white teeth

Λεύκανση δοντιών: Τι πρέπει να γνωρίζω;

Μπορεί να αλλάξει το χαμόγελο αλλά και όλη την όψη του προσώπου μας. Ναι, η λευκή, λαμπερή, αστραφτερή οδοντοστοιχία έχει σίγουρα δύναμη. Γι’ αυτό και η απόκτησή της είναι και συχνή και λογική επιθυμία των ανθρώπων παγκοσμίως. Ευτυχώς, σήμερα πια, η λεύκανση των δοντιών είναι μία εύκολη και εφικτή διαδικασία που μπορεί να εφαρμοστεί στο σπίτι καθημερινά με εξειδικευμένα προϊόντα και να προσφέρει το πολυπόθητο χαμόγελο υψηλών προδιαγραφών που αναζητάμε. Ποια είναι όμως τα 5 σημεία-κλειδιά που χρειάζεται να προσέξουμε, όταν ακολουθήσουμε τον teeth whiteting «δρόμο»;

1.Η επιμέλεια είναι το παν

όπως σε κάθε στόχο, η συστηματική καθημερινή προσπάθεια και η επανάληψη είναι αναγκαίες και για να επαναφέρουμε το λευκό χρώμα των δοντιών μας. Οι λέξεις «βαριέμαι», «ξέχασα», «παρέλειψα» σίγουρα είναι εχθροί για το συστηματικό πλάνο αποχρωματισμού των δοντιών μας.

2.Αλλαγή συνηθειών

«αγαπώ την κατάλευκη οδοντοστοιχία αλλά λατρεύω και τον καφέ μου». Δύο φράσεις που δύσκολα ταιριάζουν στην ίδια πρόταση. Κι αυτό γιατί τροφές και ροφήματα πλούσιες σε χρωστικές ουσίες, όπως ο καφές, το σκουρόχρωμο τσάι, τα σκουρόχρωμα αναψυκτικά, τα κεράσια, τα παντζάρια κ.λπ. έχουν την τάση να «βάφουν» τα δόντια και να αναστέλλουν τη λευκαντική δράση της αγωγής μας. Την περίοδο λοιπόν που κάνουμε λεύκανση, καλό είναι να αποφύγουμε ή να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την κατανάλωσή τους. Στην ίδια λογική, το κάπνισμα, είναι επίσης μία συνήθεια που «κιτρινίζει» τα δόντια (πέρα φυσικά από το ότι βλάπτει συνολικά την υγεία) οπότε ίσως καλό είναι να την αφήσουμε πίσω μας και για όσο διαρκεί η λεύκανσή μας και αργότερα.

3.Όχι στη σύγκριση

ίσως το πιο σημαντικό λάθος που κάνουμε, όταν ακολουθούμε τη λύση της λεύκανσης: συγκρίνουμε το αποτέλεσμά μας με το αποτέλεσμα κάποιου άλλου ατόμου ενώ η σύγκριση θα πρέπει να γίνει με τον ίδιο μας τον εαυτό, και συγκεκριμένα ανάμεσα στην παλιά μας οδοντοστοιχία και στη νέα. Το χρώμα του σμάλτου των δοντιών διαφέρει από άτομο σε άτομο και το πόσους τόνους πιο λευκά θα γίνουν τα δόντια μας εξαρτάται από το χρώμα που είχαν προηγουμένως.

4.Προσοχή στο σμάλτο

Επιλέγουμε για τη λεύκανση των δοντιών μας προϊόντα αποδεδειγμένα αβλαβείς για την οδοντίνη βάσει του δείκτη RDA τους2, όπως οι λευκαντικές οδοντόπαστες της FREZYDERM. Ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις μας μπορούμε να επιλέξουμε μία από τις τρεις πρωτοποριακές συνθέσεις: τη Whitening Toothpaste με σύγχρονη τεχνολογία micro-silica των πατενταρισμένων κόκκων πυριτίου που αυξάνουν αποτελεσματικά τη λευκαντική και καθαριστική δράση, την Instant Whitening Blue Toothpaste με μοναδικό συνδυασμό ειδικής μπλε χρωστικής και κόκκων πυριτίου για άμεσο και ορατά λευκότερο αποτέλεσμα ή την Black & Polish Toothpaste με Ενεργό Άνθρακα για αποτελεσματική απομάκρυνση δυσχρωμιών και κηλίδων και κόκκους Περλίτη για extra καθαρισμό και λάμψη. Συνδυασμένα με το στοματικό διάλυμα για την καθημερινή φροντίδα δοντιών και ούλων, μας χαρίζουν το αποτέλεσμα λεύκανσης και στοματικής υγιεινής που επιθυμούμε.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

couple on the grass smiles
Αποχρωματισμός Δοντιών: Πρόληψη Και Αντιμετώπιση

5.Συμβουλευόμαστε τον ειδικό

Ο οδοντίατρος είναι σε θέση να αξιολογήσει με ακρίβεια τις ανάγκες των δοντιών μας, και να μας κατευθύνει στις επιλογές που ταιριάζουν ατομικά στην περίπτωσή μας.  Αν μας ενδιαφέρει η λύση λεύκανσης στο ιατρείο (νάρθηκες-μασελάκια, laser κ.λπ.), εξερευνούμε και αυτή τη δυνατότητα.

Απαντώντας στο ερώτημα «λεύκανση δοντιών: τι πρέπει να γνωρίζω;» και συζητώντας με τον οδοντίατρό μας για τις επιλογές μας βάσει των αναγκών της οδοντοστοιχίας μας, θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε ένα λαμπερό, ακαταμάχητο χαμόγελο, για να αποκαλύψουμε τον ακόμα πιο γοητευτικό εαυτό μας.

 

1.Με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούνται με τον ενδεδειγμένο τρόπο και στους ασθενείς που επιτρέπεται

2.In vitro μελέτη Εκτίμησης Δείκτη Αποτριβής (Relative Dentin Abrasiveness-RDA) σύμφωνα με το ISO 1 1609:2017 με τη μέθοδο του προφιλομετρικού ισοδύναμου και τη χρήση του οπτικού προφιλόμετρου (Bruker, ContourGT, Berlin, Germany). Όλες οι μετρήσεις έλαβαν μέρος στα Εργαστήρια Οδοντικής Χειρουργικής και Βασικών Οδοντιατρικών Επιστημών της Οδοντιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.