younfg woman in the city in a sunny day

5 Λόγοι που το Αντηλιακό είναι Απαραίτητο και την Άνοιξη

Γιατί το «βάλε αντηλιακό και την άνοιξη» είναι η πιο σοφή συμβουλή

Αν και πεποίθηση παλαιότερων εποχών, η φράση «δεν χρειαζόμαστε αντηλιακό την άνοιξη, ειδικά στις αρχές της» εξακολουθεί και είναι μία εδραιωμένη αντίληψη που δημιουργεί παρανοήσεις γύρω από την έννοια της ηλιοπροστασίας. Στην πραγματικότητα, το να φοράμε αντηλιακό και τους ανοιξιάτικους μήνες είναι απαραίτητο για πολύ συγκεκριμένους και ουσιαστικούς λόγους που υπερβαίνουν τις «τάσεις» της κοσμητολογίας και τα influencing μοτίβα και συνδέονται με την προστασία του δέρματος από κινδύνους και πρόωρη -συχνά, μάλιστα, μη αναστρέψιμη- φθορά.

5 λόγοι που χρειαζόμαστε αντηλιακό και την άνοιξη

  1. Η άνοιξη του «τότε» δεν είναι η άνοιξη του «τώρα». Μπορεί τις προηγούμενες δεκαετίες, οι εποχές να είχαν σαφή και ευδιάκριτα όρια όμως σήμερα, με την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, οι καιρικές συνθήκες έχουν αναδιαμορφωθεί. Έτσι, ενώ κάποτε η άνοιξη ήταν συνυφασμένη με χαμηλή ηλιοφάνεια και ήπιες θερμοκρασίες, τώρα πολύ συχνά βλέπουμε τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει την εποχή αυτή σε βαθμούς που παραπέμπουν σε καλοκαίρι, δημιουργώντας παράλληλα στο δέρμα μας αντίστοιχη αίσθηση.
  2. Ο ήλιος περνάει και από τα σύννεφα. «Πάνω από το 90% της UV ακτινοβολίας μπορεί να διαπεράσει τα ελαφριά σύννεφα και να προκαλέσει έγκαυμα1», όπως μας ενημερώνουν οι ειδικοί αλλά η προστασία μας δεν είναι πλήρης ούτε και τις πολύ συννεφιασμένες μέρες τις άνοιξης. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη (NLM): «τα πυκνά σύννεφα εμποδίζουν τη διαπερατότητα της UV ακτινοβολίας έως και 50%2 όμως δεν εμποδίζουν όλη τη UV ακτινοβολία να τα διαπεράσει, ένα πρόβλημα που συναντάται τους μήνες που η ηλιακή υπεριώδης ακτινοβολία είναι μέτρια έως υψηλή και μπορεί να διαπεράσει τα σύννεφα».
  3. Μπορεί να «γλιτώσουμε» από τα εγκαύματα. Από τη φωτογήρανση όμως; Είναι γεγονός πως η UVB ακτινοβολία που ευθύνεται για τα εγκαύματα, μειώνεται το φθινόπωρο, τον χειμώνα και την άνοιξη. Όμως η UVA ακτινοβολία που προκαλεί τη φωτογήρανση μένει σταθερή και τις 4 εποχές του χρόνου. Και μία επιδερμίδα με σημάδια φωτογήρανσης (ακόμα και σε νεαρή ηλικία) είναι μία επιδερμίδα με ορατή και αισθητή φθορά στη λειτουργία και την εικόνα της: ο δερματικός φραγμός αποδυναμώνεται, δημιουργώντας ξηρότητα (ή και αφυδάτωση) και το δέρμα αποκτά θαμπή όψη και τραχιά υφή. Τα επίπεδα κολλαγόνου πέφτουν κάνοντας την επιδερμίδα να «σπάει», να εμφανίζει λεπτές γραμμές και ρυτίδες και να χάνει την ελαστικότητά της, γεγονός που επηρεάζει και το περίγραμμα του προσώπου.
  4. 4. Ο μεσαίος ή σκούρος φωτότυπος δεν είναι «άτρωτος» (όπως πιστεύουν οι περισσότεροι). Ο χαρακτηριστικός μεσογειακός φωτότυπος δέρματος που συναντούμε συχνά στη χώρα μας είναι μεν πιο ανθεκτικός απέναντι στα εγκαύματα του ήλιου, από την άλλη, όμως η υπερέκκριση μελανίνης τον καθιστά πιο ευάλωτο στην εμφάνιση σκουρόχρωμων κηλίδων και πανάδων, όταν εκτίθεται στον ήλιο, ακόμα και την εαρινή περίοδο. Βέβαια, και πάλι αυτός ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί απόλυτα αφού δεν έχουν όλοι μα όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοικοι της Μεσογείου μεσογειακό, σκουρόχρωμο δέρμα. Πολλά άτομα διαθέτουν ανοιχτόχρωμο τόνο επιδερμίδας και χρειάζονται επαγρύπνηση σε θέματα ηλιοπροστασίας και τους ανοιξιάτικους μήνες.
  5. Την άνοιξη «ανοιγόμαστε»: μετά από έναν μεγάλο, κρύο και σκληρό χειμώνα, απολαμβάνουμε μέχρι και την τελευταία «ρανίδα» ανοιξιάτικης λιακάδας. Χαιρόμαστε βόλτες και ύστερα και άλλες βόλτες «μαζεύοντας ήλιο», όπως λέμε χαρακτηριστικά. Και κάπως έτσι, δεν αντιλαμβανόμαστε την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα μας (εφόσον ο ήλιος «δεν καίει». δεν νιώθουμε τη «βλάβη», είναι σαν να είναι αόρατη) και αθροίζουμε τη φθορά της. Ειδικά, αν η εργασία μας ή ο τρόπος ζωής μας απαιτεί να βρισκόμαστε ούτως ή άλλως εκτός σπιτιού για πολλές ώρες, η επιδερμίδα μας είναι ακόμα πιο ευάλωτη στη φωτογήρανση και τους εαρινούς μήνες.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η αντηλιακή προστασία είναι αναγκαία και τους ανοιξιάτικους μήνες. Για μία δραστήρια καθημερινότητα που απαιτεί ευέλικτες, γρήγορες λύσεις, το αντηλιακό spray Sun Screen on the Move με Τεχνολογία Ταχύτατης Εφαρμογής, ακόμα και εν κινήσει, χωρίς επάλειψη με τα χέρια, είναι η ιδανική επιλογή. Εφαρμόζεται και πάνω από το μακιγιάζ και ψεκάζεται και στα μαλλιά. Αν από την άλλη, αγαπάτε τη γνώριμη, βελούδινη υφή και ανάλαφρη αίσθηση του Sun Screen Velvet Face SPF 50+ ή  SPF 30 που σχηματίζει στο δέρμα ένα αόρατο «δεύτερο δέρμα» και    διαθέτει αντηλιακά φίλτρα φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, δεν έχετε παρά να το εντάξετε και στην ανοιξιάτικη ρουτίνα προστασίας σας.

Καταρρίπτουμε, λοιπόν, τους μύθους που θέλουν το αντηλιακό περιττό την άνοιξη, ενημερωνόμαστε σωστά, έγκαιρα και αξιόπιστα-ρωτώντας και τον δερματολόγο μας για τη spring sun protection σημασία- επιλέγουμε τον τύπο αντηλιακού που ταιριάζει στις ανάγκες και τις προτιμήσεις μας και χαιρόμαστε τις πρώτες ηλιόλουστες μέρες της σεζόν με την ξεγνοιασιά που φέρνει η λιακάδα αλλά και… η σιγουριά πως στα πρώτα χάδια του ήλιου, το δέρμα μας είναι σε καλά χέρια.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman smelling sunflower
3 Tips για Ξέγνοιαστη Βόλτα την Άνοιξη

 

  1. https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/sun-uv-and-cancer/the-uv-index-and-sunburn-risk
  2. Environmental Cues to Ultraviolet Radiation and Personal Sun Protection In Outdoor Winter Recreation, Peter A. Andersen, Ph.D., a David B. Buller, Ph.D.,b Barbara J. Walkosz, Ph.D.,c Michael D. Scott, Ph.D.,d Julie A. Maloy, M.S.,a Gary R. Cutter, Ph.D.,e and Mark D. Dignan, Ph.D.f, ,, Published in final edited form as:Arch Dermatol. 2010 Nov; 146(11): 1241–1247. doi: 1001/archdermatol.2010.327, National Library of Medicine