woman in the pool

Συμβουλές φροντίδας για την ευαίσθητη περιοχή

Αποκλειστικά για εσάς, τις γυναίκες που ξέρουν τη σημασία της σωστής ατομικής υγιεινής και θέλουν να την τηρούν καθημερινά, ακολουθούν οι βασικές  συμβουλές περιποίησης της ευαίσθητης περιοχής.

 

 1. Προσέχω στην «τουαλέτα». Μαθαίνω να ακολουθώ αντανακλαστικά τον μοναδικό σωστό τρόπο καθαρισμού της ευαίσθητης, δηλαδή με φορά από εμπρός προς τα πίσω, για την αποφυγή μολύνσεων.

 

 1. Αναθεωρώ την ολική «αποτρίχωση». Το ηβικό τρίχωμα δεν βρίσκεται τυχαία στην περιοχή αυτή. Λειτουργεί ως φράγμα για τα βακτήρια που μπορούν να εισέλθουν και να προκαλέσουν «ζημιά», οπότε η πλήρης απομάκρυνσή του, έστω και για αισθητικούς λόγους, δεν είναι η ιδανική επιλογή.

 

 1. Απομακρύνω την υγρασία. Μετά το ντους, σκουπίζω καλά την περιοχή (με ατομική αποκλειστικά πετσέτα) γιατί η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκητιάσεων. Δεν ξεχνάω επίσης να αντικαθιστώ τακτικά την πετσέτα μου.

 

 1. Επιλέγω σωστά εσώρουχα/ρούχα. Βαμβακερό ύφασμα που αναπνέει, σωστό μέγεθος και άνετη εφαρμογή είναι τα τρία κριτήρια που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε εσώρουχα «φιλικά» για την ευαίσθητη περιοχή, ώστε να αποφύγετε την έντονη εφίδρωση που ευνοεί την ανάπτυξη μολύνσεων. Τα ίδια ισχύουν και για τα παντελόνια/σορτς που επιλέγετε.

 

 1. Αλλάζω συχνά ταμπόν/σερβιέτες. Τις ημέρες της περιόδου, δεν πρέπει να ξεχνάτε να αλλάζετε τακτικά τη σερβιέτα ή το ταμπόν και βέβαια, να χρησιμοποιείτε το κατάλληλο μέγεθος για τη ροή σας και όχι μεγαλύτερο.

 

 1. Τηρώ τους κανόνες της παραλίας: το καλοκαίρι στη θάλασσα, χρησιμοποιήστε πετσέτα πάνω από την ψάθα ή την ξαπλώστρα, μην κάθεστε στην άμμο που είναι συχνά πηγή παθογόνων μικροοργανισμών μου και αλλάξτε αμέσως το βρεγμένο μαγιό σας, ώστε να μην προλάβει η υγρασία συνδυαστικά με τη ζέστη, να διαταράξει τη χλωρίδα της ευαίσθητης περιοχής σας.

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

ingrown hair
Θυλακίτιδα στο μπικίνι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
 1. Πλένομαι μετά τη σεξουαλική επαφή. Ο καθαρισμός της ευαίσθητης περιοχής είναι αναγκαίος μετά την επαφή, για την αποφυγή λοιμώξεων.

 

 1. Αποδέχομαι τη φύση. Η ευαίσθητη περιοχή δεν δημιουργήθηκε για να έχει αιθέριες οσμές λουλουδιών. Κάθε φορά λοιπόν που προσπαθείτε να φρεσκάρετε την περιοχή με αρωματικά αφρόλουτρα, αυξάνετε τις πιθανότητες για ερεθισμούς. Η απόσμηση του κόλπου θα γίνει αυτόματα αν χρησιμοποιήσετε το εξειδικευμένο υγρό καθαριστικό για την ευαίσθητη περιοχή ή τον έτοιμο αφρό που δεν απαιτεί τρίψιμο, για καθαρισμό χωρίς ερεθισμούς. Είναι ειδικά σχεδιασμένα να ενισχύουν τη φυσιολογική άμυνα της περιοχής και να μειώνουν την κακοσμία, για φρεσκάδα και άνεση που διαρκεί.

 

 1. Αποφεύγω τα μωρομάντηλα. Μπορεί να είναι πρακτικά αλλά δεν είναι ιδανικά. Τα μωρομάντηλα σχεδιάζονται με γνώμονα το pH της ευαίσθητης περιοχής του βρέφους που είναι διαφορετικό από αυτό μιας ενήλικης γυναίκας. Χρησιμοποιώντας τα, κινδυνεύετε να διαταράξετε την ισορροπία της χλωρίδας στην περιοχή σας και να την κάνετε πιο ευαίσθητη σε ερεθισμούς και μολύνσεις. Προτιμήστε μαντηλάκια ειδικά σχεδιασμένα για τις δικές σας ενήλικες ανάγκες τοπικής υγιεινής, όπως τα Intim Area Wipes.

 

 1. Πλένομαι με μέτρο. Όσο υπερβάλλετε στον καθαρισμό σας, δεν διατηρείτε την περιοχή ακόμη πιο καθαρή και προστατευμένη αλλά αποδυναμώνετε τους μηχανισμούς άμυνάς της ενάντια στις «επιθέσεις». 2 με 3 πλύσεις τη μέρα, είναι αρκετές.

 

 1. Εμπιστεύομαι τον γυναικολόγο μου. Πολύ συχνά, οι γυναίκες ντρέπονται να εκμυστηρευτούν στον γιατρό τους πληροφορίες για αυτά τα ευαίσθητα θέματα. Δυσκολεύονται ακόμη και να βρουν τις «πρέπουσες» λέξεις για να περιγράψουν ένα σύμπτωμα ή ένα πρόβλημα και αφήνουν αυτή τους την αμηχανία να ματαιώσει μία επίσκεψη στο ιατρείο ή ένα τηλεφώνημα που ενδεχομένως να ήταν απαραίτητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Θυμηθείτε πως σε θέματα υγείας δεν υπάρχει καμία ντροπή και καμία λάθος ερώτηση. Ο γυναικολόγος σας έχει ακούσει αμέτρητες ανάλογες ερωτήσεις στο παρελθόν και όχι μόνο δεν θα σας κρίνει αλλά επιθυμεί να ακούσει οποιαδήποτε απορία σας και να σας δώσει τη λύση.

Ακολουθώντας όλες τις παραπάνω συμβουλές, θα έχετε κάνει ένα σημαντικό βήμα για την ολοκληρωμένη, στοχευμένη και αποτελεσματική καθημερινή περιποίηση της γυναικείας σας «φύσης» αλλά και ένα ανεκτίμητο δώρο στο σώμα σας, με οφέλη που θα  «εξαργυρώσετε» και σε βάθος χρόνου.