
Chia & οφέλη: Τι προσφέρουν στον οργανισμό
Η υπερτροφή για την οποία μιλούν όλοι στις μέρες μας, φαίνεται πως έχει καλό λόγο να βρίσκεται διαρκώς στη λίστα με τις πιο ευεργετικές τροφές. Μαθαίνουμε την αξία των σπόρων chia μέσα από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, ανακαλύπτουμε τα ευρήματα της επιστημονικής κοινότητας για την ωφελιμότητά τους και γνωρίζουμε την ιστορική και γλωσσική τους προέλευση.
Οι Chia σπόροι και τα οφέλη τους στον οργανισμό
Η ωφέλιμη δράση των σπόρων chia στην καλή υγεία, αποδίδεται στην ποικιλία από θρεπτικά συστατικά που περιέχουν.
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-3 είναι πολύτιμα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, την υγεία της καρδιάς και τη μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό και οι σπόροι chia προσφέρουν τα οφέλη αυτά με την ενσωμάτωσή τους στη διατροφή. Είναι, μάλιστα, ιδιαίτερα πλούσιοι σε ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρού οξέος που ονομάζεται α-λινολενικό οξύ (ALA) το οποίο έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Φυτικές ίνες. Η ένταξη των σπόρων chia στο διατροφικό μενού είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξηθεί η πρόσληψη φυτικών ινών. Περίπου δύο με τρεις κουταλιές της σούπας σπόρων chia παρέχουν περίπου 9,8 γραμμάρια διαιτητικών ινών. Επιπλέον, οι ίνες των σπόρων chia προάγουν την υγιή πέψη και βοηθούν την εντερική λειτουργία.
Αντιοξειδωτικά. Με υψηλή περιεκτικότητα σε τοκοφερόλες, φυτοστερόλες, καροτενοειδή και πολυφαινολικές ενώσεις, οι σπόροι chia αποτελούν μια πολύτιμη πηγή αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες το οποίο συνδέεται με φλεγμονές και παθήσεις.
Τι λένε οι μελέτες για τους σπόρους chia;
Ορισμένα βασικά ωφέλιμα χαρακτηριστικά των σπόρων chia αποκαλύφθηκαν μέσα από τα αποτελέσματα μιας επιστημονικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο St. Michael στο Τορόντο του Καναδά1. Μέσα από τη συγκεκριμένη μελέτη, φάνηκε πως οι σπόροι chia:
- αποτελούν από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων
- έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο και φυτικές ίνες, χωρίς γλουτένη, με περισσότερο ασβέστιο και μαγνήσιο από το γάλα
- η κατανάλωση 37 g σπόρων ημερησίως σταθεροποίησε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε διαβητικούς ασθενείς
- μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων μέσω αναστολής της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων
- μειώνουν τη συστολική αρτηριακή πίεση έως και 6 mmHg2
Η ομάδα των επικεφαλής ερευνητών ανέφερε επίσης ορισμένες φαρμακευτικές ιδιότητες των σπόρων chia:
- μείωση της χοληστερόλης
- αναστολή της πήξης του αίματος
- πρόληψη του άγχους και της επιληψίας
- ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
Επιπλέον, μια προγενέστερη μελέτη3 έδειξε ότι η διατροφή με σπόρους chia είχε ισχυρή επίδραση στη μείωση των τριγλυκεριδίων και αύξησε την ευεργετική HDL χοληστερόλη. Τα αποτελέσματα αυτά είχαν ήδη αναφερθεί σε έρευνα του 20054, όπου διαπιστώθηκε μείωση των τριγλυκεριδίων και μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης.
Τι σημαίνει chia;
Οι σπόροι chia την ονομασία τους από την ισπανική λέξη “chian”, που σημαίνει “ελαιώδης”, καθώς πρόκειται για ελαιούχους σπόρους που προέρχονται από τη Σάλβια την ισπανική (Salvia hispanica) της οικογένειας των Χειλανθών (Lamiaceae).
Η καταγωγή των σπόρων chia
Με ρίζες από την λατινική Αμερική, η chia (Salvia hispanica L.) έχει ιστορία 5.500 χρόνων.
Στις προϊστορικές κοινωνίες της Κολομβίας, αποτελούσαν τη δεύτερη σημαντικότερη καλλιέργεια μετά τα φασόλια5 ενώ για τους Αζτέκους και τους Μάγια δεν ήταν απλώς κομμάτι της διατροφής αλλά χρησιμοποιούνταν και για την παρασκευή λαϊκών φαρμάκων, και καμβάδων αλλά και σε θρησκευτικά τελετουργικά6.
Συμβουλευόμαστε ειδικούς στη διατροφή και αξιόπιστες πηγές, για να ενσωματώσουμε τους σπόρους chia σε γευστικές συνταγές και απολαμβάνουμε τα οφέλη τους στο μενού μας, ευνοώντας κάθε πτυχή του σώματός μας.
1.Adams JD, Wall M, Garcia C. Salvia columbariae contains tanshinones. Evid. Based. Complement Alternat Med. 2005;2:107–110. doi: 10.1093/ecam/neh067. [DOI] [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
2.Vuksan et al., 2007· Vuksan et al., 2010.
3.Ayerza RJ, Coates W. seeed yield oil content and fatty acid composition of three botanical sources of & ohgr: 3 fatty acid planted in the Yugas ecosystem of tropical Argentina. Trop Sci. 2007;47(4):183–187. doi: 10.1002/ts.211.
4.Vertommen J, Van de Sompel AM, Loenders M, Van der Velpen C, De Leeuw I. (2005) Efficacy and Safety of 1 Month Supplementation of SALBA (Salvia Hispanica Alba) Grain to Diet of Normal Adults on Body Parameters, Blood Pressure, Serum Lipids, Minerals Status and Haematological Parameters. Results of a Pilot Study. The 23th International Symposium on Diabetes and Nutiriton of the European Association for the Study of Diabetes.
5.Armstrong 2004.
6.Beltran-Orozco και Romero 2003.