man watching himself in the mirror

Ανδρική Τριχόπτωση: Αίτια & Πρόληψη

Ως σύμβολο γοητείας και αυτοπεποίθησης, τα πυκνά, γερά μαλλιά είναι μια εικόνα που οι άνδρες επιθυμούν να έχουν. Άλλωστε το να δείχνουμε ακόμα πιο όμορφοι, μας κάνει να νιώθουμε ακόμα πιο όμορφα. Στη δουλειά μας, στις κοινωνικές συναναστροφές μας, στις σχέσεις μας με το άλλο φύλο, παντού. Επιπλέον, τα πυκνά μαλλιά είναι ένα δείγμα ευρωστίας που μας κάνει να αισθανόμαστε πως είμαστε ακόμη νεότεροι απ’ ό,τι είμαστε και γεμάτοι ζωντάνια και γοητευτική αύρα. Τι γίνεται όμως όταν μπαίνει εμπόδιο στα «θέλω» των ανδρών η τριχόπτωση; Εάν είστε σε αυτούς που είδαν τα μαλλιά τους να αραιώνουν ή απλώς επιθυμείτε να διατηρήσετε την τρίχα σας γερή και ανθεκτική, καλύτερα να συνεχίσετε την ανάγνωση.

 

Πώς ορίζεται η ανδρική τριχόπτωση;

Επιστημονικά, ονομάζεται Ανδρογενετικού Τύπου Αλωπεκία. Στους περισσότερους άνδρες δείχνει τα πρώτα της σημάδια στην ηλικία 20 -50 και εξελίσσεται σταδιακά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Υπάρχει βέβαια και η εποχική τριχόπτωση που είναι παροδική και εμφανίζεται συνήθως φθινόπωρο και άνοιξη και στον άνδρα και στη γυναίκα.

 

Πώς ξέρω ότι είναι τριχόπτωση και όχι φυσιολογική απώλεια τριχών;

Στην πραγματικότητα, η απώλεια τριχών είναι σε έναν βαθμό φυσιολογική αφού αποτελεί κομμάτι της τελογενούς φάσης τους (στη φάση αυτή το τριχοθυλάκιο δεν παράγει πια τρίχα και η νεκρή τρίχα πέφτει). Έτσι, το να χάσουμε 50-100 τρίχες τη μέρα είναι κάτι που εξηγείται και αναμένεται. Όταν όμως η απώλεια είναι πολύ μεγαλύτερη-κάτι που συνήθως διαπιστώνουμε όχι από την αρχή αλλά όταν έχουν ήδη εμφανιστεί τα πρώτα σημάδια αραίωσης- τότε πιθανότατα μιλάμε για τριχόπτωση και χρειάζεται να λάβουμε τα μέτρα μας, για να μην επεκταθεί το φαινόμενο ή για να αναστραφεί η πορεία του.

 

 

Τι προκαλεί στον άνδρα τριχόπτωση;

Μπορεί η χρόνια τριχόπτωση να εμφανίζεται και στα δύο φύλα, όμως στον άνδρα εμφανίζεται κάποιες φορές πιο συχνά απ’ ό,τι στη γυναίκα και συνήθως έχει διαφορετική αιτία και διαφορετικό τρόπο εκδήλωσης. Αυτό που ξέρουμε με σιγουριά είναι πως ο κύριος υπεύθυνος για την Ανδρογενετική Αλωπεκία είναι τα ανδρογόνα (ως αποτέλεσμα της αυξημένης έκκρισης τεστοστερόνης) και η επίδρασή τους στα τριχοθυλάκια σε άνδρες που έχουν ήδη μία γενετική προδιάθεση. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι κληρονομικοί αυτοί παράγοντες έχουν καταλυτική συμβολή στο θέμα της ανδρικής τριχόπτωσης: πάνω από το 80% ατόμων που σημείωσαν σημαντική αραίωση μαλλιών είχαν έναν πατέρα που επίσης παρουσίασε αραίωση1. Το αποτέλεσμα αυτής της επίδρασης είναι να αποδυναμώνεται η τρίχα και να γίνεται όλο και πιο λεπτή, καταλήγοντας να δημιουργήσει τελικά αραιώσεις στην μπροστινή γραμμή του κεφαλιού, στο πάνω μέρος του και στους κροτάφους. Αν αυτή η αποδυνάμωση της τρίχας αραιώσει την πυκνότητα των μαλλιών σε μεγάλο βαθμό, τότε μπορεί κατά τόπους να υπάρχει και ολική τριχόπτωση. Και η ηλικία όμως έχει τη σημασία της αφού όταν μεγαλώνουμε η τρίχα λεπταίνει και τα μαλλιά γίνονται πιο αδύναμα. Σημαντικότατη είναι και η συμβολή του στρες στην υγεία της τρίχας, κάτι που επιβεβαιώνει και η πρόσφατη μελέτη που αναρτήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature τον Μάρτιο του 2021. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Βλαστοκυττάρων του Harvard (HSCI) «οι βιολογικοί μηχανισμοί του χρόνιου στρες προκαλούν βλάβη στα βλαστοκύτταρα των τριχοθυλακίων, γεγονός που επιβεβαιώνει τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις πως το άγχος ίσως οδηγεί σε τριχόπτως2». Η σωστή διατροφή είναι ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να ευνοήσει τη διατήρηση μιας γερής και ανθεκτικής τρίχας. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, σίδηρο, βιοτίνη, Ω-3 λιπαρά, ψευδάργυρο, βιταμίνη D και Β5 είναι απαραίτητο να υπάρχουν στο μενού όσων έχουν αδύναμα μαλλιά.

 

Τι δεν προκαλεί στον άνδρα τριχόπτωση (αλλά ο μύθος λέει ότι προκαλεί; )

Η αυξημένη τεστοστερόνη (από μόνη της). Ο άνδρας με λιγοστά μαλλιά δεν είναι απαραίτητα σεξουαλικά δυνατότερος. Η ανδρογενετική αλωπεκία των ανδρών εμφανίζεται όταν συνδυάζονται και ορμονικοί αλλά και γενετικοί παράγοντες.

Το ξύρισμα του κεφαλιού. Ο κύκλος ανάπτυξης της τρίχας (με θύλακα κάτω απ’ το δέρμα) δεν σταματά, αν την κόψουμε με το ξύρισμα. Απλώς μειώνεται η οπτική διαφορά ανάμεσα στα σημεία αραίωσης και στο υπόλοιπο τριχωτό.

Το κράνος.  Στην πραγματικότητα, το κράνος απλώς δεν επιτρέπει στο τριχωτό να αναπνέει. Δεν επηρεάζει όμως την οξυγόνωση του θύλακα της τρίχας που γίνεται μέσα από τη κυκλοφορία του αίματος. Φοράμε πάντα κράνος, για να προστατευθούμε στον δρόμο.

 

Οργανωμένο σχέδιο πρόληψης και αντίδρασης ενάντια στην ανδρική τριχόπτωση

 

Παρατηρούμε συνεχώς την τρίχα μας

Θα σου αρέσει σίγουρα:

beautiful woman
Λαμπερά Μαλλιά: 5 απλές συνήθειες για να τα αποκτήσετε!

Για να κρατήσετε τα μαλλιά σας στη θέση τους, χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να καταλάβετε τι τα μετακινεί από αυτή.  «Πόσο αραίωσαν τα μαλλιά μου αυτή τη χρονιά;» «Γιατί η χτένα και το μαξιλάρι γεμίζουν τελευταία πιο πολλές τρίχες;». Σε αυτά και άλλα ερωτήματα θα μπορεί να απαντήσει όποιος παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της τριχόπτωσής του μέσα από τον καθρέφτη, από παλαιότερες φωτογραφίες ή μέσω παρατήρησης από το κοντινό του περιβάλλον. Όσο πιο στενά παρακολουθεί τις συνήθειες της τρίχας του, τόσο πιο πολύτιμες πληροφορίες θα μπορεί να δώσει στον δερματολόγο του, για να οδηγηθεί στη σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Για πρόληψη και για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ανδρικής τριχόπτωσης:

1.Απευθυνόμαστε στον γιατρό μας

Η επίσκεψη στον δερματολόγο είναι το Α και το Ω, για να διαπιστωθεί αν η αραίωση οφείλεται, π.χ. σε:

  • κληρονομικότητα
  • διαταραχές θυρεοειδούς
  • αναιμία ή χαμηλό σίδηρο στο αίμα
  • δίαιτες που μπορούν να οδηγήσουν σε έλλειψη πρωτεϊνών, βιταμινών και πολύτιμων ιχνοστοιχείων
  • εποχικότητα
  • λήψη φαρμάκων
  • χρήση ακατάλληλων προϊόντων για το τριχωτό κ.λπ.

Για την έγκυρη διάγνωση, πιθανότατα ο γιατρός να συστήσει και μία σειρά αιματολογικών ή άλλων ορμονικών εξετάσεων.

 

2. Χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα προϊόντα μαλλιών

Ακολουθώντας ένα συνδυαστικό σχήμα φροντίδας, αφού συμβουλευτούμε πρώτα τον δερματολόγο μας και παράλληλα με τυχόν αγωγή που θα μας συστήσει, μπορούμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τα γερά, πυκνά, πλούσια μαλλιά. Η ολοκληρωμένη σειρά Hair Force είναι το τέλειο σφαιρικό και αποτελεσματικό πλάνο δράσης μας, για να καταπολεμήσουμε αλλά και να προλάβουμε τα σημάδια ανδρικής τριχόπτωσης. Ανάλογα με τις ανάγκες στο τριχωτό της κεφαλής μας, μπορούμε να επιλέξουμε το σχήμα  που καλύπτει τις ανάγκες μας. Το εξειδικευμένο τριχοτονωτικό σαμπουάν αποκλειστικά για άνδρες (γιατί οι αιτίες τριχόπτωσής τους διαφέρουν από τις αιτίες της γυναικείας τριχόπτωσης) ενδυναμώνει τους θύλακες της τρίχας, αναπτύσσοντάς τη κατά 110%3. Όμως είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ένα σαμπουάν, ακόμα και εξειδικευμένης σύνθεσης δεν είναι πάντα αρκετό, αν η κατάσταση της τριχόπτωσης που αντιμετωπίζουμε χρήζει πιο ολοκληρωμένης φροντίδας. Στο πλαίσιο αυτό, μπορούμε να αναζητήσουμε  στη σειρά Hair Force,  την ειδική λοσιόν Hair Force Lotion Extra που εφαρμόζεται σε νωπό κεφάλι και προσφέρει οξυγόνωση των κυττάρων και ενίσχυση της τριχοφυΐας, τη μάσκα για αναδομημένα, γερά μαλλιά που δεν «σπάνε», την ειδική αγωγή μονοδόσεων και τις ταμπλέτες, ως συμπλήρωμα διατροφής4, για την ενίσχυση της αντοχής του στελέχους της τρίχας.

 

3. Δεν παραιτούμαστε

Τέλος, όσο, παράξενο και αν ακούγεται η «παραίτηση» είναι ένας παράγοντας που μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά. Αν σηκώσουμε τα χέρια ψηλά θεωρώντας την τριχόπτωση ένα μη αναστρέψιμο πρόβλημα που μας έτυχε οπότε το αποδεχόμαστε στωικά, έχουμε εγκαταλείψει την ελπίδα διόρθωσης της κατάστασης. Στην πραγματικότητα, ακόμα και αν έχουν ήδη εμφανιστεί τα πρώτα σημάδια τριχόπτωσης, μπορούμε και πάλι να ανακόψουμε την περαιτέρω φθορά, ενισχύοντας την ανάπτυξη της τριχοφυΐας.

Εάν είστε και εσείς στους άνδρες που εμφάνισαν τριχόπτωση, μην αφήσετε την αραίωση να μπει «επικεφαλής» στην καθημερινότητά σας. Δράστε άμεσα, προλάβετε έγκαιρα και διατηρήστε τα πυκνά μαλλιά που επιθυμείτε.

 

1.Male Androgenetic Alopecia, Leila Asfour, MBChB BSc MRCP (Derm), William Cranwell, MBBS(Hons), BMedSc(Hons), and Rodney Sinclair, MBBS, MD, FACD, National Library of Medicine, USA.

2.Corticosterone inhibits GAS6 to govern hair follicle stem-cell quiescence Sekyu Choi , Bing Zhang , Sai Ma , Meryem Gonzalez-Celeiro , Daniel Stein , Xin Jin , Seung Tea Kim , Yuan-Lin Kang , Antoine Besnard Amelie Rezza , Laura Grisanti , Jason D Buenrostro , Michael Rendl , Matthias Nahrendorf , Amar Sahay , Ya-Chieh Hsu  Nature 2021 Apr;592(7854):428-432. doi: 10.1038/s41586-021-03417-2. Epub 2021 Mar 31.

3. Μελέτη ex vivo.

4.Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν μία ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή. Το προϊόν δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν από τη λήψη τους και κυρίως αν είστε έγκυος, θηλάζουσα ή υπό φαρμακευτική αγωγή. Πριν τη χρήση, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται σε κάθε συσκευασία.