woman on the pool

Φροντίδα ευαίσθητης περιοχής: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η γυναικεία ευαίσθητη περιοχή μπορεί να διαθέτει ένα φυσικό σύστημα «αυτοκαθαρισμού» αλλά είναι σημαντικό να ακολουθούμε κάποιες πρακτικές που θα μας χαρίζουν καθαρισμό, φρεσκάδα, περιποίηση και προστασία.

 

Ένα νούμερο μικρότερο;

Τα εφαρμοστά ρούχα μπορεί να αναδεικνύουν την καλοσμιλεμένη σιλουέτα μας, αλλά δεν συνίσταται να τα φοράμε για πολλές ώρες την ημέρα. Προτιμάμε άνετα, όχι σφικτά ρούχα και τα αλλάζουμε  αμέσως μετά τη βόλτα ή τη δουλειά καθώς ο ιδρώτας μπορεί να οδηγήσει σε κολπικές μολύνσεις. Extra tip: τα βαμβακερά εσώρουχα επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει και μας προστατεύουν ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που η εφίδρωση είναι ιδιαίτερα έντονη.

 

Το Groom or not to Groom?

Μπορεί το ξύρισμα ή όχι της ευαίσθητης περιοχής να είναι θέμα προσωπικών προτιμήσεων αλλά σε γενικές γραμμές το “grooming” μπορεί να δημιουργεί την αίσθηση ότι όλα είναι τακτοποιημένα εκεί κάτω! Συμβαίνει όμως το ίδιο στον μικρόκοσμο των μικροβίων;  Όχι, γιατί το τριχωτό λειτουργεί ως ένα τελευταίο στρώμα άμυνας για να κρατηθούν μολύνσεις μακριά από τον κόλπο.

 

Προσοχή στις τουαλέτες

 Επισκεπτόμαστε κοινόχρηστες τουαλέτες καθημερινά, είτε στο γραφείο είτε σε κάποιο εστιατόριο ή καφετέρια και είναι φυσικό. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι οι τουαλέτες αυτές  χρησιμοποιούνται από πολλούς ανθρώπους καθημερινά και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης λοιμώξεων. Εκτός από το ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε τη χρήση με τα είδη υγιεινής, καλό είναι να αποφεύγουμε και τη χρήση του διαθέσιμου χαρτιού υγείας.

 

Βάζουμε… «υπενθύμιση»

Αν για τις άβολες μέρες του μήνα επιλέγουμε ταμπόν που μας προσφέρει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων, δεν ξεχνάμε να το αλλάζουμε συχνά, ειδικά τις ημέρες με μεγάλη ροή.

Ο γενικός κανόνας είναι να αλλάζεις το ταμπόν κάθε 4 με 8 ώρες αφού έχουμε πλύνει σχολαστικά τα χέρια μας πρώτα με νερό και σαπούνι.

 

Προσαρμόζουμε το στιλ, για προστασία  

Μπορεί να αγαπάμε τα trendy άνετα κολάν και μπλουζάκια με τα οποία κάνουμε στυλάτες εμφανίσεις στο γυμναστήριο ή τραβάμε όλα τα βλέμματα όταν κάνουμε όμως μετά τη γυμναστική καλύτερα να μη μας συντροφεύουν ακόμα στη βόλτα μας. Το ίδιο ισχύει και με το κάτω μέρος του μαγιό που συχνά δεν αλλάζουμε, γιατί έχει περισσότερο στιλ σε σχέση με το εφεδρικό μαγιό που έχουμε μαζί μας. για την αλλαγή.

Επειδή τα βακτήρια ευδοκιμούν κυρίως σε υγρό περιβάλλον, αλλάζουμε τα βρεγμένα ή ιδρωμένα ρούχα όσο το δυνατόν συντομότερα αφού έχουμε κάνει πρώτα ντους.

 

Αν ασχολούμαστε έντονα με τα σπορ, κρατάμε σε φόρμα και την ευαίσθητη περιοχή μας

Θα σου αρέσει σίγουρα:

uti
Ουρολοίμωξη: Γιατί εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες;

Η αυξημένη εφίδρωση από την έντονη άσκηση δημιουργεί μύκητες και μολύνσεις στην περιοχή, ειδικά το καλοκαίρι. Κάποια σπορ είναι πιο «επιρρεπή» σε αυτά τα επακόλουθα, όπως η κολύμβηση, κυρίως σε όχι καλά καθαρισμένη πισίνα και το άλμα εις μήκος, καθώς η άμμος αποτελεί κρυψώνα μικροοργανισμών και μικροβίων. Τα ύποπτα σημάδια που μπορούμε να αναζητήσουμε είναι δυσάρεστη οσμή και κνησμός. Φροντίζουμε να αλλάζουμε καθημερινά ρούχα και εσώρουχα μετά την άθληση, να κάνουμε ντους ή έστω τοπικό καθαρισμό και να ακολουθούμε μία διατροφή που ενισχύει την άμυνα της περιοχής.

 

Αποφεύγουμε το σαπούνι ως λύση καθαρισμού και φροντίδας για την ευαίσθητη περιοχή

Ο γυναικείος κόλπος αποικείται από δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που είναι ωφέλιμοι για το οικοσύστημα της περιοχής. Σε μία ισορροπημένη κολπική χλωρίδα, τα «καλά» βακτήρια συνυπάρχουν αρμονικά με τα «κακά» καθώς τα πρώτα υπερτερούν αριθμητικά και επισκιάζουν με το «καλό τους έργο» τα δυνητικά προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οι εχθρικές αποικίες, αν κυριαρχούσαν. Επιπλέον, το pH της ευαίσθητης περιοχής της γυναίκας στην αναπαραγωγική ηλικία κυμαίνεται από τη φύση του ανάμεσα στο 3,8 με 4,5, είναι δηλαδή στην όξινη πλευρά. Η διατήρησή του σ’ αυτά τα επίπεδα συνδυαστικά με την επικράτηση των ωφέλιμων έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών διατηρεί την καλή υγεία της ευαίσθητης περιοχής.

Τι μπορεί να αλλάξει τη ροπή της «ζυγαριάς;»

Αυτή η ομοιόσταση πληθυσμών μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή οδηγώντας στην επικράτηση των βλαβερών βακτηρίων. Τότε, το pH του κόλπου μετατρέπεται από όξινο σε αλκαλικό, η άμυνα της ευαίσθητης περιοχής απέναντι σε «επιθέσεις» ατονεί και αρχίζουν να δημιουργούνται στο σημείο από πιο μικρά (π.χ. ξηρότητα) έως πιο σοβαρά προβλήματα (φλεγμονές και ερεθισμοί) διαταράσσοντας την υγεία της. Οι παράγοντες που πυροδοτούν αυτές τις αλλαγές μπορεί να είναι είτε ενδογενείς (π.χ. ορμονικές αλλαγές λόγω εγκυμοσύνης που συχνά αλλάζουν το μικροβίωμα του κόλπου) είτε εξωγενείς όπως πχ. η λήψη αντιβιοτικών, η επαφή χωρίς προφυλακτικό, η άμεση επαφή με άμμο το καλοκαίρι κ.λπ. Ωστόσο, η πιο συχνή ίσως αιτία διατάραξης της χλωρίδας του κόλπου είναι είτε ο πλημμελής καθαρισμός της περιοχής είτε ο καθαρισμός με ακατάλληλα προϊόντα προσωπικής υγιεινής.

Το  κοινό σαπούνι και το αφρόλουτρο σώματος είναι μη ενδεδειγμένες λύσεις καθαρισμού και φροντίδας της ευαίσθητης περιοχής, γιατί δεν είναι ειδικά σχεδιασμένα για τις απαιτητικές ανάγκες καθαρισμού της. Τα σαπούνια συνήθως διαθέτουν αλκαλικό pH που διαταράσσει την ισορροπία της φυσιολογικής κολπικής χλωρίδας ενώ το άρωμα που συχνά περιλαμβάνεται στα σαπούνια ή τα αφρόλουτρα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο σημείο. Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το 2013 το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων της Αγγλίας, «ο καθαρισμός του κόλπου με νερό και σαπούνι μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και να επιδεινώσει προβλήματα κνησμού. Η αντικατάσταση της χρήσης σαπουνιού με άλλα προϊόντα καθαρισμού μπορεί να έχει ανακουφιστική και προστατευτική δράση αποτρέποντας ξηρότητα και ερεθισμούς1».

 

Αν όχι σαπούνι για την ευαίσθητη περιοχή, τότε ποιο είναι το κατάλληλο καθαριστικό;

Αυτό που προσφέρει αποτελεσματικό καθαρισμό φέρνοντας παράλληλα ομοιόσταση στην ευαίσθητη περιοχή. Η ολοκληρωμένη εξειδικευμένη σειρά Intim Area σχεδιάστηκε ακριβώς με αυτήν τη φιλοσοφία. Σέβεται το όξινο pH της ευαίσθητης περιοχής στην αναπαραγωγική ηλικία ώστε να μη διαταράσσεται η ομοιόσταση της κολπικής χλωρίδας, ενισχύει τη φυσιολογική άμυνα της περιοχής, προστατεύει από ξηρότητα και τοπική δυσανεξία και διαθέτει και μαλακτικούς/ενυδατικούς παράγοντες.

Επιπλέον, μειώνει τις δυσάρεστες οσμές και προσφέρει παρατεταμένη αίσθηση άνεσης και φρεσκάδας. Επιλέγουμε ανάμεσα στον απαλό αφρό, το υγρό και τα πρακτικά μαντιλάκια καθαρισμού που μας ακολουθούν πάντα και παντού και διατηρήστε την αναγκαία ισορροπία της ευαίσθητης περιοχής. Θυμόμαστε μόνο να μην υπερβάλλουμε στον καθαρισμό της περιοχής. 1-2 πλύσεις τη μέρα είναι αρκετές για να μην αποδυναμώσουμε τους μηχανισμούς άμυνάς της.

Εντάσσουμε την Intim Area στην καθημερινή μας ρουτίνα καθαρισμού τηρώντας παράλληλα τους γνωστούς κανόνες προσωπικής υγιεινής και διαφυλάσσουμε την ομοιόσταση της ευαίσθητης περιοχής σήμερα και αύριο.

 

 

Βιβλιογραφία

1.Skin conditions of the vulva patient information leaflet, Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, guidelines 2013.