woman with red shirt scratches her neck

Τί είναι η Θυλακική Υπερκεράτωση;

Η θυλακική υπερκεράτωση με δυο λέξεις.

 

Η θυλακική υπερκεράτωση- γνωστή και ως «δέρμα κοτόπουλου- είναι μία πολύ συχνή δερματική πάθηση κατά την οποία το δέρμα γίνεται τραχύ με πολλά μικρά κόκκινα εξογκώματα. Η όψη του μοιάζει με το ανατρίχιασμα που νιώθουμε όταν κρυώνουμε ή φοβόμαστε. Το χειμώνα ή όταν υπάρχει ξηρότητα στην ατμόσφαιρα, τα συμπτώματα είναι σε έξαρση αλλά το καλοκαίρι συνήθως υποχωρούν. Ευτυχώς, είναι κάτι ανώδυνο και όχι ιδιαίτερα εμφανές.

 

 

Κάτι συμβαίνει στο δέρμα…

Το όνομά της θυλακικής υπερκεράτωσης προέρχεται από την κερατίνη που υπερσυσσωρεύεται στην περιοχή γύρω από το θύλακα της τρίχας. Αυτή η υπερβολική ποσότητα κερατίνης περικυκλώνει και εγκλωβίζει τους θύλακες της τρίχας στους πόρους, δημιουργώντας τα εξογκώματα.

 

 

Σε κάθε μέρος της γης, σε κάθε μέρος του σώματος

Η θυλακική υπερκεράτωση είναι εξαιρετικά συνηθισμένη παγκοσμίως. Τόσο συνηθισμένη που, στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα, την εμφανίζει ένας στους τρεις ανθρώπους. Μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών αλλά τις περισσότερες φορές συναντάται σε παιδιά και νέους και κυρίως σε γυναίκες.  Οι άνθρωποι μάλιστα που εμφανίζουν έκζεμα ή ιχθύαση, είναι πιο πιθανόν να παρουσιάσουν την πάθηση.

 

Τα εξογκώματα συνήθως εμφανίζονται στα μπράτσα (στην εξωτερική πλευρά), στα μάγουλα, τους μηρούς και τα οπίσθια αλλά μπορεί να εμφανιστούν και σε οποιαδήποτε άλλο μέρος του σώματος. Το δέρμα είναι τραχύ σαν γυαλόχαρτο στην αφή και η επιφάνεια γύρω από τα εξογκώματα μπορεί να προκαλεί κνησμό ή φλόγωση.

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

lefki
Τι είναι η λεύκη;

 

Θέμα γονιδίων  

Αν εμφανίσατε θυλακική υπερκεράτωση, έχετε έναν ακόμα λόγο να τα βάλετε με την μαμά και τον μπαμπά, αφού η θυλακική υπερκεράτωση συνήθως κληροδοτείται από τους γονείς.  Το σίγουρο είναι πάντως πως είναι μη-μεταδοτική.

 

 

Υπάρχει θεραπεία;

Δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία για τη θυλακική υπερκεράτωση και κανένα μαγικό ραβδί δεν μπορεί να την εξαλείψει. Μπορείτε όμως να πάρετε μέτρα για να απαλύνετε τα συμπτώματά της:

 

  • Προτιμήστε να κάνετε μπάνιο με χλιαρό και όχι καυτό νερό.
  • Κάντε συχνά απολέπιση. Το πρωτοποριακό γαλάκτωμα σώματος Volpaderm AHA Milk συνδυάζει την απολέπιση με την ενυδάτωση και ανανεώνει τέλεια την επιδερμίδα.
  • Ενυδατώστε την επιδερμίδα σας όταν είναι στεγνή. Επιλέξτε το πλούσιο, ενυδατικό γαλάκτωμα σώματος Christialen Emulsion, χωρίς parabens, για την πιο άμεση και βαθιά ενυδάτωση που είχατε ποτέ.
  • Μη χρησιμοποιείτε σαπούνι. Το κοινό σαπούνι ξηραίνει την επιδερμίδα ακόμα περισσότερο και χειροτερεύει τα συμπτώματα της θυλακικής υπερκεράτωσης. Εμπιστευθείτε  καλύτερα το Mild Wash Liquid που δεν περιέχει σαπούνι, άρωμα, χρώμα και parabens και είναι έτσι η ιδανική λύση για ευαίσθητες επιδερμίδες.

 

 

Έχετε θυλακική υπερκεράτωση; Ευτυχώς, τώρα έχετε και κάτι ακόμα: τη γνώση που κάνει καλό στο πνεύμα αλλά… και στο δέρμα.