teen boy with acne

Ουλές Ακμής: Συμβουλές για τη Πρόληψή τους

Μια αυτοσχέδια «κόλλα» επιδιόρθωσης

Κάθε φορά που μία φλεγμονή στο δέρμα μας το κάνει να «χωρίζεται στα δύο», το σώμα μας δεν μένει αμέτοχο. «Εκπέμπει αμέσως SOS» και κάνει τα πάντα για να ενωθούν τα δύο τμήματα όσο πιο γρήγορα και αλώβητα γίνεται, πριν βρουν δίοδο βακτήρια και προκληθεί περαιτέρω φλεγμονή και μόλυνση. Λόγω αυτής της βιασύνης όμως, το δέρμα δεν επιστρατεύει «την καλή του κόλλα» για να αποκαταστήσει τη βλάβη αλλά συνθέτει στα γρήγορα με ινώδη ιστό μία κόλλα «κατώτερης ποιότητας». Αυτή η κόλλα, σχηματίζει την ένωση του δέρματος που ονομάζουμε ουλή και που δεν έχει τόσο ευχάριστη όψη.

Αν εμφανίζουμε ουλές από ακμή ή για να αποτρέψουμε εξαρχής τον σχηματισμό τους, είναι καλό να αποφύγουμε τις παρακάτω κινήσεις.    

 

  • Ακολουθούμε τη σωστή σειρά των πραγμάτων

Είναι λογικό να θέλουμε  να απαλλαγούμε από τις ουλές ακμής εδώ και τώρα αλλά αν τα συμπτώματα ακμής μας είναι σε έξαρση, κάθε νέο σπυράκι μπορεί να δημιουργήσει μία νέα ουλή.  Γι’ αυτό, πρώτα χρειάζεται να μεριμνήσουμε για την αντιμετώπιση της ακμής με τη βοήθεια του δερματολόγου μας και μετά να αποκαταστήσουμε την ομοιομορφία στην όψη της επιδερμίδας μας. Η αντίθετη σειρά θα δημιουργήσει μόνο έναν φαύλο κύκλο με ολοένα και περισσότερες ουλές, καθυστερώντας το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

  • Αντιστεκόμαστε στον πειρασμό να σπάσουμε τα σπυράκια

Μπορεί αν φαίνεται δελεαστικό να τα πιέσουμε για να βελτιωθεί η ανάγλυφη εικόνα τους αλλά όσο πειράζουμε τα σπυράκια τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να σπάσουν τα τοιχώματα του θυλάκου που περιέχει το σμήγμα. Έτσι, τα βακτήρια μπορούν να επεκταθούν βαθιά στο δέρμα, με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί η ακμή και να επιδεινωθεί η ήδη υπάρχουσα φλεγμονή, οδηγώντας στη δημιουργία ουλών.

 

  • Απλώνουμε πάντα αντηλιακό στο δέρμα με ουλές  (ή εν δυνάμει ουλές)

Οι ήδη σχηματισμένες ουλές που οφείλονται σε ακμή είναι ευάλωτες σε υπερχρωματισμό και τα σημάδια ακμής μπορούν ανά πάσα στιγμή να μετεξελιχθούν σε ουλές. Σε κάθε περίπτωση, όταν εκθέτουμε  σημάδια ακμής στον ήλιο μπορεί να τα δούμε να σκουραίνουν και έτσι να καθυστερεί η διαδικασία επούλωσής τους. Φροντίζουμε λοιπόν να εφαρμόζουμε στο πρόσωπο αντηλιακό με δείκτη προστασίας, πριν βγούμε στον ήλιο, και περιορίζουμε, εάν είναι δυνατόν, την έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

 

  • Χρησιμοποιούμε skincare «ευγενικό» προς τις ουλές  

Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε στο πρόσωπο με συμπτώματα ή σημάδια ακμής σκληρά προϊόντα απολέπισης, γιατί μπορεί να τραυματίσουμε την περιοχή επιδεινώνοντας τις σχηματισμένες ουλές ή ευνοώντας τη δημιουργία νέων. Επιλέγουμε προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για το δέρμα με τάση ακμής που προσφέρουν ήπιο καθαρισμό, όπως το AcNorm Peeling Gel. Περιέχει  κόκκους Jojoba με καινοτόμο περίβλημα που τους προσδίδει ένα απόλυτα σφαιρικό σχήμα, έτσι ώστε να μην τραυματίζεται από τις αιχμές των κόκκων ακόμη και το ευαίσθητο δέρμα. Το ίδιο σημαντικό είναι και το να διαλέξουμε μία εξειδικευμένη κρέμα αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της ακμής που θα βελτιώσει την εικόνα του δέρματός μας, ρόλο τον οποίο αναλαμβάνει η AcNorm Total Control Cream.Ας μην ξεχνάμε όμως και τη λέξη-κλειδί για την απάλυνση των ουλών που είναι η «ανάπλαση». Εφαρμόζοντας στην περιοχή την αναπλαστική κρέμα για ουλές Frezykeld, με ενεργά συστατικά που ενισχύουν την αναγέννηση των δερματικών κυττάρων, θα βοηθήσουμε τις ουλές ακμής να λειανθούν.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

blonde haired woman with pimple
Έντονη Ακμή: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

 

  • Κατανοούμε πως όλα αντιστρέφονται

Είναι γεγονός πως αν εγκατασταθούν οι ουλές στο δέρμα μας μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν (ανάλογα βέβαια και με τον τύπο, την έκταση και το βάθος τους). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτούμε τις ατέλειες ως τετελεσμένο γεγονός. Εξάλλου, σήμερα, υπάρχουν πια στη διάθεσή μας πάρα πολλές λύσεις για την αντιμετώπιση των ουλών και την ανάπλαση του δέρματος, από κρέμες καθημερινής χρήσης έως και πιο επεμβατικές μεθόδους στο ιατρείο, όπως peelings, δερμοαπόξεση, microneedling, laser κ.λπ.

 

  • Προγραμματίζουμε έγκαιρα το ραντεβού με τον δερματολόγο μας

Εάν θέλουμε να απαλλαγούμε από τις ουλές ακμής, στρεφόμαστε κατ’ αρχάς στον ειδικό, τον δερματολόγο που θα εκτιμήσει πόσο εκτεταμένη και βαθιά είναι η βλάβη και θα μας καθοδηγήσει στη λύση καταπολέμησης ουλών που ταιριάζει στη δική μας περίπτωση. Δεν ξεχνάμε ότι η  άμεση επέμβαση μπορεί να κάνει τη διαφορά στο αποτέλεσμα.

Αντιστεκόμαστε, λοιπόν, σε όσα θα επιταχύνουν τη δημιουργία ουλών ακμής ή θα τις εντείνουν και διορθώνουμε τα σημάδια των ατελειών, για ένα δέρμα με ομοιόμορφη λεία όψη, ξανά.