son and father brushing his teeth

Είναι η τερηδόνα κληρονομική νόσος;

Τι προξενεί την τερηδόνα; Δύο αρκετά γνωστοί παράγοντες είναι τα βακτήρια στο στόμα καθώς και η ροή και η σύνθεση του σάλιου. Μήπως όμως είστε επιμελείς με τη στοματική σας υγιεινή; Μήπως ακολουθείτε μια σωστή διατροφή; Μήπως δεν καπνίζετε και παρόλα αυτά εξακολουθείτε να έχετε προβλήματα με τα δόντια σας; Τότε μπορεί το φταίξιμο να μην είναι καθόλου δικό σας. Μπορεί να είναι των προγόνων σας!

Συγκεκριμένα, των γονιδίων που οι πρόγονοί σας σάς μετέφεραν και που συνιστούν το γενετικό σας υλικό. Είναι πράγματι πιθανό η τερηδόνα σας να είναι κληρονομική.

Ερευνητές της Οδοντιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ διαπίστωσαν ότι ορισμένες γενετικές παραλλαγές μπορεί όντως να ευθύνονται για την “επιθετική” φθορά των δοντιών!

Τα ευρήματα της έρευνάς τους είναι διαθέσιμα online στο περιοδικό Journal of Dental Research με τον τίτλο “The Antimicrobial Peptide DEFB1 Is Associated with Caries” (http://jdr.sagepub.com/).

Σύμφωνα με τον Δρ Alexandre Vieira, βοηθό καθηγητή οδοντιατρικής βιολογίας, η συχνότητα εμφάνισης τερηδόνας μπορεί να επηρεαστεί από παραλλαγές ή πολυμορφισμούς ενός γονιδίου που ονομάζεται Βήτα Αμυντοσίνη 1 (DEFB1). Το συγκεκριμένο γονίδιο παίζει βασικό ρόλο στην ανοσολογική απόκριση κατά της εισβολής των μικροβίων. Κατά την έρευνά του ο Καθηγητής Vieira χρησιμοποίησε τα δεδομένα από το οδοντιατρικό μητρώο και τα αποτελέσματα αναλύσεων DNA, προκειμένου να εξακριβώσει αν ορισμένοι πολυμορφισμοί σχετίζονται με την ανάπτυξη της τερηδόνας.

Σκοπός της έρευνας ήταν να βρεθούν νέοι τρόποι για τη θεραπεία ατόμων που είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στη φθορά των δοντιών.

Μελετώντας σχεδόν 300 οδοντιατρικά αρχεία και τα συνοδευτικά δείγματα σάλιου, η ερευνητική ομάδα του καθηγητή έβαλε σε κάθε περίπτωση μια βαθμολογία με βάση το άθροισμα των μόνιμων δοντιών που είναι σάπια, λείπουν έχουν υποστεί σφράγισμα.

Όλα τα δείγματα σιέλου περιείχαν μία από τις τρεις παραλλαγές, G-20A, G-52Α και C-44Ζ, του γονιδίου DEFB1. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με λιγότερα προβλήματα τερηδόνας, είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες ενώ όσοι διέθεταν το γονίδιο με την παραλλαγή G-20A είχαν βαθμολογία πέντε φορές υψηλότερη από ό, τι οι υπόλοιποι. Τα λιγότερα προβλήματα είχαν όσοι έφεραν την παραλλαγή γονιδίου G-52A.

Ο καθηγητής Vieira συνεργάστηκε και με συναδέλφους τους από τη Βραζιλία για να μελετήσει δείγματα σάλιου από 389 άτομα σε 55 οικογένειες και να διαπιστώσει πιθανή γενετική σύνδεση με την επιθετική περιοδοντίτιδα, η οποία προκαλούσε την ταχεία και σοβαρή καταστροφή των ούλων και των οστών σε Αφρικανούς.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

blonde woman hides mouth
Χαλασμένα Δόντια: 5 Αιτίες που δε Φαντάζεστε!

Όντως υπήρξαν ενδείξεις σύνδεσης μεταξύ της νόσου και του γονίδου FAM5C το οποίο πρόσφατα θεωρήθηκε ένοχο και για πρόκληση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αν και οι ερευνητές θεωρούν ότι ακόμη δεν μπορούν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, είναι σίγουροι ότι όταν τα καταφέρουν θα βοηθήσουν πολύ στον τομέα της πρόληψης των προβλημάτων στοματικής υγείας.

Ένα μεγάλο μέρος των οδοντιατρικών εργασιών σήμερα αφορά τη θεραπεία της τερηδόνας. Αν οι επαγγελματίες στοματικής υγείας μπορούσαν να πουν εκ των προτέρων ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τέτοιου είδους προβλήματα, τότε αρκετοί ασθενείς με προληπτική φροντίδα θα μπορούσαν να γλιτώσουν από έναν μεγάλο μπελά. Με κατάλληλες διατροφικές συμβουλές, καθημερινή, σωστή στοματική υγιεινή ακόμα και προληπτική φαρμακευτική αγωγή, οι περιπτώσεις ασθενών που θα κατέληγαν στην καρέκλα του οδοντιάτρου εξαιτίας της τερηδόνας θα μειώνονταν δραστικά!

Για την ώρα, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης προβλημάτων τερηδόνας είναι η χρήση εξειδικευμένης οδοντόπαστας. Η οδοντόπαστα αυτή έχει τεχνολογία που εγκλωβίζει τα ενεργά συστατικά της και προσκολλάται στη στοματική κοιλότητα, ενισχύοντας και παρατείνοντας τη διάρκεια δράσης τους. Έτσι, αποτρέπεται αποτελεσματικά η δημιουργία μεμβράνης μικροβίων. Μετά το βούρτσισμα είναι απαραίτητη και η χρήση φθοριούχου στοματικού διαλύματος. Πράλληλα, η λήψη προβιοτικών αναστέλλει την ανάπτυξη των παθογόνων μικροοργανισμών που συνδέονται με την τερηδόνα.

Ακόμα λοιπόν και αν φταίνε τα γονίδια για την τερηδόνα, θυμηθείτε ότι η καλύτερη αντιμετώπισή της είναι η πρόληψη.

Δες τα προϊόντα για την στοματική υγιεινή της FREZYDERM.