orange tent and campers by the sea

Κάμπινγκ & προστασία από τον ήλιο: εξοπλισμός για αρχάριους

Αν είναι η παρθενική σας εμφάνιση ως campers το καλοκαίρι, σίγουρα κάποιες συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες. Ειδικά αν αφορούν την προστασία σας από τον ήλιο, αφού όντας στην ύπαιθρο, θα βρίσκεστε αναπόφευκτα εκτεθειμένοι στην ακτινοβολία του. Οι παρακάτω καίριες επιλογές, θα σας βοηθήσουν να προστατευθείτε αποτελεσματικά.

Αντηλιακή… σκηνή1

Μπορεί να νομίζετε όλες οι σκηνές camping είναι κατασκευασμένες με φίλτρα ηλιοπροστασίας όμως αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες σκηνές δεν παρέχουν προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία είτε γιατί το ύφασμά τους δεν αποτελείται από ένα ανθεκτικό στη UV ακτινοβολία υλικό είτε γιατί δεν διαθέτει την ειδική προστιθέμενη επίστρωση που παρέχει αυτήν την προστασία είτε γιατί η επίστρωση αυτή χάθηκε με το πέρασμα του χρόνου. Αν σκοπεύετε να προμηθευτείτε άμεσα τη σκηνή σας, αναζητήστε ένα προϊόν με σήμανση για παροχή ηλιοπροστασίας (αν υπάρχει, θα αναφέρεται με μεγάλα γράμματα στα τεχνικά χαρακτηριστικά στην ετικέτα μαζί με άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά, π.χ. αδιαβροχοποίηση κ.λπ.). Αν πάλι, πρόκειται να χρησιμοποιήσετε μία παλιότερη σκηνή, ελέγξτε τα εξής:

  • Έχει ασημί επίστρωση η σκηνή;  Αν ναι, σημαίνει πως παρέχει UV προστασία. Για να βεβαιωθείτε, βάλτε τη σκηνή σας κάτω από δυνατό φως ή χρησιμοποιήστε έναν φακό. Διακρίνετε μία γυαλιστερή στρώση; Το ασημί είναι εξαιρετικά αντανακλαστικό χρώμα και λογικά, θα μπορείτε να το διακρίνετε.
  • Από τι υλικό είναι φτιαγμένη; Αν είναι από βαμβάκι, δεν παρέχει ηλιοπροστασία. Όμως στην πλειοψηφία τους οι σκηνές είναι φτιαγμένες από συνθετικά υλικά οπότε το επόμενο κριτήριό σας είναι το πάχος του υφάσματος. Για παράδειγμα, το νάιλον και ο πολυεστέρας μπλοκάρουν τέλεια την υπεριώδη ακτινοβολία, αν το ύφασμα έχει αρκετό πάχος.

Σκίαστρο πήρατε;

Λύσατε το θέμα της σκηνής με παροχή ηλιοπροστασίας. Τι θα κάνετε όμως τις ώρες που δεν θα είστε μέσα στη σκηνή (που θα είναι, άλλωστε, οι περισσότερες μέσα στη μέρα); Κινηθείτε έξυπνα παίρνοντας μαζί σας πέρα από την αναγκαία ομπρέλα και ένα σκίαστρο (ιδανικά και αυτό με UV protection σήμανση), ώστε να χαρείτε τις στιγμές σας στην παραλία ή το διάλειμμα σας στην πεζοπορία εξίσου προστατευμένοι.

H σωστή γκαρνταρόμπα

Τα ρούχα με δείκτη ηλιοπροστασίας είναι προφανώς η ιδανική λύση όμως δεν αποτελούν πάντα εφικτή οικονομικά επιλογή ούτε εφικτή απόκτηση (κυκλοφορούν σε μεγαλύτερα κυρίως καταστήματα και ηλεκτρονικά). Γι’ αυτό, θυμηθείτε να πάρετε μαζί πέρα από σορτς, βερμούδες και κοντομάνικα και ρούχα που καλύπτουν το σώμα, ιδανικά βαμβακερά ή λινά που είναι υφάσματα που «αναπνέουν» ώστε να μην ιδρώνετε. Αποφύγετε ρούχα πολύ αραιής ύφανσης (δαντέλα κ.λπ.) τα οποία διαπερνά εύκολα η ηλιακή ακτινοβολία. Τέλος, θυμηθείτε πως τα σκούρα και τα ζωηρά χρώματα απορροφούν μεγαλύτερο μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας σε σχέση με τα λευκά και τα παστέλ άρα εμποδίζουν περισσότερο την ακτινοβολία να φτάσει στο δέρμα σας.

Το κλασικό και βασικό τρίπτυχο: γυαλιά, καπέλο, αντηλιακό  

Κάμπινγκ και προστασία από τον ήλιο χωρίς τα βασικά δεν γίνεται. Σύμφωνα με τους ειδικούς2, χρειάζεστε ένα καπέλο με φαρδύ γείσο και αντηλιακά φίλτρα (τύπου ορειβασίας), σκουρόχρωμα γυαλιά με φακούς UV protection και μέγεθος που καλύπτει επαρκώς την περιοχή γύρω από τα μάτια. Για το αντηλιακό προσώπου, από την άλλη, οι επιλογές σας είναι ευτυχώς περισσότερες! Αναζητήστε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες της επιδερμίδας σας και τις προτιμήσεις σας σε υφή και αποτέλεσμα. Επιπλέον, η επιλογή ενός αντηλιακού για όλη την οικογένεια, σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη πρακτικότητα στο σακ βουαγιάζ! Γι’ αυτό, προμηθευτείτε το εύχρηστο και πρακτικό Sea Side Dry Mist που είναι κατάλληλο για ενήλικες, εφήβους και παιδιά. Απλώνεται ακόμα και σε βρεγμένο δέρμα- ώστε να μη χάνετε ούτε λεπτό του camping experience για σκούπισμα με την πετσέτα- έχει λεπτόρρευστη υφή που απλώνεται πολύ εύκολα και προσφέρει ομοιόμορφο, συνεχή ψεκασμό, για άριστη εφαρμογή. Πάνω απ’ όλα, παρέχει στους family campers την αναγκαία πολύ υψηλή ηλιοπροστασία ευρέος φάσματος. Και επειδή στο camping ο ήλιος δεν είναι ο μόνος «εχθρός», το παιδικό αντηλιακό γαλάκτωμα Kids Sun Care +Nip με δείκτη προστασίας SPF 50+ προστατεύει αποτελεσματικά τις ηλιόλουστες στιγμές των junior campers παρέχοντας και αποτελεσματική προστασία από τις επιθέσεις εντόμων παραλίας. Όσο για τους ενήλικες που θέλουν να κρατήσουν μακριά τους φτερωτούς απρόσκλητους επισκέπτες, το αγαπημένο Crilen είναι και στο camping η ιδανική επιλογή.   

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman with hat and sunglasses under the sun
Τι Είναι ο Δείκτης Προστασίας SPF;

Tech Sun Safe

Το ξέρατε ότι υπάρχουν ειδικές εφαρμογές στο smartphone που σας βοηθούν να μένετε ασφαλείς κάτω απ’ τον ήλιο; Η έξυπνη αυτή τεχνολογία σας ενημερώνει για το ποιες ώρες της μέρας η ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο επικίνδυνη με βάση την τοποθεσία σας, σας υπενθυμίζει να ανανεώνετε το αντηλιακό σας και σας δίνει εξατομικευμένα sun safety tips. «Κατεβάζοντας» ένα από αυτά τα apps, κάνετε μία ακόμα στρατηγική κίνηση ηλιοπροστασίας για την επιδερμίδα σας όσο θα απολαμβάνετε την κατασκήνωσή σας.

Προετοιμαστείτε σωστά εξοπλιζόμενοι με τα απαραίτητα για την ηλιοπροστασία σας και χαρείτε το πρώτο σας καλοκαίρι ως campers με «διάθεση sun & fun»!

 

Βιβλιογραφία

1.https://campinghabits.com/tent-uv-protection/

2.What to wear to protect your skin from the sun-American Academy of Dermatology Association.