woman on the beach

Η Σημασίας της Προστασίας του Δέρματος από τον Ήλιο Μελλοντικά

Λίγο-πολύ, όλοι γνωρίζουμε για τις βλαβερές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στην επιδερμίδα μας. Όμως συχνά ξεχνάμε ότι ο αντίκτυπος της συνεχούς έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακό δεν εμφανίζεται μόνο άμεσα και με ορατά αποτελέσματα αλλά έχει και μακροπρόθεσμες συνέπειες που-όσο παράξενο και αν ακούγεται- μπορούν να επηρεάσουν την επιδερμίδα μας σε ολόκληρη την ενήλικη ζωή μας. Αξίζει να δούμε λοιπόν πώς συνδέεται η ηλιοπροστασία μας στον παρόντα χρόνο με τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μας.

 

Το «ηλιακό κεφάλαιο» ξοδεύεται ή αξιοποιείται;

Από τη στιγμή της γέννησής μας, το δέρμα μας έχει ένα προκαθορισμένο «απόθεμα αντοχής» στην υπεριώδη ακτινοβολία -πριν κινδυνεύσει η υγεία και η όψη του- που ονομάζεται «ηλιακό κεφάλαιο». Το ποσοστό αυτό προσδιορίζεται από τον φωτότυπό μας αλλά σχετίζεται και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει κάθε δέρμα από τη φύση του, άρα και με τις άμυνες που διαθέτει για να «οχυρωθεί» απέναντι στον ήλιο. Κάθε έκθεση στον ήλιο μειώνει σταδιακά το «ηλιακό μας κεφάλαιο». Το εντυπωσιακό είναι πως το 50% του έχει εξαντληθεί μόλις στα 15 χρόνια της ζωής μας! Για τα άτομα με ανοιχτό δέρμα το «ηλιακό κεφάλαιο» είναι 50.000 ώρες ηλιοέκθεσης καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους ενώ για όσους έχουν σκούρο φωτότυπο (ο οποίος συναντάται συνήθως στους μεσογειακούς λαούς) το «ηλιακό κεφάλαιο» είναι 150.000 ώρες, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ηλιοφάνεια στην Ελλάδα είναι 3.000 ώρες ετησίως*. To «ηλιακό κεφάλαιο», δυστυχώς δεν μπορεί ούτε να διευρυνθεί, ούτε να αναπληρωθεί. Άρα όσο πιο συνετά το αξιοποιούμε στην πορεία της ζωής μας, κατανέμοντάς το σε μικρά διαστήματα ηλιοέκθεσης (με τις κατάλληλες προφυλάξεις: χρήση κατάλληλου αντηλιακού, γυαλιά και καπέλο, αποφυγή έκθεσης τις «επικίνδυνες» ώρες 11:00-16:00) τόσο πιο προστατευμένοι είμαστε απέναντι στις επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στην επιδερμίδα μας.

 

Ο ήλιος ξέρει πρόσθεση

Στο θέμα της φθοράς της επιδερμίδας από την ηλιακή ακτινοβολία, ακολουθείται η αθροιστική οδός, και μάλιστα ήδη από τις πρώτες φορές που εκτιθέμεθα από βρέφη στον ήλιο! Οι ώρες που περνάμε κάτω από την υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς αντηλιακό προκαλούν συσσωρευμένη φθορά στην επιδερμίδα, κάνοντάς την ευάλωτη απέναντι σε ηλιακές βλάβες οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας. Στην πραγματικότητα, η μεγαλύτερη φθορά προκαλείται συνήθως στην ενήλικη ζωή μας, αν αναλογιστούμε πως ως βρέφη και παιδιά έχουμε κάποιον να φροντίζει για το δέρμα μας πριν από εμάς: να μεριμνά για να βάλουμε αντηλιακό και να το ανανεώνουμε συχνά, να μας προτρέπει να μείνουμε κάτω από την ομπρέλα, να μας φορά καπέλο και γυαλιά κ.λπ. ενώ αντίθετα ως ενήλικες που ζουν σε μία γρήγορη σύγχρονη καθημερινότητα, συχνά ξεχνάμε ή παραμελούμε τα βασικά της ηλιοπροστασίας.

 

Η αλλαγή οπτικής κάνει τη διαφορά  

Η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό οδηγεί σε σημάδια φωτογήρανσης. Όμως ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα σημάδια αυτά σε κάθε ηλικία, πιθανότατα διαφέρει. Λίγο μετά τα 20, μπορεί να μη δώσουμε σημασία στις λεπτές γραμμές που σχηματίστηκαν λόγω μεγάλης έκθεσης στον ήλιο, γιατί η συνολική όψη του προσώπου μας αποτυπώνει νεότητα, φρεσκάδα και λάμψη. Οι ίδιες λεπτές γραμμές όμως αξιολογούνται διαφορετικά σε μία πιο ώριμη επιδερμίδα που έχει, επιπλέον, εμφανίσει και τα φυσιολογικά σημάδια φθοράς του χρόνου. Έτσι, το να χρησιμοποιούμε ηλιοπροστασία από όσο πιο νωρίς γίνεται, έχει μακροπρόθεσμα θετικό πρόσημο -πέρα από την καλή υγεία και την εικόνα του δέρματός μας- και στην ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή που μας χαρίζει το να έχουμε μία όμορφη επιδερμίδα.

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

acne
Λιπαρό Δέρμα με Τάση Ακμής: Πώς να το Φροντίσω;

Στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε την επιδερμίδα μας από τις επιπτώσεις του ήλιου σήμερα, αύριο και στο μακρινό μέλλον, είναι όπως πάντα δίπλα μας, οι εξειδικευμένες σειρές αντηλιακής προστασίας για βρέφη, παιδιά και ενήλικες. Όποιος και αν είναι ο τύπος της επιδερμίδας σας και ο φωτότυπός σας, όποιες και αν είναι οι ανάγκες του δέρματός σας βάσει του τρόπου ζωής σας (π.χ. εργασία σε εξωτερικούς χώρους κ.λπ.), ό, τι προτίμηση και αν έχετε σε υφή και τελείωμα, θα βρείτε το ιδανικό για εσάς αντηλιακό προσώπου και σώματος. Επιλέξτε τη λύση που σας ταιριάζει και προνοήστε αποτελεσματικά για την προστασία της επιδερμίδας σας τώρα και σε βάθος χρόνου.

 

*Ελληνική  Δερματολογική  Εταιρεία, Παγκόσμιος  Οργανισμός  Υγείας ( Π.Ο.Υ. )  ΟΔ  2006 / 65 / ΕΚ   (19 / 07 / 2006),  American  Academy  of  Dermatology, American  Cancer  Society, Skin  Cancer  Foundation