brushinh teeth

Πώς δημιουργείται η πέτρα στα δόντια και πώς απομακρύνεται;

Πέτρα, πλάκα, τερηδόνα… Λέξεις γνώριμες στ’ αυτιά σας ίσως και στο στόμα σας. Ξέρετε όμως πώς ακριβώς δημιουργούνται;

Τα πρώτα «θεμέλια του κακού»

Το στόμα μας περιέχει μεγάλο αριθμό βακτηρίων. Όταν αυτά αναμειχθούν με τις πρωτεΐνες και τα υπολείμματα τροφίμων σχηματίζουν μία κολλώδη μεμβράνη που ονομάζεται οδοντική πλάκα. Η κολλώδης αυτή ταινία περιβάλλει όχι μόνο τα δόντια αλλά περνάει και κάτω από τη γραμμή των ούλων και κολλάει ακόμη και στα σφραγίσματα. Τα οξέα της πλάκας επιτίθενται στα δόντια μετά από κάθε γεύμα και, όταν αυτή δεν απομακρύνεται κατάλληλα, μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο και να καταστρέψει τα δόντια.

Και πώς φτάνουμε στην πέτρα;

Η πέτρα είναι στην πραγματικότητα η επόμενη μορφή της πλάκας, αν αυτή δεν απομακρυνθεί και στερεοποιηθεί. Η κολλώδης μεμβράνη έχει πια σκληρύνει σαν πέτρα καθώς το  δόντι  έχει  χάσει  ασβέστιο  και  επάνω  έχουν  προσκολληθεί  άλατα  φωσφορικού  ασβεστίου  που  υπάρχουν  στο  σάλιο  και έχει αποκτήσει κίτρινο ή ανοιχτό καφέ χρώμα. Προσελκύει περισσότερα βακτήρια και συσσωρεύεται στα δόντια, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τερηδόνα και ουλίτιδα.

Σταματώντας τον κύκλο φθοράς πριν καν αρχίσει

Όταν αφαιρούμε την πλάκα τακτικά, δεν της επιτρέπουμε να εξελιχθεί σε πέτρα και αποτρέπουμε την εμφάνιση τερηδόνας ή προβλημάτων των ούλων. Με πιο απλά λόγια, ξεκινάμε από το βήμα 1, για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στοματικής υγείας.

Πώς αφαιρούμε την πλάκα τακτικά;

Βουρτσίζουμε τα δόντια μας σχολαστικά και με επιμέλεια, ώστε να μην αφήσουμε τυχόν παγιδευμένα υπολείμματα τροφών να οδηγήσουν σε πλάκα και πέτρα. Χρησιμοποιώντας μία εξειδικευμένη οδοντόπαστα, επωφελούμαστε στο μέγιστο από τη δράση που θέλουμε να εξασφαλίσουμε. Η Plaque & Tartar Toothpaste είναι ειδικά σχεδιασμένη να καταπολεμά τη μικροβιακή πλάκα, να αποτρέπει τη δημιουργία μεμβράνης μικροβίων και να προστατεύει από την τερηδόνα. Συνδυασμένη με το Plaque & Tartar Mouthwash προσφέρει στη στοματική κοιλότητα την ολοκληρωμένη φροντίδα που χρειάζεται, για να κρατήσει την πλάκα και την πέτρα μακριά της.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

son and father brushing his teeth
Είναι η τερηδόνα κληρονομική νόσος;

Εννοείται, βέβαια πως δεν αμελούμε τα τακτικά ραντεβού με τον οδοντίατρό μας, τόσο για να αφαιρέσει τυχόν σχηματισμένη πέτρα όσο και για να ελέγξει τη συνολική κλινική εικόνα των δοντιών μας. Και κάπως έτσι, με στοματική υγιεινή καθημερινά στο σπίτι και την αναγκαία οδοντιατρική μέριμνα ανά διαστήματα, μπορεί να μη χρειαστεί να δούμε ποτέ πώς δημιουργείται η πέτρα στα δόντια μας.