός θα χρησιμοποιήσει όταν βρεθεί σε μεγάλο ψυχικό αδιέξοδο. Το ποια πάθηση θα ανακαλέσει ο κάθε οργανισμός εξαρτάται από το πόσο «δυνατός» και πόσο υγιής είναι. Το έκζεμα (αλλά και κάθε δερματοπάθεια) είναι  η πρώτη πάθηση που θα ανακαλέσει ο «δυνατός» οργανισμός από την κληρονομική προδιάθεση για να δηλώσει το ψυχικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει. Ενώ αντίθετα ο «αδύναμος» οργανισμός θα ανακαλέσει από την κληρονομικότητα πιο βαριά νοσήματα, που αφορούν εσωτερικά όργανα ή συστήματα, για να δείξει το πόσο υποφέρει ψυχικά.

Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, τα ίδια ισχύουν και για την παιδική ηλικία. Βέβαια τα ψυχικά αδιέξοδα σε αυτήν την ηλικία δεν οφείλονται στον τρόπο σκέψης των παιδιών, αλλά, ξεκινάνε από το περιβάλλον που μεγαλώνουν. Όλοι οι γονείς σίγουρα κάνουμε πάντα το καλύτερο για τα παιδιά μας, αλλά πολλές φορές τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα τα οποία χωρίς να το θέλουμε μεταφέρονται στα παιδιά και τραυματίζουν την ψυχούλα τους.

Τα παιδιά δεν έχουν την πολύπλοκη λογική των ενηλίκων, για να μπορέσουν να καταλάβουν την θέση των γονιών τους και να δικαιολογήσουν τα αρνητικά συναισθήματα που προέρχονται από τα προβλήματα της καθημερινότητας, με αποτέλεσμα να διαταράζεται η ψυχική τους ισορροπία. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να εμφανίζονται στα παιδιά, πολύ συχνά κρυολογήματα και δερματικά προβλήματα (ατοπική δερματίτιδα, έκζεμα), διότι τα παιδιά είναι «δυνατοί» οργανισμοί.

Βέβαια θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε και στην τοπική φροντίδα του εκζέματος, με φυτικές κρέμες (μη κορτιζονούχες), που έχουν ως βασική ουσία την Καλέντουλα ή την Πρόπολη ή το Υπέρικο ή την Άρνικα ή και συνδυασμό μερικών από αυτές, ανάλογα με τα τοπικά συμπτώματα και τις δερματικές αλλοιώσεις.

Η χρήση αυτών των σκευασμάτων δεν προκαλεί καταπίεση και εξαφάνιση του εκζέματος, αλλά βοηθά στην αποκατάσταση του δερματικού φραγμού και του μικροβιώματος (χλωρίδας) του δέρματος, καθώς επίσης αντιμυκητιασική αντιβακτηριακή και αντιική δράση που είναι απαραίτητα στην πλήρη ίαση του εκζέματος από τον ίδιο τον οργανισμό.

Όσοι λοιπόν έχουν έκζεμα ή άλλες χρόνιες δερματικές παθήσεις, καλό είναι να παρατηρήσουν αν οι εξάρσεις τους έχουν σχέση με τον ψυχισμό τους και να δώσουν μια ευκαιρία στην Ομοιοπαθητική να τους θεραπεύσει.