period pain

Ποια λάθη στην έμμηνο ρύση επηρεάζουν την υγιεινή της περιοχής;

Η έμμηνος ρύση αφορά καθημερινά περισσότερες από 800 εκατομμύρια έφηβες και γυναίκες παγκοσμίως, ωστόσο πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν καλά τα μυστικά της σωστής υγιεινής κατά την περίοδο. Τα λάθη στην έμμηνο ρύση μπορεί να προκαλέσουν δυσοσμία, φλεγμονή του κόλπου και του αιδοίου και σπανιότερα μακροχρόνιες επιπτώσεις στην αναπαραγωγική ικανότητα ή σοβαρές δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές.

Ποια είναι όμως τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι γυναίκες στην υγιεινή της περιόδου;

  1. Επιλογή μεθόδου προστασίας με λάθος απορροφητικότητα.

Είναι σημαντικό κάθε γυναίκα να γνωρίζει τα χαρακτηριστικά της περιόδου της (συχνότητα, διάρκεια, ροή). Η άσκοπη χρήση προστασίας για μεγαλύτερο από το αναγκαίο διάστημα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα της ευαίσθητης περιοχής ή στον κόλπο. Πολλές γυναίκες επιλέγουν για ευκολία ταμπόν μεγάλης απορροφητικότητας ακόμα και για μέρες με ελαφριά ροή, θεωρώντας ότι δεν χρειάζεται να κάνουν συχνή αλλαγή του. Η αφαίρεση όμως ενός στεγνού ουσιαστικά ταμπόν, πέρα από την ιδιαίτερα δυσάρεστη ενόχληση που προκαλεί, μπορεί να γίνει αιτία ερεθισμού ή κολπίτιδας, λόγω της παραμονής  υπολειμμάτων βαμβακιού στα κολπικά τοιχώματα που αποτελούν εστία ανάπτυξης μικροβίων και φλεγμονής.

  1. Λανθασμένη συχνότητα αλλαγής της μεθόδου προστασίας.

Οι σερβιέτες πρέπει να αλλάζονται συχνά κατά την ημέρα (κάθε 4-6 ώρες)  ακόμα και στις μέρες που η ροή είναι ελαφριά. Όταν η σερβιέτα παραμένει για πολλές ώρες  διευκολύνεται η ανάπτυξη μικροβίων στο αίμα και τις εκκρίσεις της περιόδου με αποτέλεσμα τον ερεθισμό, τη δυσοσμία ή/και τη φλεγμονή της ευαίσθητης περιοχής.

Τα ταμπόν ιδανικά αλλάζονται κάθε 3-4 ώρες και δεν πρέπει να παραμένουν ποτέ στον κόλπο πάνω από 8 ώρες γιατί υπάρχει κίνδυνος σοβαρής φλεγμονής του κόλπου, που σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί σε σύνδρομο τοξικού σοκ – μια κατάσταση δυνητικά απειλητική για τη ζωή της γυναίκας, αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα. Ο κίνδυνος αυτός είναι πιο συχνός με τη χρήση ταμπόν πολύ μεγάλης απορροφητικότητας που παραμένουν στον κόλπο για πολλές ώρες.

  1. Χρήση ταμπόν κατά τον ύπνο.

Κατά την διάρκεια του ύπνου οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ταμπόν θα πρέπει να το αφαιρούν και να χρησιμοποιούν σερβιέτα, ώστε να διευκολύνεται η απομάκρυνση του αίματος μαζί με τα μικρόβια που μπορεί να έχουν αναπτυχθεί κατά την διάρκεια της νύχτας ή του ύπνου.

period stuff

  1. Ταυτόχρονη χρήση δύο μεθόδων προστασίας.

Είναι προτιμότερο κάθε γυναίκα να χρησιμοποιεί μία μέθοδο προστασίας (σερβιέτα, ταμπόν, κύπελλο) και να μη χρησιμοποιεί ταυτόχρονα δύο ίδιες ή διαφορετικές μεθόδους π.χ. δύο σερβιέτες μαζί ή ταυτόχρονα ταμπόν και σερβιέτα όπως αρκετές γυναίκες συνηθίζουν ιδιαίτερα στις μέρες της περιόδου με μεγάλη ροή. Η ταύτοχρονη χρήση δύο ή διαφορετικών μεθόδων προστασίας κάνει πιο δύσκολη τη σωστή εκτίμηση του αίματος που έχει απορροφηθεί και πιο πιθανή την αλλαγή τους λανθασμένα σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, πρακτική που συνεπάγεται μεγαλύτερη πιθανότητα ερεθισμού και φλεγμονής.

You'll also enjoy this!

vaginitis
Κολπίτιδα: Τι είναι και ποια είδη υπάρχουν;
  1. Χρήση αρωματισμένων μεθόδων προστασίας.

Οι αρωματισμένες σερβιέτες και ταμπόν μπορεί να προκαλέσουν πιο εύκολα ερεθισμό και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις τόσο έντονο που να μοιάζει με έγκαυμα. Είναι προτιμότερο οι γυναίκες να επιλέγουν προϊόντα προστασίας χωρίς άρωμα ή πρόσθετα, όπως είναι η αλόη.

  1. Αμέλεια της καθαριότητας της ευαίσθητης περιοχής.

Η σωστή υγιεινή κατά την περίοδο απαιτεί η γυναίκα να διατηρεί την ευαίσθητη περιοχή καθαρή τουλάχιστον μία φορά τη μέρα, ενώ τις πιο δύσκολες μέρες της περιόδου με μεγάλη ροή το πλύσιμο της ευαίσθητης περιοχής μπορεί να γίνεται συχνότερα. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, όπως στο χώρο εργασίας, συστήνεται ο καθαρισμός με ειδικά για την ευαίσθητη περιοχή μαντιλάκια  για την απομάκρυνση από το δέρμα των έξω γεννητικών οργάνων των υπολειμμάτων της περιόδου. Η καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής καλό είναι να ξεκινάει από την πρώτη μέρα της περιόδου χωρίς φόβο ότι μπορεί να διακοπεί η ροή της εμμήνου ρύσης – αντίθετα ένα ζεστό ντούς την πρώτη εκείνη μέρα είναι ευεργετικό στην διευκόλυνση της ροής του αίματος της και την ελάττωση του έντονου πόνου της περιόδου.

  1. Συχνές ενδοκολπικές πλύσεις.

Το πλύσιμο της ευαίσθητης περιοχής κατά την περίοδο είναι καλό να γίνεται εξωτερικά με άφθονο τρεχούμενο νερό χρησιμοποιώντας ιδανικά, αντί για απλό σαπούνι δέρματος κάποιο ειδικό προϊόν για την ευαίσθητη περιοχή. Σε κάθε περίπτωση,  οι συχνές ενδοκολπικές πλύσεις πρέπει να αποφεύγονται καθώς διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα και το pΗ του κόλπου και καθιστούν τη γυναίκα ευάλωτη σε υποτροπιάζουσες κολπίτιδες (συχνότερα μυκητιάσεις ή βακτηριακές κολπίτιδες).  Οι γυναίκες που παρουσιάζουν συχνά κολπίτιδα μετά την περίοδο μπορεί να επωφεληθούν σημαντικά από τη χρήση ειδικών προβιοτικών του κόλπου (διάφορες μορφές γαλακτοβακίλλων) και ειδικών ενδοκολπικών προϊόντων που βοηθούν στη διατήρηση φυσιολογικού κολπικού pH.

Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και μοναδική, και το ίδιο ισχύει για την έμμηνο ρύση της. Εντούτοις, η εφαρμογή  των απλών αυτών πρακτικών κατά την περίοδο εξασφαλίζει σε όλες τις γυναίκες την απαραίτητη καλή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής.