woman sunscreen

Έκθεση στον ήλιο: Συμβουλές προστασίας με τη μέθοδο των 5 σίγμα

Καλοκαίρι και ήλιος είναι ένας συνδυασμός που λατρεύουμε. Για να χαρούμε όμως πραγματικά τις ξέγνοιαστες ηλιόλουστες μέρες μας, χρειάζεται να προνοήσουμε για την προστασία από τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Τα παρακάτω 5 σίγμα, θα μας βοηθήσουν να μην ξεχνάμε ποτέ τους βασικούς κανόνες ηλιοπροστασίας.

1. Στρώμα ρούχου

Ένα T-shirt πάνω στο σώμα μας, θα γίνει ένα καλό «φράγμα» ανάμεσα στο δέρμα μας και τον ήλιο. Προτιμάμε ανοιχτόχρωμα μπλουζάκια που καλύπτουν και τους ώμους και διαθέτουν πιο σφιχτή πλέξη, για καλύτερη προστασία. Ιδανικά, επιλέγουμε ρούχα με υψηλό δείκτη UPF (είναι ο δείκτης που μετρά την ποσότητα της ακτινοβολίας UVA και UVB που διαπερνά το ύφασμα και φτάνει το δέρμα και χρησιμοποιείται γενικά για τα είδη ένδυσης και τα υφάσματα που μας προστατεύουν από τον ήλιο).

2. Συστηματικά αντηλιακό

Όχι μόνο καλοκαίρι. Όχι μόνο στη λιακάδα. Ειδικά ζώντας σε μία ηλιόλουστη μεσογειακή χώρα αλλά και γενικά, είναι σημαντικό να φοράμε αντηλιακό 365 μέρες τον χρόνο, ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες, αφού ένα μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας διαπερνά τα σύννεφα και φτάνει στο δέρμα μας. Φοράμε το αντηλιακό 20-30’ πριν βγούμε στον ήλιο (ήδη από το σπίτι, δηλαδή), απλώνουμε επαρκή ποσότητα (1 κ.γ. για το πρόσωπο, 2 κ.σ. για σώμα και άκρα), καλύπτουμε και τα δύσκολα σημεία (αγκώνες, πέλματα, κλειδώσεις πίσω από τα γόνατα, αυτιά, την περιοχή πίσω από αυτά αλλά και το πίσω μέρος της παλάμης) και ανανεώνουμε το αντηλιακό ανά 2 ώρες στους ενήλικες και ανά 1 στα παιδιά και οπωσδήποτε μετά το κολύμπι ή το σκούπισμα με την πετσέτα (ανεξάρτητα από πότε ήταν η τελευταία επάλειψη). Για να βρούμε το αντηλιακό που ταιριάζει στις ανάγκες και τις προτιμήσεις μας, δεν έχουμε παρά να περιηγηθούμε στις επιλογές πρωτοποριακής και αποτελεσματικής ηλιοπροστασίας της FREZYDERM για ενήλικες, παιδιά και βρέφη.

3. Σκιά σε κεφάλι & μάτια

Μπορεί να αγαπάμε τα καπέλα τύπου baseball όμως δεν καλύπτουν τα αυτιά και τον λαιμό κάτω από τον ήλιο. Οι ενήλικες συνιστάται να επιλέγουν ένα καπέλο με φαρδύ γείσο, ιδανικά με αντηλιακή προστασία (καπέλα ορειβατών), ώστε να καλυφθούν αποτελεσματικά το κεφάλι, τα αυτιά και ο λαιμός και για τα παιδιά/βρέφη προτιμάται ένα καπέλο τύπου λεγεωνάριου, επίσης με αντηλιακή προστασία, που καλύπτει αυτιά και αυχένα. Ομοίως επιλέγουμε γυαλιά ηλίου καλής ποιότητας (όχι απαραίτητα ακριβά), με πιστοποιητικά γνησιότητας και την ένδειξη CE που εφαρμόζουν σωστά στο πρόσωπό μας.

sea sunbathing

4. Σκέπαστρο

Μία ομπρέλα, μία τέντα, μία σκηνή, οτιδήποτε μπορεί να μας παράσχει επαρκή σκίαση είναι κάτι αναγκαίο τις μέρες του καλοκαιριού και ειδικά στην παραλία. Όμως, προσοχή! Δεν επαναπαυόμαστε μόνο στο σκίαστρο, αφενός γιατί οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν την ομπρέλα/τέντα κ.λπ. λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα με το ύφασμα που είναι κατασκευασμένη και το χρώμα της αφετέρου γιατί ο ήλιος αντανακλάται στην άμμο και φτάνει στο δέρμα μας. Φροντίζουμε να φοράμε και αντηλιακό.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

best tips for the beach
10 Καλοκαιρινά Tips Πριν Βγεις στη Παραλία

5. Σωστή ώρα

Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες που ο ήλιος πέφτει κάθετα στο δέρμα μας και μπορεί να μας προκαλέσει εγκαύματα ή πιο σοβαρές παθήσεις (π.χ. μελάνωμα). Οι επικίνδυνες αυτές ώρες είναι μεταξύ δηλαδή 11:00-16:00.

Αναγνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι το κεφάλαιο «έκθεση στον ήλιο: συμβουλές ηλιοποστασίας» και κατανοώντας πως δεν έχουμε ανεξάντλητο ηλιακό κεφάλαιο στη ζωή μας (δηλαδή απόθεμα αντοχής του δέρματός μας στον ήλιο χωρίς να υποστεί εγκαύματα και βλάβες), θα καταφέρουμε το ιδανικό: να απολαύσουμε τη χαρά του ήλιου και να προστατεύσουμε την επιδερμίδα μας. Και το δίπτυχο αυτό είναι εφικτό.