dandruff

Λιπαρή πιτυρίδα: Συμπτώματα και αιτίες

Τι είναι η λιπαρή πιτυρίδα και ποια μαλλιά αφορά συνήθως; Ποιοι είναι οι λόγοι που εμφανίζεται και τι προκαλεί στο τριχωτό της κεφαλής;  Υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε; Ερωτήματα που απασχολούν συχνά όσους εμφανίζουν αυτή τη δερματική κατάσταση επί της κεφαλής και τα οποία βρίσκουν εδώ την απάντησή τους, ώστε να χαίρονται όλοι ένα τριχωτό χωρίς περιττό σμήγμα και λιπαρότητα, γεμάτο ευεξία.

Λιπαρή, όπως το λέει το όνομά της

Κύριο χαρακτηριστικό της λιπαρής πιτυρίδας είναι κάλυψη του τριχωτού της κεφαλής από λιπαρά “λέπια”, δηλαδή  μεγάλες, κιτρινωπές φολίδες που κολλούν σε όλη την επιφάνεια του τριχωτού κάνοντάς το να γυαλίζει.

Μόνο τα λιπαρά μαλλιά εμφανίζουν λιπαρή πιτυρίδα;

Συνήθως, ναι. Αν η πιτυρίδα παρουσιαστεί σε τύπο λιπαρών μαλλιών, συνήθως αποτελείται από μεγάλες νιφάδες που τείνουν να παραμένουν προσκολλημένες στα μαλλιά.

Είναι  πιτυρίδα;

Ορισμένες φορές η πιτυρίδα (τόσο η λιπαρή όσο και η ξηρή) συνοδεύεται από έντονο κνησμό και ερεθισμό. Μιλάμε με τον Δερματολόγο μας γιατί είναι πιθανόν να κρύβεται κάτω από τα συμπτώματα μια  Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα που απαιτεί θεραπεία.

Τι δημιουργεί λιπαρή πιτυρίδα;

Για την εμφάνιση της πιτυρίδας ευθύνεται ένας μύκητας που πολλαπλασιάζεται στο τριχωτό προκαλώντας φλεγμονή. Για να αντιμετωπίσει το τριχωτό τη φλεγμονή αυτή, απολεπίζεται σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν όμως και αιτίες που φαίνεται πως δρουν καταλυτικά στη επιδείνωση του προβλήματος, όπως:

Θα σου αρέσει σίγουρα:

man opens the fridge
Έχετε Πιτυρίδα; Ιδού 3 Τροφές για Υγιή Μαλλιά
  • η υγρασία
  • η ζέστη
  • το λούσιμο με καυτό νερό
  • η συχνή χρήση σεσουάρ
  • τα σκληρά προϊόντα styling που αδυνατίζουν την τρίχα
  • το σκληρό νερό
  • το άγχος
  • οι ορμονικές αλλαγές
  • οι ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού συστήματος

Στοχευμένες λύσεις στην καθημερινότητα για πριν και μετά το λούσιμο

Τα εξειδικευμένα αντιπιτυριδικά σαμπουάν αποτελούν αποτελεσματική λύση για την καταπολέμηση της πιτυρίδας, αφού είναι ειδικά σχεδιασμένα να μειώνουν τη λιπαρότητα και την απολέπιση. Το Antidandruff Shampoo  με την ειδικά μελετημένη σύνθεσή του για λιπαρά μαλλιά, συμβάλλει σημαντικά στη ρύθμιση της υπερέκκρισης σμήγματος και στην εξυγίανση του λιπαρού τριχωτού και μειώνει τον κνησμό και την ερυθρότητα.
Με όσο το δυνατόν πιο πολλή ενημέρωση στο θέμα «λιπαρή πιτυρίδα: συμπτώματα και αιτίες» και ακολουθώντας τις συμβουλές του δερματολόγου μας, θα καταπολεμήσουμε τη λιπαρή πιτυρίδα και θα αποφύγουμε την επανεμφάνισή της, βοηθώντας το τριχωτό να διατηρήσει την καλή του λειτουργία και την καθημερινότητά μας να απαλλαγεί από μία αχρείαστη ενόχληση.