Έκθεση στον ήλιο: Επιπτώσεις και συμπτώματα στον οργανισμό μας
Σε μια χώρα – σαν την Ελλάδα- η οποία απολαμβάνει τον ήλιο όλο το χρόνο και σε έναν λαό που έχει συν-δυάσει το φως του ήλιου με χαρούμενα συναισθήματα, πόσες πιθανότητες υπάρχουν να μπορεί κανείς να προφυλαχθεί 100% από τις αρνητικές επιδράσεις του ήλιου; Σχεδόν μηδαμινές! Όμως ο ήλιος έχει τις δικές του οδηγίες χρήσεως και πρέπει να αντιμετωπίζεται σοβαρά και με υπευθυνότητα.
Ο καλλιτέχνης Thomas Leveritt θέλοντας να αποδείξει τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης του ήλιου, έκανε ένα πείραμα. Έστησε μια ειδική κάμερα στο Prospect Park του Μπρούκλιν με σκοπό να καταγράψει τις αντιδράσεις περαστικών όταν αυτοί θα καταλάβουν πώς η υπεριώδης ακτινοβολία καταστρέφει το ανθρώπινο δέρμα. Ο Leveritt με την ειδική ultraviolet φωτογραφική μηχανή του μπόρεσε να αποτυπώσει όλες εκείνες τις αλλαγές στο δέρμα μας που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτινοβολίες και που ακόμα δεν είναι ορατές. Ταυτόχρονα τοποθέτησε και μια οθόνη ώστε να καταγράψει τις αντιδράσεις των περιστατικών όταν αντικρίσουν το συγκεκριμένο θέαμα!
Πού οφείλονται όμως οι βλαβερές επιπτώσεις του ήλιου στον ανθρώπινο οργανισμό;
Οφείλονται στην υπεριώδη ακτινοβολία UVA και UVB.
Η ακτινοβολία UVA (αφορά το 95%-97% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φθάνει στην επιφάνεια της Γης) εισχωρεί βαθιά στο δέρμα και μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση καρκίνου.
Η ακτινοβολία UVB προκαλεί το ηλιακό έγκαυμα, μετά από υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
Και τα δύο είδη υπεριώδους ακτινοβολίας προκαλούν βλάβες στο κολλαγόνο του δέρματος, καταστρέφουν τη βιταμίνη Α στο δέρμα, επιταχύνουν τη γήρανσή του και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης δερματικού καρκίνου. Επίσης η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει παθήσεις των οφθαλμών, όπως ο καταρράκτης.
H πιο άμεση και εμφανής επίπτωση της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο είναι το ηλιακό έγκαυμα, που κυμαίνεται από την απλή ερυθρότητα του δέρματος και το αίσθημα «καψίματος», μέχρι την εμφάνιση φυσαλίδων. Επίσης ο ήλιος είναι υπεύθυνος για τη λεγόμενη φωτογήρανση, που περιλαμβάνει πανάδες, κηλίδες, ευρυαγγείες και -φυσικά- ρυτίδες.
Η επόμενη πιο συχνή επίπτωση της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο είναι η ηλίαση. Είναι ένα είδος θερμο-πληξίας, που δεν είναι τόσο σπάνια όσο νομίζουμε. Φυσικά, η ηλίαση, όπως δηλώνει και το όνομά της, συμβαίνει μετά από πολύωρη έκθεση στον ήλιο ή από την έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία.
Ο οργανισμός μας διαθέτει τον μηχανισμό της ομοιόστασης, με τον οποίο ρυθμίζεται η θερμοκρασία μας ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες. Όταν είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο και τη ζέστη, η διάμετρος των αγγείων μας αυξάνεται και ενεργοποιείται η εφίδρωσης, ώστε να διατηρούμε τη θερμοκρασία μας στα κατάλληλα επίπεδα. Όταν όμως η έκθεση στον ήλιο είναι παρατεταμένη και χωρίς προστασία, τότε ο μηχανισμός της ομοιόστασης αδυνατεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Έτσι έχουμε ταυτόχρονα ηλίαση και αφυδάτωση, τα οποία θεωρούνται παράλληλα φαινόμενα.
Τα συμπτώματα της ηλίασης είναι χαρακτηριστικά και διαφέρουν ανάλογα το βαθμό ηλίασης.
Ήπια μορφή
- Αίσθημα ζάλης
- Συμπτώματα κόπωσης
- Ερυθρότητα στο δέρμα
- Προβλήματα εφίδρωσης
- Βουητό στα αυτιά
Μέτρια μορφή
- Δέκατα και πονοκέφαλος
- Ναυτία
- Εμετός
- Γρήγορη αναπνοή
- Τάση λιποθυμίας
- Μυϊκή αδυναμία ή κράμπες
- Μειωμένη εφίδρωση
- Εγκαύματα ή φυσαλίδες στο δέρμα
Βαριά μορφή
- Παραλήρημα και σύγχυση
- Σπασμοί
- Παραισθήσεις
- Σκούρα ούρα (ένδειξη αφυδάτωσης)
- Ωχρή επιδερμίδα
- Υψηλός πυρετός
Τρόποι πρόληψης από την επιβλαβή δράση του ήλιου
Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη θεραπεία είναι πρόληψη. Μερικές σημαντικές οδηγίες:
-
- Προσπαθήστε να μηνεκτίθεστε στον ήλιο πολλές ώρες.
- Αποφύγετε τον ήλιομεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ. (είναι οι ώρες που η ακτινοβολία του «πέφτει κάθετα» και είναι πιο επικίνδυνη
- Φορέστε γυαλιά και πλατύγυρο καπέλο (ιδανικά τύπου ορειβασίας) κάθε φορά που εκτίθεστε στον ήλιο.
- Χρησιμοποιήστε αντηλιακό μεSPF 30 ή περισσότερο (ανάλογα με τον φωτότυπό σας και τις ανάγκες του δέρματός σας) με ειδικά φίλτρα, ανά μια-δυο ώρες.
- Ενυδατώστε τακτικά τον οργανισμό σας. Η κατανάλωση καφεΐνης και τα αλκοολούχων ποτών δεν βοηθούν στην ενυδάτωση του οργανισμού.
- Η άσκηση σε εξωτερικό χώρο με υψηλή θερμοκρασία καλύτερα να αποφεύγεται.
- Αν εμφανιστούν τα πρώιμα συμπτώματα της ηλίασης, επικοινωνήστε με τον Παθολόγο σας ή τον Ομοιοπαθητικό Ιατρό σας. Η Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει σε όλες τις περιπτώσεις ηλίασης, ανάλογα με τα συμπτώματα που έχει ο ασθενής.
- Και μην ξεχνάτε ποτέ ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.