oral science skarmoutsos

Οι Παθήσεις Του Στόματος Δυσκολεύουν Την Απόλαυση

Φαγητό: ο παντοτινός θεός του ουρανίσκου

Ποιος δεν λαχταρά ένα καλομαγειρεμένο πιάτο; Ποιος μένει ασυγκίνητος μπροστά σε ένα επιδόρπιο-κόλαση;  Ποιος πιστεύει πως το φαγητό δεν είναι κορυφαία απόλαυση; Αυτή η λατρεία, φυσικά, δεν είναι σημερινή -ήδη από τα προϊστορικά χρόνια ένα κομμάτι κρέας μετά το κυνήγι ήταν η απόλυτη έκσταση για το πεινασμένο στομάχι- όμως σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, το φαγητό έγινε επιστήμη. Με τις συνήθειες και το lifestyle να αλλάζουν, τo fitness και το wellness να μπαίνουν στα λεξικά της καθημερινότητάς μας, το «ψαγμένο», το «εναλλακτικό» και το «διαφορετικό» να γίνονται τρόπος ζωής, μάθαμε σιγά-σιγά να αγαπάμε το φαγητό με μια άλλη ωριμότητα, να συστηνόμαστε μαζί του ξανά και ξανά, να το αντιμετωπίζουμε με λίγο περισσότερο σεβασμό. Και κάπου εκεί, η διατροφική μας ταυτότητα εκδόθηκε απ’ την αρχή: γίναμε «Sushi Lovers», μεταλλαχθήκαμε σε «Ορκισμένους Vegan», εγκαινιάσαμε το «Sunday Brunch» ή μείναμε πιστοί στις σταθερές αξίες του «Σπαλομπριζόλα Forever». Όσο διαφορετικοί κι αν φαίνονται όμως αυτοί οι νέοι τύποι αγάπης για το φαγητό, τους συνδέει ένα κοινό που δεν αφορά μόνο τον ουρανίσκο αλλά ολόκληρη τη στοματική κοιλότητα.

 

 

Πώς επηρεάζουν τον τρόπο που γευόμαστε το φαγητό οι παθήσεις του στόματος;

Ακόμη και το πιο λαχταριστό φαγητό, κάποιες φορές παύει να είναι απόλαυση.  Όταν το στόμα μας παρουσιάζει συγκεκριμένες παθήσεις στην οδοντοστοιχία, στα ούλα ή στη γλώσσα, ακόμα και μια κουταλιά μπορεί να γίνει σωστός εφιάλτης, με αποτέλεσμα η χαρά της γεύσης να εξαφανίζεται οριστικά.

 

  • Αλμυρό ή γλυκό; Οι γευστικοί μας κάλυκες μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε τις διαφορετικές γεύσεις και να χαιρόμαστε την ποικιλία του φαγητού, υπό την προϋπόθεση ότι λειτουργούν σωστά. Αν, για παράδειγμα, δεν βουρτσίζουμε όσο πρέπει τα δόντια μας, οι γευστικοί κάλυκες χάνουν τα «δυνατά ραντάρ» τους. Ή αντίστοιχα, αν υποφέρουμε από ασθένειες των ούλων (π.χ. τερηδόνα ή περιοδοντίτιδα) μπορεί να νιώθουμε μόνιμα στο στόμα μια πικρή γεύση που δεν φεύγει με καμία τροφή. Η ξηροστομία, η αφυδάτωση, η συσσώρευση πολλών βακτηρίων στη γλώσσα, οι ορμονικές διαταραχές, το κάπνισμα, η ρινική συμφόρηση κ.λπ. είναι ακόμα ορισμένοι παράγοντες που κάνουν τους γευστικούς μας κάλυκες δυσλειτουργικούς και τα γεύματά μας ανιαρά μονότονα.

 

  • Όλο κάτι σφηνώνει: Αν έχουμε ουλίτιδα, πολύ πιθανόν η χαλάρωση των ούλων να δημιουργήσει κενά ανάμεσα στα δόντια. Σε αυτές τις ύπουλες κρυψώνες, μπορούν να τρυπώσουν εύκολα υπολείμματα τροφών κάνοντάς μας να νιώθουμε άβολα σε κάθε μας μπουκιά τόσο σε πρακτικό όσο και σε αισθητικό κομμάτι, αφού το «έχεις ένα μαρούλι στο δόντι σου» δεν είναι ατάκα που θέλουμε να ακούσουμε.

 

  • Φαγητό-ατσάλι: Όταν τα δόντια μας αρχίζουν να αποσταθεροποιούνται, λόγω περιοδοντίτιδας, ακόμη και η ιδέα του να μασήσουμε τις αγαπημένες μας σκληρές τροφές (π.χ. κρέας, ξηρούς καρπούς) μας κάνει να παγώνουμε από το φόβο πως κάτι μπορεί να φύγει από τη θέση του οριστικά.

 

  • Η πλάκα που σοβαρεύει τα πράγματα: Πώς θα φάμε άφοβα το αγαπημένο μας γλυκό αν η πλάκα, η πέτρα και η τερηδόνα που έχουν σχηματιστεί στα δόντια μας μας προκαλούν πόνο αλλά και τον φόβο πως η παραμικρή δόση έξτρα ζάχαρης θα οδηγήσει τα δόντια μας σε πλήρη αποσύνθεση;

 

  • Ούτε ζέστη, ούτε κρύο: Τα υπερευαίσθητα δόντια που πονάνε αφόρητα με κάθε ακραία θερμοκρασία φαγητού και ποτού δεν είναι το καλύτερό μας, όταν θέλουμε τη σούπα μας αχνιστή και το παγωτό μας παγωμένο, όπως δηλαδή τους ταιριάζει. Κι έτσι, καταλήγουμε να συμβιβαστούμε με ένα «χλιαρό» αποτέλεσμα.

 

  • Κι αν κιτρινίσουν κι άλλο; Πολλές φορές τα δόντια μας, είτε από κληρονομική προδιάθεση είτε από κάπνισμα είτε από υπερκατανάλωση φαγητών με χρωστικές (τσάι, παντζάρια, κόκκινο κρασί κ.λπ.) εμφανίζουν κηλίδες και δυσχρωμίες. Κι έτσι, ακόμα και αν αυτές οι τροφές είναι κορυφαίες στις προτιμήσεις μας, τις θυσιάζουμε στο βωμό της αστραφτερής οδοντοστοιχίας.

 

You'll also enjoy this!

woman with yellow sweater praying
Κακοσμία Στόματος: Αντιμετώπιση
  • Θέμα διαβήτη: Τα άτομα που παρουσιάζουν σακχαρώδη διαβήτη, πολύ συχνά νιώθουν έντονη ξηροστομία έχοντας ως επιλογή-μονόδρομο τις υγρές τροφές κάθε μέρα, μέρα-νύχτα. Όχι και πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση μενού, σωστά;

 

 

Απολαμβάνω καλή στοματική υγεία, απολαμβάνω το φαγητό

Ό,τι κι αν ταλαιπωρεί τη στοματική σας κοιλότητα, μην το αφήσετε να σας στερήσει τη χαρά των λαχταριστών γεύσεων. Αντιμετωπίστε το με τη FREZYDERM στο πλευρό της στοματικής σας υγείας. Η εξειδικευμένη και ειδικά μελετημένη σειρά Oral Science περιέχει οδοντόπαστες και στοματικά διαλύματα που καλύπτουν κάθε ανάγκη – προστασία κατά της πλάκας και της πέτρας, φροντίδα των ευαίσθητων δοντιών, του στόματος στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, στην ομοιοπαθητική, στον σακχαρώδη διαβήτη, σε περιπτώσεις ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας αλλά και σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται λευκαντική δράση.

 

Όταν ο ειδικός συναντά τον ειδικό   

«Η απόλαυση ξεκινάει από την καλή στοματική υγεία». Όταν αυτή η πρόταση προέρχεται από τον ειδικό της απόλαυσης, αποκτά άλλη βαρύτητα. Ο διακεκριμένος σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος συναντά τον ειδικό της στοματικής υγείας Oral Science, σε μία μοναδική συνεργασία που θα ικανοποιήσει και τον ουρανίσκο και την ανάγκη για καλή στοματική υγεία. Πάρτε ιδέες από τις ξεχωριστές γαστρονομικές δημιουργίες του γνωστού σεφ, ανακαλύψτε τις συνταγές που προτείνει ακόμα και για εξειδικευμένες ανάγκες μενού -διαβητικοί, vegan, έγκυοι, gluten-free, άτομα που έχουν περιοδοντίτιδα ή κάνουν ομοιοπαθητική-, βρείτε συμβουλές και χρηστικά για τα πιάτα σας και μπείτε σε μοναδικούς διαγωνισμούς, πάντα με συνοδευτικό τη φροντίδα των δοντιών, γιατί η απόλαυση ξεκινάει από την καλή στοματική υγεία.

Πλοηγηθείτε ελεύθερα εδώ

www.oralscience.gr

και δεν θα χορταίνετε… να βλέπετε τα δόντια σας γερά και δυνατά!