family running on the beach

Tips για ανέμελες οικογενειακές διακοπές

Τις περιμένετε πώς και πώς όλο τον χρόνο και ευτυχώς τώρα είναι μια ανάσα μακριά. Για να χαρείτε όμως τις οικογενειακές σας διακοπές χωρίς άγχος, εκνευρισμό, γκρίνια και καταστάσεις που θα ταράξουν τη θερινή σας γαλήνη, αξίζει να προετοιμαστείτε ψυχολογικά και πρακτικά με τους παρακάτω τρόπους.

 

Με την ψυχή στο στόμα; Καλύτερα όχι   

Από τη δουλειά στις διακοπές και αντίστροφα, απευθείας; Καλύτερα όχι, αν δεν είστε έτοιμοι. Αφιερώνοντας μία μέρα πριν φύγετε στο να οργανώσετε τα των διακοπών ή άλλες δουλειές που έχουν μείνει πίσω στην to do list σας αφενός αποσυμπιέζεστε από το άγχος του να πακετάρετε την τελευταία στιγμή και του να αφήσετε εκκρεμότητες όσο θα λείπετε αφετέρου επωφελείστε από λίγη ξεκούραση γιατί… ποιος θέλει να ταξιδεύει άυπνος και κουρασμένος;  Στη ίδια λογική, το να επιστρέψετε από τις διακοπές μία μέρα πριν γυρίσετε στη δουλειά, σας αφήνει χρόνο για να πάρετε μια ανάσα και να τακτοποιηθείτε (άδειασμα αποσκευών, πλυντήρια, έλεγχος e-mail κ.λπ.).

 

Όταν οι διακοπές σου δίνουν λεμόνια… φτιάξε λεμονάδα

Πολλά μπορούν να πάνε στραβά στις οικογενειακές διακοπές, από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο. Ο νόμος του Μέρφι καραδοκεί πάντοτε! Το θέμα είναι πώς θα αντιδράσετε απέναντι στις αναποδιές. Διατηρώντας την ψυχραιμία και επιστρατεύοντας το χιούμορ σας και την ευρηματικότητά σας θα καταφέρετε να βγείτε αλώβητοι από κάθε εμπόδιο.  Και το πιο σημαντικό: θα δώσετε το καλύτερο παράδειγμα στα παιδιά σας, διδάσκοντάς τους ότι «κάποιες φορές τα πράγματα είναι πάνω από τις δυνάμεις μας και αυτό είναι ok αλλά δεν χάνουμε ποτέ το χαμόγελο και την καλή μας διάθεση».

 

Το σωτήριο «ε και;»

Πολύ συχνά, τα παιδιά εκμεταλλεύονται τις διακοπές για να «ξεφύγουν» από τις καθημερινές συνήθειες: να φάνε δύο γλυκά παραπάνω, να αποφύγουν τη μεσημεριανή σιέστα κ.λπ. Μπορεί να μην είναι το ιδανικό σενάριο για εσάς, ως γονείς, να αποκλίνετε από το πρόγραμμα και από τους βασικούς κανόνες, αλλά αν λίγη περισσότερη ευελιξία και χαλαρότητα σάς γλιτώσει από καλοκαιρινά «δράματα» και σώσει την ξεγνοιασιά των διακοπών σας, δεν αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσετε; Τουλάχιστον στα λιγότερο σημαντικά θέματα και στο μέτρο που δεν θα βλάψουν κανέναν.

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

little boy sunscreen
Παιδί και προστασία από τον ήλιο

Όχι στο άγχος του «χρειάζομαι φορτηγό»

Εφικτό αν δεν πάρετε μαζί σας όλο το σπίτι! Κάντε μια λίστα με τα είδη ή τα τρόφιμα που μπορείτε να προμηθευτείτε στον προορισμό σας στις ίδιες περίπου τιμές και γλιτώστε το όχι αμελητέο άγχος του να χωρέσετε τα πάντα στο πορτ μπαγκάζ και του να χάσετε τη μισή μέρα στο ξεπακετάρισμα, όταν φτάσετε. Σε κάθε περίπτωση, μην παραλείψετε να προμηθευτείτε τα βασικά: α) για την παραλία: μία ομπρέλα γιατί μπορεί να τη χρειαστείτε αν δεν υπάρχει «ελεύθερη» στις οργανωμένες πλαζ, το αντηλιακό των μεγάλων και το αντηλιακό των παιδιών ή το ευέλικτο Sea Side Dry Mist που είναι ιδανικό για όλη την οικογένεια και απλώνεται πολύ εύκολα ακόμα και σε βρεγμένο δέρμα, τον ενυδατικό αφρό για ανακούφιση, δροσιά και ενυδάτωση μετά τον ήλιο και το παιδικό γαλάκτωμα σώματος για ισχυρή ενυδάτωση που μειώνει τους ερεθισμούς και θρέφει την επιδερμίδα μετά την παραλία και β) για τις ξέγνοιαστες βόλτες σας: ένα πανωφόρι ή μακρυμάνικο μπλουζάκι ή πουκάμισο γιατί τα μελτέμια του Αυγούστου δεν είναι θρύλος και το αγαπημένο σας Crilen για ενυδάτωση και με εντομοαπωθητική δράση παρέα με το ανακουφιστικό gel σε περίπτωση που σας τσιμπήσει κάτι.

Ομαλή αλλαγή περιβάλλοντος

Η απότομη αλλαγή περιβάλλοντος και κλίματος και οι αλλαγές διατροφικών συνηθειών και βιορυθμών μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην πεπτική και εντερική λειτουργία σας προκαλώντας φούσκωμα και δυσφορία που δημιουργεί κακή διάθεση, εκνευρισμό και δεν σας αφήνει να χαρείτε ξέγνοιαστες στιγμές. Ένα χρήσιμο tip για ανέμελες οικογενειακές διακοπές, -αν ξέρετε πως είστε ευάλωτοι σε τέτοια θέματα- είναι να προνοήσετε παίρνοντας μαζί σας τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής* με καλλιέργειες γαλακτοβακίλλων για μικρούς και μεγάλους αφού συμβουλευτείτε και τον γιατρό/παιδίατρό σας για οδηγίες πρόληψης και ανακούφισης. Στην ίδια λογική, προνοήστε για να είναι γενικά ομαλή η μετάβαση και των παιδιών στο νέο περιβάλλον: αν, για παράδειγμα, το αγγελούδι σας κοιμάται μόνο αγκαλιά με το αγαπημένο του αρκουδάκι, είναι συνετό να το έχετε μαζί σας και στις διακοπές κ.λπ.

Μη ρισκάρετε λοιπόν να χαλάσετε το πνεύμα θερινής χαλάρωσης και ηρεμίας που αποζητάτε ολόκληρο τον χρόνο. Δεν υπάρχει πρόβλημα ή συνθήκη που να μη λύνεται και δεν υπάρχει και λόγος να τεστάρετε τα όρια των αντοχών και της υπομονής σας Αύγουστο μήνα! Καλές διακοπές!

 

*Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν μία ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή. Το προϊόν δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν από τη λήψη τους και κυρίως αν είστε έγκυος, θηλάζουσα ή υπό φαρμακευτική αγωγή. Πριν τη χρήση, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται σε κάθε συσκευασία.