word psoriasis day photo with woman scratching her hand

Ψωρίαση: Τι Είναι, Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

Τι είναι η ψωρίαση;

Η ψωρίαση στην ουσία είναι μια δερματική νόσος που χωρίζεται σε διάφορες βαθμίδες και θεωρείται χρόνια φλεγμονή. Δεν είναι μεταδοτικό νόσημα, θεωρείται ωστόσο κληρονομικό και αυτοάνοσο και αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως σε κάθε ηλικία.

Σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά στατιστικά δεδομένα, περίπου το 2-3% του πληθυσμού σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, δηλαδή πάνω από 125.000.000 άνθρωποι παρουσιάζουν μία μορφή ψωρίασης1.

Παρ’ ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία κατά την οποία εμφανίζεται ψωρίαση, φαίνεται πως η νόσος «προτιμά» άτομα 15-25 ετών, σύμφωνα με τους ειδικούς2.

Τα στάδια της ψωρίασης

Οι μορφές που εμφανίζεται είναι τρεις: ήπια, μέτρια, σοβαρή.

Όταν η ψωρίαση αυξάνεται ή «απλώνεται» στο δέρμα, τότε παρατηρείται αυτό που αποκαλούμε «έξαρση». Σε αυτές τις περιπτώσεις, δημιουργείται στην επιδερμίδα μια ξερή και σκληρή στρώση. Τα πιο συνηθισμένα σημεία στα οποία μπορεί να εμφανιστεί είναι τα νύχια, οι αγκώνες, τα γόνατα και η πλάτη. Σε ποιο προχωρημένο στάδιο, η ψωρίαση εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής, στους γλουτούς, τα πέλματα και τις παλάμες. Στα τελευταία στάδια, μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα, έντονη φαγούρα και αίσθηση καψίματος.

Είδη ψωρίασης

Υπάρχουν πολλά είδη ψωρίασης όπως:

Κατά πλάκας ψωρίαση:

Πρόκειται για το πιο κοινό είδος αφού αφορά το 80-90% των πασχόντων με συμπτώματα ψωρίασης. Εμφανίζεται σε διάφορα σημεία του σώματος  (τριχωτό  κεφαλής και πίσω από τα αυτιά, πρόσωπο, κορμό, αγκώνες και γόνατα, παλάμες, πέλματα και νύχια). Χαρακτηρίζεται από φλεγμονώδεις ερυθρές, ξηρές, τραχιές πλάκες καλυμμένες με φολίδες (λέπια) λευκού ή ασημί χρώματος.

 

Σταγονοειδής ψωρίαση

Οφείλει το όνομά της στις κηλίδες σαν σταγόνες που παρουσιάζονται στο δέρμα. Είναι μικρές και κόκκινες κηλίδες που συναντάμε σε χέρια, πόδια, τριχωτό, κορμό και σχετίζονται με βακτηριακή λοίμωξη.

 

Ερυθροδερμική ψωρίαση

Η πιο σπάνια και σοβαρή μορφή ψωρίασης που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές υγείας. Τα συμπτώματά της είναι έντονα ερυθρό χρώμα με πόνο και καύσο στο μεγαλύτερο μέρος του σώματος.

 

Φλυκταινώδης ψωρίαση

Επίσης μια σπάνια μορφή της δερματικής αυτής πάθησης. Κατά τη φλυκταινώδη ψωρίαση, βλέπουμε φουσκάλες (φλύκταινες) που περιέχουν πύον είτε σε περιοχές περιορισμένης έκτασης, π.χ. παλάμες, άκρα δακτύλων, νύχια και πέλματα ή σε  πιο εκτεταμένη επιφάνεια.

 

Επιπλέον, ανάλογα με το σημείο όπου εμφανίζεται η δερματική αυτή κατάσταση, υπάρχουν οι παρακάτω μορφές ψωρίασης:

 

Ψωρίαση του τριχωτού

Συχνά συνδέεται με την ψωρίαση σε άλλα σημεία του σώματος. Χαρακτηρίζεται από λέπια στο τριχωτό που προκαλούν έντονη αίσθηση κνησμού. Μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του δέρματος της κεφαλής, π.χ. στη χωρίστρα, στη γραμμή των μαλλιών πάνω από το μέτωπο, πίσω από τα αυτιά ή και σε ολόκληρο το κεφάλι.  

Ανάστροφη ψωρίαση

Εμφανίζεται με κόκκινες ή λευκές δερματικές βλάβες, συχνά και με εικόνα σκασμένου δέρματος και ρωγμών. Εκδηλώνεται συνήθως στις περιοχές του σώματος όπου υπάρχουν πτυχώσεις, π.χ. μασχάλες, κάτω από τους μαστούς και στις δερματικές πτυχές γύρω από τα γεννητικά όργανα.

Ψωριασική ονυχία

Θα σου αρέσει σίγουρα:

doctor writes the word psoriasis on his pad
Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης με Ελπίδες

Παρουσιάζεται στα νύχια χεριών ή και ποδιών και τα συμπτώματα διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Άλλα νύχια εμφανίζουν εμβυθύνσεις άλλα αποκτούν παχύ στρώμα άλλα αλλάζουν χρώμα κατά τόπους ή παραμορφώνονται.

Ψωρίαση παλαμών και πελμάτων

Οι βλάβες εμφανίζονται σε παλάμες, πέλματα και στη ραχιαία επιφάνειά τους. Πρόκειται για τραχιά σημεία σαν κάλους με πάχυνση του δέρματος, ρωγμές και ελαφριά ερυθρή απόχρωση.

Ψωρίαση γεννητικών οργάνων και  βλεννογόνων

Χαρακτηρίζεται από ερυθρές κηλίδες στα σημεία αυτά που προκαλούν αίσθηση κνησμού. Η υγρασία στην περιοχή αποτρέπει τον σχηματισμό φολίδων.

 

Αίτια ψωρίασης

Η ψωρίαση είναι πολυπαραγοντική νόσος. Συνδέεται με γενετική προδιάθεση και μία διαφορετική ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Συγκεκριμένα, το ανοσοποιητικό σύστημα υπερλειτουργεί και οδηγεί σε πολύ γρήγορη ανανέωση κυττάρων. Ενώ σε έναν υγιή οργανισμό, τα κύτταρα ανανεώνονται κάθε 28-30 μέρες, στα δέρματα με ψωρίαση κατά πλάκας ανανεώνονται κάθε 3 με 4 μέρες. Η συσσώρευση των νέων κυττάρων που αντικαθιστούν τα παλιά στα ανώτερα στρώματα του δέρματος δημιουργεί ψωριασικές πλάκες. Πέρα από αυτή την ανοσολογική ιδιαιτερότητα, υπάρχουν και παράγοντες που μπορούν να πυροδοτήσουν εμφάνιση, υποτροπή ή συντήρηση της ψωρίασης, όπως:

  • Λοιμώξεις και τραύματα
  • Φαρμακευτικές αγωγές
  • Ο ήλιος
  • Ορμονικοί παράγοντες
  • Στρες
  • Αλκοόλ και κάπνισμα

 

Συμπτώματα ψωρίασης

Τα δέρματα με ψωρίαση κατά πλάκας εμφανίζουν συνήθως τα παρακάτω σημάδια στην υφή και την όψη:

  • Αναγλυφότητα και τραχιά υφή
  • Ψωριασικές πλάκες με λευκή ή γκρίζα επιφάνεια
  • Αποχρωματισμό (με τόνο κόκκινο, καφέ, γκρι ή μωβ χρώμα)
  • Ρωγμές
  • Ξηρότητα
  • Αίσθηση κνησμού (φαγούρας)
  • Ενόχληση ή πόνο

 

Αντίκτυπος ψωρίασης

Η πάθηση αυτή, επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία του ασθενή και την καθημερινότητά του, σε διαπροσωπικό και προσωπικό επίπεδο. Πολύ συχνά έχουν υπάρξει γεγονότα όπου ο εκάστοτε ασθενής ψάχνει μια λύση στο πρόβλημά του, με αποτέλεσμα να αναλώνει αρκετό προσωπικό χρόνο σε θεραπείες, να θέτει φραγμούς στη καθημερινή και κοινωνική του ζωή, στη διασκέδαση, τις διακοπές και τον αθλητισμό. Για παράδειγμα, ένας ασθενής στην παραλία ή στην προπόνηση, μπορεί να χρειαστεί να «φανερώσει» τα σημεία του δέρματος που έχουν ψωρίαση, και να νομίζει ότι το θέαμα παρεξηγείται από τους υπόλοιπους.

Αντιμετώπιση ψωρίασης

Αν έχουμε την υποψία πως η τραχιά στρώση που κάλυψε το δέρμα μας είναι ψωρίαση, θα πρέπει να προγραμματίσουμε άμεσα μία επίσκεψη στον δερματολόγο μας. Είναι ο μόνος που μπορεί να επιβεβαιώσει αν πρόκειται για ψωριασικό δέρμα ή για κάποια άλλη δερματική πάθηση. Αν η διάγνωσή του επαληθεύσει την υποψία μας, ίσως χρειαστεί να ακολουθήσουμε κάποια φαρμακευτική αγωγή που θα μας συστήσει.

Συνδυαστικά με την αγωγή μας, επιλέγουμε προϊόντα καθημερινής περιποίησης ειδικά μελετημένα για τις ανάγκες του δέρματος με συμπτώματα ψωρίασης. Το πρώτο μας βήμα είναι ο καθαρισμός των νεκρών κερατινοκυττάρων και των φολίδων με PS.T. Cleanser3 . Με ήπια καθαριστικά συστατικά και λεπτούς συμμετρικούς κόκκους, διευκολύνει την αποκόλληση και την αποβολή των επιφανειακών φολίδων. Συνεχίζουμε με PS.T. Flakes Balance Cream3  για μείωση της ερυθρότητας και του κνησμού και δεν ξεχνάμε το PS.T Second Skin Cream3  που δημιουργεί ένα ματ αόρατο φιλμ, προστατεύει το λεπτό ευαίσθητο δέρμα από εξωγενείς παράγοντες και βελτιώνει την εμφάνιση των φολίδων.

 

Μαθαίνουμε τι είναι η ψωρίαση και πώς να τη θέσουμε υπό έλεγχο προλαμβάνοντας τις εξάρσεις της και χαιρόμαστε μία καθημερινότητα με δερματική άνεση που οδηγεί σε μία καλύτερη ποιότητα της ζωής μας.

 

1.World Psoriasis Day Consortium.

2.National Psoriasis Foundation, about Psoriasis

3.Ιατροτεχνολογικό προϊόν. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες για το προϊόν πριν από τη χρήση. Συμβουλευθείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.