Woman faces sunset

Αντηλιακή προστασία για τους φθινοπωρινούς μήνες

Τα τελευταία χρόνια που οι πηγές ενημέρωσης σε θέματα περιποίησης της επιδερμίδας είναι σε «πλήρη άνθιση», ευτυχώς, κάποιοι μύθοι αρχίζουν να καταρρίπτονται αποτελεσματικά. Όπως ο πιο διαδεδομένος που λέει πως «φοράμε αντηλιακό μόνο το καλοκαίρι που ο ήλιος καίει πολύ και το φθινόπωρο δεν το χρειαζόμαστε». Ας δούμε όμως παρακάτω γιατί η ηλιοπροστασία είναι αναγκαία και τους φθινοπωρινούς μήνες.

1. Ειδικά το φθινόπωρο στη Μεσόγειο είναι ένα παρατεταμένο καλοκαίρι

Το γεγονός ότι χρειαζόμαστε αντηλιακό και το φθινόπωρο είναι μια οικουμενική αλήθεια ωστόσο, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα όταν μιλάμε για μία χώρα που λούζεται από ήλιο 365 μέρες τον χρόνο και όπου ο διαχωρισμός των εποχών είναι συχνά ρευστός. Σε μια χώρα όπως η δική μας, το καλοκαίρι «κλείνει» μεν ημερολογιακά τον Αύγουστο όμως η έντονη ηλιοφάνεια συνεχίζεται και στις αρχές του φθινοπώρου, άρα είναι αυτονόητο πως πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό και τότε. Από την  άλλη, ακόμα και όταν έχουμε πια μπει στην καρδιά του φθινοπώρου με τα πρώτα σύννεφα και την πιο ήπια ηλιοφάνεια, και πάλι ελλοχεύουν κίνδυνοι που μας φέρνουν στον δεύτερο λόγο που χρειαζόμαστε φθινοπωρινή ηλιοπροστασία.

2. Η υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνάει και τα σύννεφα

«Πάνω από το 90% της UV ακτινοβολίας μπορεί να διαπεράσει τα ελαφριά σύννεφα και να προκαλέσει έγκαυμα1» σύμφωνα με τους ειδικούς ενώ και τις μέρες πυκνής συννεφιάς η προστασία μας δεν είναι ολική: «τα πυκνά σύννεφα μπλοκάρουν τη UV ακτινοβολία έως και 50%2 όμως δεν μπλοκάρουν όλη τη UV ακτινοβολία, ένα πρόβλημα που συναντάται τους μήνες που η υπεριώδης ακτινοβολία είναι μέτρια έως υψηλή».

3. Η επίδραση του ήλιου λειτουργεί συσσωρευτικά

Οι πολλές μικρές φθορές που υφίσταται το δέρμα εκτεθειμένο κάτω από τον ήλιο κάθε εποχή, 365 μέρες τον χρόνο, όλα τα χρόνια της ζωής μας, αθροίζονται και αυτό που βλέπουμε τελικά είναι το συνολικό αποτέλεσμα της «βλάβης». Αν αγνοήσουμε τα Μαθηματικά και παρακάμψουμε την ηλιοπροστασία το φθινόπωρο, απλώς βάζουμε ένα ακόμα νούμερο μπροστά από το ποσοστό φθοράς της επιδερμίδας μας.

4. Όταν λέμε «προστασία από τον ήλιο» δεν εννοούμε μόνο από εγκαύματα

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman smiles under the sun
Φωτογήρανση & Προστασία από τον Ήλιο

Σίγουρα τη φθινοπωρινή περίοδο η ηλιοφάνεια δεν έχει την ένταση των θερινών μηνών όμως ακόμα και αν υποθέσουμε πως ο κίνδυνος εγκαύματος περιορίζεται όσο προχωράμε προς το βαθύ φθινόπωρο, υπάρχει πάντα και η «απειλή» της φωτογήρανσης που έχει εμφανή αντίκτυπο στην εικόνα και την υφή του δέρματος και την εύρυθμη λειτουργία του. Αξίζει να θυμόμαστε ότι η UVB ακτινοβολία που ευθύνεται για τα εγκαύματα αυξομειώνεται ανάλογα με την εποχή αλλά η UVA που ευθύνεται για τη φωτογήρανση μένει σταθερή χειμώνα – καλοκαίρι.

5. Κάτι που δεν βλέπουμε δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει

Το περίεργο με την επιβλαβή επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα μας είναι ότι συμβαίνει αργά, αθόρυβα και «ύπουλα», είτε μιλάμε για εγκαύματα και για πιο σοβαρές δερματικές παθήσεις (π.χ. μελάνωμα) είτε για σημάδια φωτογήρανσης. Η φθορά έρχεται σταδιακά χωρίς να τη βλέπουμε από την αρχή -δημιουργώντας μας μια λανθασμένη εντύπωση ασφάλειας, ειδικά το φθινόπωρο με την πιο χαμηλή ηλιοφάνεια- και φτάνουμε να βλέπουμε τη «ζημιά» όταν πια έχει εδραιωθεί. Καθώς λοιπόν είναι σχεδόν ανέφικτο να προσδιορίσουμε από ποιο χρονικό σημείο ξεκίνησε η φθορά ώστε να υπολογίσουμε και το ενδεχόμενο «δερματικό κόστος», είναι απαραίτητο να εφαρμόζουμε το αντηλιακό μας ακόμα και στις καιρικές συνθήκες που μοιάζουν λιγότερο «επιθετικές», για να είμαστε σίγουροι ότι θωρακίζουμε πάντα την επιδερμίδα μας αποτελεσματικά.

Φυσικά, δεν παραλείπουμε την αντηλιακή προστασία για τους φθινοπωρινούς μήνες και όταν το lifestyle μας την εποχή αυτή το απαιτεί, π.χ.  αν κάνουμε εξωτερική εργασία ή αγαπάμε τις εκδρομές στο βουνό όπου η ηλιακή ακτινοβολία είναι ακόμα πιο επικίνδυνη (όσο ανεβαίνουμε πάνω από το επίπεδο της θάλασσας τόσο «λεπταίνει» η ατμόσφαιρα και εντείνεται η ηλιακή ακτινοβολία). Σε κάθε περίπτωση, για να προστατευθούμε αποτελεσματικά και τη φθινοπωρινή σεζόν, η FREZYDERM μας προτείνει ειδικά σχεδιασμένα αντηλιακά προσώπου με φίλτρα ευρέος φάσματος και με δείκτες SPF κατάλληλους για διαφορετικούς φωτότυπους και ανάγκες επιδερμίδας, σε συνθέσεις και υφές που καλύπτουν κάθε προτίμηση και κάθε τύπο δέρματος, ώστε να βρούμε τη λύση φθινοπωρινής ηλιοπροστασίας που μας ταιριάζει.

 

Βιβλιογραφία
  1. https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/sun-uv-and-cancer/the-uv-index-and-sunburn-risk
  2. Environmental Cues to Ultraviolet Radiation and Personal Sun Protection In Outdoor Winter Recreation Peter A. Andersen, Ph.D.,a David B. Buller, Ph.D.,b Barbara J. Walkosz, Ph.D.,c Michael D. Scott, Ph.D.,d Julie A. Maloy, M.S.,a Gary R. Cutter, Ph.D.,e and Mark D. Dignan, Ph.D.Blumthaler M, Ambach W. Human ultraviolet radiant exposure in high mountains. Atm Environ. 1988;22:749–753., Blumthaler M, Ambach W, Ellinger Increase in solar radiation with altitude. Jounral of Photochemistry and Photobiology B. 1997;39:130–134, Kerr JB. Understanding the factors that affect surface ultraviolet radiation. Optimal Engineering. 2005;44 [Google Scholar], Fioletov VE, Kerr JB, McArthur DI, Wardle DI, Mathews TW. Estimating UV climatology over Canada. Journal of Applied Meterology. 2003;42:417–433.