man watching himself in the mirror

Ανδρική τριχόπτωση: Πρόληψη & αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της

Ως σύμβολο γοητείας και αυτοπεποίθησης, τα πυκνά, γερά μαλλιά είναι μια εικόνα που οι άνδρες επιθυμούν να έχουν. Τι γίνεται όμως όταν μπαίνει εμπόδιο στα «θέλω» τους η τριχόπτωση; Εάν είστε σε αυτούς που είδαν τα μαλλιά τους να αραιώνουν ή απλώς επιθυμείτε να διατηρήσετε την τρίχα σας γερή και ανθεκτική, καλύτερα να συνεχίσετε την ανάγνωση.

Αν δω γενικά τρίχες να πέφτουν από τα μαλλιά μου σημαίνει πως έχω τριχόπτωση;  

Όχι ή τουλάχιστον όχι απαραίτητα. Στην πραγματικότητα, η απώλεια τριχών είναι σε έναν βαθμό φυσιολογική αφού αποτελεί κομμάτι της τελογενούς φάσης τους (στη φάση αυτή το τριχοθυλάκιο δεν παράγει πια τρίχα και η νεκρή τρίχα πέφτει). Έτσι, το να χάσουμε 50-100 τρίχες τη μέρα είναι κάτι που εξηγείται και αναμένεται. Όταν όμως η απώλεια είναι πολύ μεγαλύτερη-κάτι που συνήθως διαπιστώνουμε όχι από την αρχή αλλά όταν έχουν ήδη εμφανιστεί τα πρώτα σημάδια αραίωσης- τότε πιθανότατα μιλάμε για τριχόπτωση και χρειάζεται να λάβουμε τα μέτρα μας, για να μην επεκταθεί το φαινόμενο ή για να αναστραφεί η πορεία του.

 

Πώς μπορώ να προλάβω/αναστρέψω την πτωτική πορεία της τρίχας;

Για να κρατήσετε τα μαλλιά σας στη θέση τους, χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να καταλάβετε τι τα μετακινεί από αυτή.

  • Κατ’ αρχάς, η κληρονομική προδιάθεση είναι μία από τις συνηθέστερες περιπτώσεις εμφάνισης αραίωσης μαλλιών στους άνδρες με τις ορμονικές αλλαγές που περιλαμβάνει να παίζουν καταλυτικό ρόλο στην κατάσταση.
  • Και η ηλικία όμως έχει τη σημασία της αφού όταν μεγαλώνουμε η τρίχα λεπταίνει και τα μαλλιά γίνονται πιο αδύναμα.
  • Σημαντικότατη είναι και η συμβολή του στρες στην υγεία της τρίχας, κάτι που επιβεβαιώνει και η πρόσφατη μελέτη που αναρτήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature τον Μάρτιο του 2021. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Βλαστοκυττάρων του Harvard (HSCI) «οι βιολογικοί μηχανισμοί του χρόνιου στρες προκαλούν βλάβη στα βλαστοκύτταρα των τριχοθυλακίων, γεγονός που επιβεβαιώνει τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις πως το άγχος ίσως οδηγεί σε τριχόπτωση1».
  • Η σωστή διατροφή είναι ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να ευνοήσει τη διατήρηση μιας γερής και ανθεκτικής τρίχας. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, σίδηρο, βιοτίνη, Ω-3 λιπαρά, ψευδάργυρο, βιταμίνη D και Β5 είναι απαραίτητο να υπάρχουν στο μενού όσων έχουν αδύναμα μαλλιά.
  • Κάποιες φαρμακευτικές αγωγές μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε τριχόπτωση.
  • Το υπερβολικό styling ή το βίαιο βούρτσισμα είναι δύο έξτρα πιθανοί «ένοχοι» για την καταπόνηση της τρίχας και τη σταδιακή φθορά της. Τα προϊόντα φορμαρίσματος με μη ήπια σύνθεση μπορούν να αποδυναμώσουν την τρίχα, ομοίως και το συνεχές σεσουάρ.
  • Τέλος, όσο, παράξενο και αν ακούγεται η «παραίτηση» είναι ένας παράγοντας που μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά. Αν σηκώσουμε τα χέρια ψηλά θεωρώντας την τριχόπτωση ένα μη αναστρέψιμο πρόβλημα που μας έτυχε οπότε το αποδεχόμαστε στωικά, έχουμε εγκαταλείψει την ελπίδα διόρθωσης της κατάστασης. Στην πραγματικότητα, ακόμα και αν έχουν ήδη εμφανιστεί τα πρώτα σημάδια τριχόπτωσης, μπορούμε και πάλι να ανακόψουμε την περαιτέρω φθορά, ενδυναμώνοντας τα υπάρχοντα τριχοθυλάκια και ενισχύοντας την ανάπτυξη της τριχοφυΐας.

Ακολουθώντας ένα συνδυαστικό σχήμα φροντίδας, αφού συμβουλευτούμε πρώτα τον δερματολόγο μας, μπορούμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τα γερά, πυκνά, πλούσια μαλλιά. Η ολοκληρωμένη σειρά Hair Force είναι το τέλειο σφαιρικό και αποτελεσματικό πλάνο δράσης μας. Ανάλογα με τις ανάγκες στο τριχωτό της κεφαλής μας, μπορούμε να επιλέξουμε: το εξειδικευμένο τριχοτονωτικό σαμπουάν αποκλειστικά για άνδρες (γιατί οι αιτίες τριχόπτωσής τους διαφέρουν από τις αιτίες της γυναικείας τριχόπτωσης), την ειδική λοσιόν που ενδυναμώνει τους θύλακες και ενισχύει την τριχοφυΐα, τη μάσκα για αναδομημένα, γερά μαλλιά που δεν «σπάνε», την ειδική αγωγή μονοδόσεων και τις ταμπλέτες για γερά μαλλιά, ως συμπλήρωμα διατροφής2.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

thumbnail video
Extreme μαλλιά: Αλλαγές & τριχόπτωση

Για το θέμα «Ανδρική τριχόπτωση: λύσεις για πρόληψη και αντιμετώπιση» ακολουθούμε λοιπόν για ένα συνδυαστικό σχήμα που περιλαμβάνει διάφορες ρυθμίσεις στην καθημερινότητα, τη διατροφή μας, τη νοοτροπία μας περί τριχόπτωσης, τον τρόπο περιποίησης των μαλλιών μας και τα προϊόντα που επιλέγουμε και διατηρούμε το γόητρο της πλούσιας κόμης.

 

Βιβλιογραφία
  1. Corticosterone inhibits GAS6 to govern hair follicle stem-cell quiescence Sekyu Choi , Bing Zhang , Sai Ma , Meryem Gonzalez-Celeiro , Daniel Stein , Xin Jin , Seung Tea Kim , Yuan-Lin Kang , Antoine Besnard Amelie Rezza , Laura Grisanti , Jason D Buenrostro , Michael Rendl , Matthias Nahrendorf , Amar Sahay , Ya-Chieh Hsu  Nature 2021 Apr;592(7854):428-432. doi: 10.1038/s41586-021-03417-2. Epub 2021 Mar 31.
  2. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν μία ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή. Το προϊόν δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν από τη λήψη τους και κυρίως αν είστε έγκυος, θηλάζουσα ή υπό φαρμακευτική αγωγή. Πριν τη χρήση, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται σε κάθε συσκευασία.