woman applying sunscreen

Αντηλιακό και πανάδες: Tips πρόληψης με τη σωστή ηλιοπροστασία

Ο  ήλιος «γράφει» κάθε χρόνο το κεφάλαιο του ξέγνοιαστου καλοκαιριού μας. Τι γίνεται όμως όταν… «γράφει» και στην επιδερμίδα μας; Για να προλάβουμε την εμφάνιση κηλίδων και δυσχρωμιών που μας στερούν τον ομοιόμορφο χρωματικό τόνο της επιδερμίδας του προσώπου μας, χρειάζεται να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα.

Οδηγός αποφυγής πανάδων (γενικά και ειδικά το καλοκαίρι)

Για να αποφύγουμε την υπερέκκριση μελανίνης σε κατά τόπους σημεία του προσώπου, άρα την εικόνα των σκουρόχρωμων σημαδιών που αποκαλούμε «πανάδες», χρειάζεται να εφαρμόζουμε συστηματικά (εντάσσοντάς τες στο lifestyle μας, για να γίνουν «δεύτερη φύση μας»), τις παρακάτω συνήθειες:

  • «Γυαλιά και καπέλο». Δεν είναι τυχαίο που το ακούμε ξανά και ξανά ως συμβουλή. Επιλέγουμε γυαλιά κατάλληλα για το μέγεθος του προσώπου μας (που καλύπτουν επαρκώς την περιοχή γύρω από τα μάτια) ώστε αφενός να προστατεύσουμε την υγεία των ματιών από την επιβλαβή επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας αφετέρου να προφυλάξουμε και την επιδερμίδα μας στο σημείο αυτό από την εμφάνιση δυσχρωμιών. Όσο για το καπέλο, οι ειδικοί1 συστήνουν να επιλέγουμε μόνο αυτά που διαθέτουν πλατύ γείσο (και προσθέτουν καλύτερη κάλυψη στο πρόσωπο απ’ ό,τι τα καπέλα τύπου baseball) ιδανικά με φίλτρα προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία (τύπου ορειβασίας) αναζητώντας στην ετικέτα τον δείκτη UPF-ultraviolet protection factor).
  • Aντηλιακό 365 μέρες τον χρόνο. Ζώντας σε μία μεσογειακή χώρα που «λούζεται» από ήλιο χειμώνα-καλοκαίρι, το δέρμα μας είναι ακόμα πιο ευάλωτο στην εμφάνιση πανάδων. Κάνουμε λοιπόν το αντηλιακό κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ακόμα και τις μέρες με συννεφιά, γιατί ένα μεγάλο μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας διαπερνάει τα σύννεφα και φτάνει στο δέρμα μας.
  • Σωστή επιλογή και εφαρμογή αντηλιακού. Για να προλάβουμε τον σχηματισμό δυσχρωμιών στο δέρμα μας, το αντηλιακό για πανάδες που θα επιλέξουμε χρειάζεται να είναι ένα αντηλιακό αποτελεσματικής ηλιοπροστασίας με φίλτρα ευρέος φάσματος. Φυσικά, επιλέγουμε τη σύνθεση και την υφή που ταιριάζουν στις ανάγκες της επιδερμίδας μας και τις προτιμήσεις μας. Το εφαρμόζουμε στο πρόσωπό μας 20-30΄πριν βγούμε στον ήλιο (ώστε να έχει χρόνο να δράσει) σε γενναία ποσότητα (1. κ.γ., ώστε να καλυφθεί κάθε χιλιοστό του δέρματος) και το ανανεώνουμε τακτικά, δηλαδή ανά 2 ώρες ή μετά το κολύμπι ή το σκούπισμα με την πετσέτα ή αν ιδρώσουμε. Στην περίπτωση όμως που οι δυσχρωμίες έχουν ήδη κάνει τη εμφάνισή τους στην επιδερμίδα μας, επιλέγουμε ένα αντηλιακό πολύ υψηλής ηλιοπροστασίας αφενός για να μην επεκταθεί το εύρος ή η ένταση των πανάδων αφετέρου γιατί μάλλον η επιδερμίδα μας έδειξε ήδη σημάδια ευαισθησίας στην υπερμελάγχρωση άρα καλύτερα να την «ακούσουμε».
  • Σωστές ώρες κάτω από τον ήλιο. Αποφεύγουμε όσο το δυνατόν να βρισκόμαστε κάτω από τον ήλιο τις ώρες που πέφτει κάθετα, δηλαδή 11 με 4. Ειδικά το καλοκαίρι που η ηλιακή ακτινοβολία είναι πιο έντονη, άρα υπάρχει πιο «γόνιμο έδαφος» για τον σχηματισμό  κηλίδων και δυσχρωμιών, η συμβουλή αυτή είναι ακόμα πιο πολύτιμη.
  • Αποφυγή υπερέκθεσης στον ήλιο. Η χρόνια έκθεση στην ηλιακή ακτονοβολία χωρίς αντηλιακό αυξάνει τις πιθανότητες για τη δημιουργία σημαδιών υπερμελάγχρωσης στην επιδερμίδα2. Ας μην ξεχνάμε ότι η επίδραση του ήλιου στο δέρμα μας λειτουργεί αθροιστικά.
  • Αξιολόγηση «επιβαρυντικών» παραγόντων. Μπορεί ο ήλιος να είναι ο κύριος υπεύθυνος για την εμφάνιση πανάδων, όμως υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορεί να κάνουν το δέρμα να σκουρύνει κατά τόπους, όπως η εγκυμοσύνη (που οδηγεί συχνά στο λεγόμενο χλόασμα), η λήψη φαρμάκων, ορμονικές διαταραχές, ύπαρξη ουλών (από ακμή, χειρουργικές επεμβάσεις, εγκαύματα) κ.λπ. Εξετάζουμε λοιπόν τις παραμέτρους αυτές μαζί με τον γιατρό μας, για να βρούμε ένα στοχευμένο, εξατομικευμένο σχήμα προστασίας από τις δυσχρωμίες.

Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, αφού πρώτα συμβουλευτούμε τον δερματολόγο μας, και καταστρώνουμε ένα αποτελεσματικό, συνεπές και μεθοδικό πλάνο διατήρησης του ομοιόμορφου τόνου της επιδερμίδας μας και αυτό το καλοκαίρι..

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.American Academy of Dermatology (AAD)«what to wear to protect your skin from the sun», «melasma self-care».

Θα σου αρέσει σίγουρα:

Woman wearing red hat
Ετοίμασε το Νεσεσέρ Διακοπών Σου!

2.Photoaging (Sun Damage), Yale Medicine.