Σωστό βούρτισμα δοντιών: 12 συμβουλές
Ας το παραδεχτούμε! Το βούρτσισμα των δοντιών δεν είναι και η πιο αγαπημένη μας ενασχόληση.
Το σωστό βούρτσισμα δοντιών όμως είναι το κλειδί για ένα υγιές στόμα, αφού βοηθά αποτελεσματικά στην αποφυγή φθοράς των δοντιών και των ούλων. Οι παρακάτω συμβουλές θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την καθημερινή στοματική μας υγιεινή.
1.Επιλέγουμε τη σωστή οδοντόβουρτσα
Δεν είναι οποιαδήποτε οδοντόβουρτσα κατάλληλη για εμάς. Το μέγεθος είναι σημαντικό όπως και το σχήμα. Όταν η οδοντόβουρτσα δεν μας δυσκολεύει στη χρήση έχουμε περισσότερες πιθανότητες να τη χρησιμοποιούμε καθημερινά.
Η ποιότητα της τρίχας παίζει επίσης το ρόλο της. Μία οδοντόβουρτσα με πολύ σκληρή τρίχα μπορεί τελικά να βλάψει τα ούλα μας. Ηλεκτρική ή χειροκίνητη; Αυτό είναι θέμα προτίμησης, αφού οι περισσότεροι οδοντίατροι συμφωνούν ότι τη διαφορά δεν την κάνει τόσο η ίδια η οδοντόβουρτσα όσο η ικανότητα στη χρήση της.
Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, ωστόσο, βοηθούν περισσότερο τα άτομα που έχουν αρθρίτιδα ή άλλα προβλήματα με τα χέρια και τους ώμους, να φροντίσουν τη στοματικής τους υγιεινή πιο αποτελεσματικά.
2.Αντικαθιστούμε την οδοντόβουρτσα συχνά.
Κάθε 3-4 μήνες που οι τρίχες φθείρονται, αφού οι ξεφτισμένες ή σπασμένες τρίχες δεν καθαρίζουν το στόμα μας σωστά.
3.Κρατάμε την οδοντόβουρτσα μακριά από μικρόβια
Οι περισσότεροι από μας αποθηκεύουμε τις οδοντόβουρτσες στο μπάνιο που δεν αποτελεί το καθαρότερο σημείο του σπιτιού. Φροντίζουμε τουλάχιστον να κρατάμε τη βούρτσα μας σε όρθια θέση με τις τρίχες στον αέρα. Αν την αφήσουμε στον νιπτήρα την εκθέτουμε σε μικρόβια. Δεν αφήνουμε το βουρτσάκι να ακουμπά το αντίστοιχο κάποιου άλλου μέλους της οικογένειας και δεν του βάζουμε κάλυμμα που επιτρέπει την παρατεταμένη υγρασία και την ανάπτυξη βακτηρίων. Χρησιμοποιούμε ένα κάλυμμα που επιτρέπει την είσοδο του αέρα, μόνο όταν ταξιδεύουμε.
4.Δίνουμε χρόνο στο βούρτσισμα
Το βούρτσισμα ωφελεί πραγματικά όταν διαρκεί τουλάχιστον 2 λεπτά κάθε φορά. Η καλύτερη τεχνική για να είμαστε σίγουροι ότι πλένουμε τα δόντια μας αποτελεσματικά, είναι να διαιρέσουμε την οδοντοστοιχία μας σε τέσσερα μέρη και να βουρτσίσουμε κάθε ένα από αυτά για 30 δευτερόλεπτα. Για μη μας… φαίνεται ο χρόνος αυτός… αιώνας, μια καλή ιδέα είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας παρακολουθώντας τηλεόραση! Κάποιες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες διαθέτουν ενσωματωμένο χρονόμετρο που βοηθά στην τήρηση του σωστού χρόνου βουρτσίσματος.
5.Δεν το παρακάνουμε
Το βούρτσισμα για περισσότερες από τρεις φορές την ημέρα μπορεί τελικά να έχει αντίθετα αποτελέσματα, αφού υπάρχει πιθανότητα να βλάψει το σμάλτο και τα ούλα.
6.Τελειοποιούμε την τεχνική μας
Είναι σωστός ο τρόπος που χρησιμοποιούμε την οδοντόβουρτσά μας; Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσουμε κάποιο τραυματισμό, κρατάμε τη βούρτσα σε γωνία 45 μοιρών προς τα ούλα, και προχωρούμε σε διαδοχικές μικρές κινήσεις πάνω-κάτω. Δεν ξεχνάμε το βούρτσισμα και στις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών, τους πίσω γομφίους και τη γλώσσα.
7.Δεν χαλαρώνουμε κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος
Όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας σκεπτόμενοι άλλα πράγματα, συνήθως δεν θυμόμαστε καν από ποιες περιοχές του στόματος έχει περάσει η οδοντόβουρτσά μας. Με λίγη παραπάνω συγκέντρωση, θα διατρέξουμε την οδοντόβουρτσα σωστά στην οδοντοστοιχία μας.
8.Επιλέγουμε προσεκτικά τα προϊόντα στοματικής υγιεινής
Η επιλογή οδοντόκρεμας και στοματικού διαλύματος δεν πρέπει να γίνεται τυχαία. Πρέπει πάντα να στηρίζεται στις ανάγκες και τη στοματική υγεία του καθενός από εμάς, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Πλέον είναι διαθέσιμα εξειδικευμένα προϊόντα φροντίδας της στοματικής κοιλότητας, ανάλογα με τις απαιτήσεις μας (προστασία, λαμπερό χαμόγελο, ανακούφιση) που βοηθούν στην επαναφορά και τη διατήρηση της στοματικής υγείας. 9.Ελέγχουμε την οξύτητα στο στόμα μας
Τα ενεργειακά ποτά, οι σόδες, ο καφές ακόμη και κάποιες “υγιεινές συνήθειες”, όπως η κατανάλωση χυμών μήλου και πορτοκαλιού, περιέχουν οξύ που μπορεί να μαλακώσει το σμάλτο των δοντιών.
Μετά την κατανάλωσή τους περιμένουμε 20 – 30 λεπτά προτού βουρτσίσουμε τα δόντια μας ώστε να δώσουμε λίγο χρόνο στο σάλιο να αποκαταστήσει το σμάλτο των δοντιών. Η δράση του βουρτσίσματος σε δόντια με μαλακό σμάλτο μπορεί να είναι καταστροφική.
10.Βουρτσίζουμε και τη γλώσσα
Απομακρύνουμε τη λευκή χροιά της με την οδοντόβουρτσα ή μια ξύστρα γλώσσας και επαναφέρουμε τη φρεσκάδα στην αναπνοή.
11.Δεν ξεχνάμε τις πλύσεις με στοματικό διάλυμα
Είναι η κίνηση που ολοκληρώνει τη στοματική φροντίδα στο τέλος του βουρτσίσματος και μετά το οδοντικό νήμα.
12.Δεν μένουμε στο σωστό βούρτσισμα δοντιών
Επισκεπτόμαστε τακτικά τον οδοντίατρό μας για τυπικό έλεγχο ή θεραπεία.
Ακολουθούμε και τα 12 βήματα για το σωστό βούρτσισμα των δοντιών μας και τη φροντίδα τους από τον ειδικό και διατηρούμε την καλή υγεία δοντιών και ούλων σε βάθος χρόνου.