beautiful blonde woman

Ελεύθερες Ρίζες: πώς Βλάπτουν το Δέρμα και πώς να τις Προλάβετε

Έχετε διαβάσει γι’ αυτές σε περιοδικά ομορφιάς και ευεξίας, έχετε ακούσει γι’ αυτές από επιστήμονες της υγείας, της δερματολογίας και τις κοσμητολογίας. Πόσο ξεκάθαρο σας είναι όμως τι είναι οι περίφημες ελεύθερες ρίζες; Ας δούμε με απλά λόγια ποιος είναι ο ρόλος τους στον οργανισμό μας και πώς μπορούν να βλάψουν τη νεότητά μας.

 

Μικροί «κλέφτες» με μεγάλη «λεία»

Όπως μαρτυρά και το όνομά τους, οι ελεύθερες ρίζες δεν έχουν ταίρι. Είναι άτομα ή μόρια που στην εξωτερική τους στιβάδα έχουν ένα «αζευγάρωτο» ηλεκτρόνιο. Στην προσπάθειά τους λοιπόν να βρουν ταίρι, «αρπάζουν» από κάποιοι άλλο μόριο το ηλεκτρόνιο που τους λείπει. Για να αποκτήσουν το ηλεκτρόνιο αυτό όμως, δεν «σκοτώνουν» το κύτταρο (πρόβλημα που θα λυνόταν εύκολα με την αναγέννηση ενός νέου κυττάρου) αλλά το τραυματίζουν προκαλώντας βλάβη σε σημαντικές δομές του, όπως είναι οι πρωτεΐνες ή ακόμα και το DNA. Από την επαναλαμβανόμενη αυτή κυτταρική φθορά προκαλείται το γνωστό οξειδωτικό στρες που με τη σειρά του «κλέβει» κάτι πολύ σημαντικό: τη νεότητά μας. Kι αυτό γιατί όσο μεγαλύτερο είναι το πλεόνασμα ελευθέρων ριζών στο σώμα μας τόσο μεγαλύτερες είναι οι κυτταρικές βλάβες που οδηγούν στα σημάδια γήρανσης.

 

Ποιος φταίει για τις ελεύθερες ρίζες;

Ο οργανισμός μας «γεννά» από μόνoς του ελεύθερες ρίζες ως αποτέλεσμα του  μεταβολισμού. Όμως υπάρχουν και ορισμένες εξωγενείς αιτίες που επιταχύνουν ή αυξάνουν τον σχηματισμό τους, όπως:

  • η ατμοσφαιρική ρύπανση
  • η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία
  • η έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες, όπως τα παρασιτοκτόνα
  • το κάπνισμα
  • το άγχος
  • η έλλειψη ύπνου
  • η υπερβολική άθληση
  • το αλκοόλ
  • η κακή διατροφή και τα επεξεργασμένα τρόφιμα
  • οι φαρμακευτικές αγωγές

 

Το αντίδοτο στο οξειδωτικό στρες

«Υπάρχει κάτι που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες;» θα αναρωτηθείτε εύλογα. Ευτυχώς, η απάντηση είναι θετική. Τα γνωστά σας αντιοξειδωτικά είναι χημικές ενώσεις που μπορούν να ελαττώσουν ή και να προλάβουν τη δράση των ελευθέρων ριζών, αφοπλίζοντάς τες. Έτσι, η αλυσιδωτή αντίδραση σταματά προτού υποστούν φθορά σημαντικά κύτταρα του δέρματος.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

teleio soma prin to kalokairi
Είναι Εφικτό το Τέλειο Σώμα Μέχρι το Καλοκαίρι;
  • Αντιοξείδωση στο πιάτο σας

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να λάβουμε αντιοξειδωτικά είναι μέσω της διατροφής μας. Το καρότο, για παράδειγμα, είναι άριστη πηγή του αντιοξειδωτικού που ονομάζεται β-καροτένιο ενώ η βιταμίνη C που υπάρχει σε αφθονία στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, μανταρίνι κ.λπ.) και η βιταμίνη Ε έχουν επίσης σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Το ίδιο σημαντικά για την αντιοξειδωτική μας προστασία θεωρούνται και τα μούρα, τα σμέουρα, τα βατόμουρα και τα μύρτιλα, τα γνωστά σε όλους μας superfoods αλλά και ο κουρκουμάς.

  • Αντιοξείδωση στο δέρμα σας

Συμπληρωματικά με την πρόσληψη των αντιοξειδωτικών συστατικών εκ των έσω μέσω της διατροφής (που είναι το Α και το Ω για την προστασία μας από το οξειδωτικό στρες), χρειάζεται να προφυλάξουμε το σώμα μας και εξωτερικά, εμποδίζοντας τις ελεύθερες ρίζες να επιτεθούν στα κύτταρα του δέρματος και να προκαλέσουν δυσάρεστα σημεία γήρανσης, όπως λεπτές γραμμές και ρυτίδες, θαμπή και τραχιά όψη, ανομοιογενή τόνο κ.λπ. Αυτό, θα το καταφέρουμε χρησιμοποιώντας προϊόντα περιποίησης που περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά. Η κρέμα προσώπου Moisturizing Plus Cream με βιταμίνη Ε είναι η πλούσια ενυδατική φροντίδα ημέρας που ξεδιψά την ξηρή επιδερμίδα και προστατεύει το DNA του δέρματος από το οξειδωτικό stress και η Active Sun Screen Face Cream SPF 50+ είναι η αντηλιακή κρέμα προσώπου με αντιοξειδωτική και ενυδατική δράση. Η ικανότητά της να μάχεται τις ελεύθερες ρίζες οφείλεται στην καινοτόμο σύνθεσή της με Glycogen, έναν πολυσακχαρίτη θαλάσσιας προέλευσης με  εξαιρετική  προστατευτική ικανότητα από το οξειδωτικό στρες.  Όσο για τη βραδινή σας  ρουτίνα ομορφιάς, αυτή διαθέτει ένα ενισχυμένο πλάνο αντιοξείδωσης: α) το Antioxidant Vit C Cream Booster που εμπλουτίζει με βιταμίνη C την καθημερινή κρέμα νύχτας και ενεργοποιεί τους αμυντικούς μηχανισμούς ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και β) τη Night Force A+E Cream με Βιταμίνη E που χαρίζει αντιοξειδωτική προστασία, ορατή μείωση των ρυτίδων και καταπολέμηση των σημαδιών γήρανσης. Τέλος, η άμυνα της επιδερμίδας σας ολοκληρώνεται με την αντιγηραντική κρέμα σώματος Anti-Ageing Body Cream με βιταμίνη Ε και κουρκουμά ο οποίος παρέχει 5 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική προστασία από τη Βιταμίνη Ε! Απλώστε την στο σώμα σας και θα σας προσφέρει προστασία από τις ελεύθερες ρίζες, ενισχυμένη ενυδάτωση και μείωση των κηλίδων.

 

Κατανοώντας τι είναι οι ελεύθερες ρίζες και πόσο καταστροφικές είναι για την κυτταρική μας και τη συνολική μας υγεία και ομορφιά, θα κατανοήσετε και γιατί η αντιοξειδωτική προστασία μέσα-έξω δεν είναι απλώς σημαντική αλλά αναγκαία.