toothache girl

3 Λόγοι Που Δημιουργούν Ευαίσθητα Δόντια

Ένα σπασμένο σφράγισμα, ένα ράγισμα ή μία φθορά στην επιφάνεια του δοντιού… αν συμβαίνει κάτι από αυτά στο στόμα σας, τότε ξέρετε πολύ καλά γιατί αντιδράτε με «ωχ» και «άουτς» κάθε φορά που δοκιμάζετε κάτι ζεστό ή κρύο. Τι γίνεται όμως με τις άλλες -σιωπηρές μεν καταστροφικές δε- αιτίες που κάνουν τα δόντια σας υπερευαίσθητα αλλά δεν πάει καν το μυαλό σας στο ποιες μπορεί να είναι; Ανακαλύψτε τες σήμερα, πριν συνεχίσουν τη ζημιά τους στο στόμα σας, και αντιμετωπίστε τες δραστικά χωρίς να δείξετε καμία… ευαισθησία.

 

Όταν το άγχος δεν κοιμάται ποτέ  

Στρες. Ένας επικίνδυνος εχθρός των ευαίσθητων δοντιών, αφού δρα ύπουλα και μυστικά τις ώρες που κοιμόμαστε. Συγκεκριμένα, το υπερβολικό άγχος που νιώθουμε όταν πέφτουμε για ύπνο, μας κάνει πολλές φορές να σφίγγουμε δυνατά και να τρίζουμε ασυναίσθητα τα δόντια μας στον ύπνο μας, φθείροντας το σμάλτο τους και αυξάνοντας την ευαισθησία τους στον πόνο. Αυτό το σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών, ιδίως στον ύπνο, ονομάζεται στην οδοντιατρική γλώσσα «βρουξισμός». Για να καταλάβετε αν έχετε κι εσείς αυτή τη συνήθεια όσο κοιμάστε ρωτήστε τον/τη σύντροφό σας ή αναζητήστε τα ύποπτα σημάδια, όταν ξυπνήσετε: π.χ. πόνος στο σαγόνι ή τη γνάθο, πονοκέφαλος, φθαρμένα δόντια κ.λπ. Σ’ αυτήν την περίπτωση, ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας εφοδιάσει με το ειδικό μασελάκι για τον ύπνο (νάρθηκας βρυγμού) που θα προφυλάξει τα δόντια σας απ’ την τριβή και από την ευαισθησία.

 

Ένας κυνόδοντας-ανοιχτήρι

Μπορεί να ξέρετε πως τα μπουκάλια και οι συσκευασίες δεν φτιάχτηκαν για να ανοίγουν με τα δόντια, μπροστά στην ευκολία σας όμως το ξεχνάτε στο πι και φι. Κακώς! Έτσι, φθείρετε το σμάλτο των δοντιών και αφήνετε έκθετη την οδοντίνη, δηλαδή το μεσαίο στρώμα του δοντιού που περιέχει τα κανάλια που οδηγούν στα νεύρα και επιτρέπουν στο ζεστό, κρύο, ή γλυκό φαγητό να φτάσει στο νεύρο και να προκαλέσει δυνατό πόνο. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αναρωτηθείτε γιατί τα δόντια σας έγιναν ξαφνικά τόσο ευαίσθητα, θυμηθείτε τις λέξεις «ψαλίδι, μαχαίρι, ανοιχτήρι» και βάλτε τες ξανά στην καθημερινότητά σας.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

man in pain brushing his teeth in his bathroom
Ευαίσθητα Δόντια; Κανένα Πρόβλημα!

 

Επίθεση με την οδοντόβουρτσα   

Βουρτσίζοντας τα δόντια σας με μανία, πιστεύετε πως τα καθαρίζετε ακόμη πιο αποτελεσματικά. Στην πραγματικότητα όμως, το μόνο που πετυχαίνετε είναι να τα φθείρετε. Για την ακρίβεια, το βίαιο βούρτσισμα φθείρει μέρα με τη μέρα τα προστατευτικά στρώματα των δοντιών και αφήνει εκτεθειμένα τα μικροσκοπικά κανάλια που οδηγούν στα οδοντικά νεύρα. Έτσι, όταν δοκιμάζετε κάτι ζεστό ή κρύο και αυτό φτάνει στα νεύρα του δοντιού, ο πόνος είναι αφόρητος. Για να προστατεύσετε τα δόντια σας από την υπερευαισθησία, βουρτσίστε τα με κυκλικές, μαλακές κινήσεις. Επίσης, όσο και αν πιστεύετε πως οι σκληρές οδοντόβουρτσες είναι μονόδρομος για να καθαρίσουν τα δόντια σας, υπάρχει περίπτωση η σκληρή τρίχα να καταστρέφει το σμάλτο σας, αυξάνοντας την ευαισθησία των δοντιών σας. Γι’ αυτό, μην επιλέξετε αυτή τη λύση, αν δεν συμφωνήσει πρώτα ο οδοντίατρός σας. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήστε την κατάλληλη οδοντόπαστα και το ιδανικό φθοριούχο στοματικό διάλυμα. Η Sensitive Teeth Toothpaste έχει ειδικά μελετημένη σύνθεση που αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά τα συμπτώματα και μειώνει σημαντικά την υπερευαισθησία των δοντιών (δυσανεξία σε κρύες, ζεστές ή όξινες τροφές και ροφήματα, έντονη μάσηση, εισπνοή κρύου αέρα). Σε συνδυασμό με το Sensitive Teeth Mouthwash, δημιουργεί μία εξειδικευμένη ασπίδα προστασίας κατά της ευαισθησίας των δοντιών και σας προφυλάσσει από πόνο και δυσάρεστες ενοχλήσεις.

Και τώρα που ξέρετε το «ονοματεπώνυμό τους», μην αγνοείτε τους κρυμμένους υπεύθυνους για την ευαισθησία των δοντιών σας. Όσο πιο γρήγορα και σωστά τους αντιμετωπίσετε, τόσο πιο γρήγορα θα βγάλετε τη λέξη «πόνος» από το λεξιλόγιο, το πιάτο και το ποτήρι σας.