woman smiling

Πώς Φεύγουν οι Μύκητες από την Ευαίσθητη Περιοχή

Η γυναικεία ευαίσθητη περιοχή έχει ιδιαίτερη φυσιολογία. Είναι αποικισμένη από τη φυσιολογική χλωρίδα και για να διατηρηθεί η ισορροπία της, χρειάζεται συγκεκριμένη φροντίδα. Η σωστή υγιεινή στο σημείο αυτό, αποτελεί καθημερινή ρουτίνα που καμία γυναίκα δεν πρέπει να παραμελεί.

Συμβουλές για περιποίηση και προστασία ευαίσθητης περιοχής

  • Συνιστάται η αλλαγή βαμβακερού εσώρουχου καθημερινά, έτσι ώστε να μην αναπτύσσονται βακτήρια και μύκητες. Το εσώρουχο θα πρέπει να αλλάζεται ακόμα και δύο φορές την ημέρα, αν η γυναίκα αισθάνεται περισσότερη υγρασία, εργάζεται αρκετές ώρες ή αθλείται. Γενικά, πρέπει να αποφεύγονται τα πολύ στενά παντελόνια, καλσόν, κολάν και τα στενά ή συνθετικά εσώρουχα.
  • Ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο οι γυναίκες θα πρέπει να είναι προσεκτικές διότι η παραμονή με βρεγμένο μαγιό, η βρώμικη θάλασσα ή πισίνα και τα μικρόβια που «κρύβονται στην άμμο» αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο γυναικολογικών λοιμώξεων, εμφάνισης δηλαδή κολπίτιδας, τραχηλίτιδας ή ουρολοίμωξης.
  • Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο σκούπισμα μετά την τουαλέτα, αφού η φορά από πίσω προς τα μπρος μπορεί να μεταφέρει βακτήρια στον κόλπο.
  • Για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής, είναι σημαντική η επιλογή ενός προϊόντος με ήπια σύνθεση, που δεν θα διαταράσσει το PH της ευαίσθητης περιοχής και δεν θα προκαλεί οποιαδήποτε ενόχληση (π.χ. κνησμό, καύσο κ.λπ.). Σε συνδυασμό με άφθονο νερό και ήπιες κινήσεις, εξασφαλίζεται η καθαριότητα και η ισορροπία καθημερινά.

Σε περίπτωση που, παρ’ όλη την καθημερινή φροντίδα και περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής, μία γυναίκα εμφανίσει συμπτώματα, όπως κνησμό, καύσο ή αυξημένα κολπικά υγρά, θα πρέπει να απευθυνθεί στον γυναικολόγο της, ώστε να ληφθούν καλλιέργειες κολπικού και τραχηλικού υγρού. Αν από το αποτέλεσμα προκύψει πως υπάρχουν  μύκητες, θα πρέπει να ληφθεί συγκεκριμένη θεραπεία.

Πριν τα αποτελέσματα των καλλιεργειών, προκειμένου να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα, η γυναίκα μπορεί να κάνει εξωτερικές πλύσεις με εξειδικευμένο καθαριστικό της ευαίσθητης περιοχής που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις τοπικών ερεθισμών (κολπίτιδα, μυκητίαση, ουρολοίμωξη, έκκριση υγρών), δρα αντισηπτικά, επαναφέρει το όξινο pH της ευαίσθητης περιοχής, έχει ενυδατική και μαλακτική δράση, μειώνει τις δυσάρεστες οσμές, τον κνησμό και την έκκριση υγρών και προστατεύει τη φυσιολογική κολπική χλωρίδα. Παράλληλα, μπορεί να συνδυάσει κολπικές πλύσεις με σόδα.

Τέλος, για την ανακούφιση από τα συμπτώματα εξωτερικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα κατάλληλο τζελ εξωτερικής χρήσης.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

άνθος αλατιού για βουλωμένη μύτη
Άνθος Αλατιού Μεσολογγίου και Ρινική Συμφόρηση Τέλος

Αξίζει να θυμόμαστε πως οι κολπίτιδες είναι συνήθεις καταστάσεις που συμβαίνουν συχνά και είναι εύκολα αντιμετωπίσιμες, αρκεί οι γυναίκες που εμφανίζουν ανάλογα συμπτώματα να απευθυνθούν εγκαίρως στον ειδικό και να ακολουθήσουν τις οδηγίες του.