doctor writes the word psoriasis on his pad

Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης με Ελπίδες

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης. Μία μέρα που αφορά πολλούς περισσότερους από όσους πιστεύετε. Γιατί οι αριθμοί δεν κάνουν ποτέ λάθος: το 1/3 του πληθυσμού παγκοσμίως έχει ψωρίαση. Στην Ελλάδα μόνο, υποφέρουν 300.000 άνθρωποι, το 15% των οποίων είναι παιδιά και νέοι κάτω των 20 ετών. Αν είστε ένας από αυτούς, αξίζει να διαβάσετε παρακάτω.

 

Άλλος για τη φωτεινή πλευρά;

Λένε πως ένα πρόβλημα είναι πρόβλημα μόνο όταν επιλέγει κανείς να το δει έτσι. Και στην περίπτωση της ψωρίασης ισχύει 100%. Είναι γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους, τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση νιώθουν ανασφάλεια, αμηχανία, ακόμα και ντροπή για την εικόνα του δέρματός τους. Και παρ΄ ότι είναι λογικό να νιώθουν έτσι, ξεχνούν πως η μειωμένη αυτοπεποίθηση μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινότητα ή ακόμα και την ευτυχία τους. Ένας άνθρωπος που κλείνεται στον εαυτό του και το σπίτι του, προστατεύεται μεν από τα περίεργα βλέμματα, αλλά ταυτόχρονα θέτει τον εαυτό του στον πιο σοβαρό κίνδυνο: της απομόνωσης και της κατάθλιψης. Αντίθετα, κάποιος που αποδέχεται την κατάσταση και μαθαίνει να ζει «μαζί με την ψωρίαση» , έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει τη φυσιολογική, όμορφη ζωή  που ονειρεύεται. Στόχος και στοίχημα λοιπόν για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης, να αλλάξουμε στάση, να αλλάξουμε ψυχολογία και να δείξουμε τον πιο χαλαρό, σίγουρο, αποφασιστικό εαυτό μας που με ψωρίαση ή χωρίς, θα συνεχίσει να είναι cool. Γιατί έτσι, η ζωή είναι καλύτερη!

 

Γνώση. Όχι απόγνωση.

Όση περισσότερη ενημέρωση, τόσο λιγότερα συμπτώματα ψωρίασης. Αυτή είναι η φιλοσοφία που θα σώσει την αυτοπεποίθησή σας.  Στην πραγματικότητα, η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που εμφανίζεται με κόκκινα τραχιά σημάδια στην επιδερμίδα και προκαλεί κνησμό. Το στρες, όπως και άλλα ψυχολογικά αίτια, είναι σημαντικοί παράγοντες για την εμφάνιση ψωρίασης. Άρα, μήπως να σταματήσετε να ανησυχείτε καθημερινά για τα πάντα;   Κι επειδή, όπως είπαμε, η σωστή πληροφόρηση είναι το παν, εδώ (Psoriasis Association) θα βρείτε στοιχεία για την ψωρίαση, προτάσεις αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της και forum ομάδων υποστήριξης.

 

Στρες και ψωρίαση: ένα γνωστό δίδυμο.

Ένας απλήρωτος λογαριασμός, ένα κρίσιμο τεστ αξιολόγησης, μια μετακόμιση… φαντάζουν γνώριμες λέξεις, σωστά; Είναι όμως και γνωστές αιτίες έντονου στρες, το οποίο με τη σειρά του, μπορεί να κάνει τα συμπτώματά ψωρίασης να επιδεινωθούν δραματικά. Γι’ αυτό, πριν πελαγώσετε, πάρτε μια βαθιά ανάσα, ιεραρχήστε τις προτεραιότητες και αφήστε τις έγνοιες να σας αγγίζουν μόνο επιδερμικά!

 

Ντύνομαι σύμφωνα με το γούστο μου. Όχι το δέρμα μου.

Αν κάποιος μπορεί αν σας υποδείξει τι να φορέσετε, αυτό είναι μόνο το καλό σας γούστο. Σίγουρα πάντως όχι η ψωρίαση. Και να είστε σίγουροι πως η αυτοπεποίθηση και η θετική αύρα φοριέται με όλα και είναι πάντα της μόδας! Αν παρ’ όλα αυτά, το να καλύψετε ορισμένα σημεία της επιδερμίδας σας, σας δώσει έξτρα αέρα σιγουριάς, υπάρχει τρόπος να το κάνετε χωρίς να θυσιάσετε τίποτα από το στιλ σας. Για παράδειγμα, ένα μακρύ, αέρινο φόρεμα με μια εσάρπα που καλύπτει τα μπράτσα ή μια δροσερή, μακρυμάνικη πουκαμίσα, είναι κομψές λύσεις-καμουφλάζ για τις καλοκαιρινές σας βόλτες. Και βέβαια, μην ξεχνάτε ποτέ το απαραίτητο αξεσουάρ: το χαμόγελό σας.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman checkeing her face on the mirror
MASKNE: Η αναγκαία φροντίδα της κανονικής ενήλικης επιδερμίδας

 

Ανακουφιστικά νέα!

Μπορεί η ψωρίαση να είναι ένα χρόνιο πρόβλημα με περιόδους έξαρσης και ύφεσης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνετε με σταυρωμένα χέρια. Η FREZYDERM δημιούργησε για εσάς τη μοναδική ολοκληρωμένη φροντίδα του ψωριασικού δέρματος για πρόσωπο και σώμα,

που χρησιμοποιείται συνδυαστικά με τη φαρμακευτική σας αγωγή αλλά και κατά την περίοδο ύφεσης  των συμπτωμάτων. Εξερευνήστε λοιπόν τη σειρά PS.T. psoriasis και μάθετε τον τρόπο για να βελτιώσετε την εικόνα της επιδερμίδας σας αλλά και την ποιότητα ζωής σας.

 

Βάλτε το καλά στο κεφάλι σας:

Το κατάλληλο σαμπουάν  μπορεί να βελτιώσει θεαματικά τα δυσάρεστα συμπτώματα της ψωρίασης στο τριχωτό της κεφαλής σας ή απλώς να μην ερεθίσει περισσότερο το ήδη ερεθισμένο δέρμα σας, καθώς ξεβγάζεται.  Ιδανική επιλογή είναι το Sebum Control Shampoo

ένα απαλό σαμπουάν που λειτουργεί συνεργατικά με τη φαρμακευτική αγωγή και δρα αποτελεσματικά ενάντια στην σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, την ψωρίαση, τον ερεθισμό και τον κνησμό του τριχωτού.

 

Εμείς, σας δώσαμε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές. Είναι όμως στο χέρι σας να αποδεχθείτε  την ψωρίαση, να την ελέγξετε δραστικά φροντίζοντας το δέρμα σας καθημερινά και να νιώσετε τελικά την αυτοπεποίθηση… να ξεχειλίζει από κάθε πόρο του δέρματός σας!