back acne

Ακμή στην Πλάτη: τι την Προκαλεί

«Πώς εμφανίστηκαν ξαφνικά τα σπυράκια στην πλάτη μου;» αναρωτιέστε και ενοχοποιείτε αυτόματα το συνθετικό μπλουζάκι που φορέσατε τις προάλλες. Μπορεί να φταίει και αυτό, όμως ίσως υπάρχουν και πιο προφανείς λόγοι για την «ανάγλυφη» πλάτη σας. Παρακάτω , ακολουθούν κάποιες συνήθειες της καθημερινότητας που συχνά οδηγούν σε ατέλειες στην πλάτη.

Πώς δημιουργούνται τα σημάδια ακμής στην πλάτη και ποια είναι η εικόνα τους;

Η ακμή της πλάτης η αλλιώς bacne από την ένωση των όρων back acne οφείλεται, όπως κάθε μορφή ακμής στην υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων που οδηγούν σε υπερβολική έκκριση σμήγματος. Όταν υπερβολική λιπαρότητα, νεκρά κύτταρα και βακτήρια συσσωρεύονται σε μεγάλη ποσότητα, φράσσουν τους πόρους δημιουργώντας εικόνα ακμής στην πλάτη. Συγκεκριμένα, μπορούμε να παρατηρήσουμε στη ράχη μας τα παρακάτω:

  • Μαύρα ή λευκά στίγματα (τα πρώτα έχουν στο κέντρο τους μία μαύρη κουκκίδα και τα δεύτερα μία λευκή)
  • Σπυράκια
  • Κοκκινίλες
  • Ακόμα και κύστες στη σοβαρή μορφή ακμής

Ποιοι μπορεί να εμφανίσουν ακμή στην πλάτη; Οποιασδήποτε. Άνδρας ή γυναίκα αν και συχνά εμφανίζεται σε εφήβους και  νεαρά άτομα.

Ποιες κινήσεις της καθημερινότητας, προκαλούν χωρίς να το καταλαβαίνουμε σπυράκια στην πλάτη; 

  • Ένα backpack γεμάτο… ευθύνες

Το σακίδιο που κουβαλάτε στον δρόμο προς τη δουλειά, τη σχολή κ.λπ. είναι «θησαυρός» για την πλάτη σας, αφού ισομοιράζει το βάρος και δεν καταπονεί τη μέση και τη σπονδυλική σας στήλη. Όμως μπορεί να είναι υπεύθυνο για μια δυσάρεστη έκπληξη.  Όντας κολλημένο επάνω σας, το backpack κάνει το ρούχο που φοράτε κατάσαρκα στον κορμό σας να κολλάει ακόμη πιο πολύ στην επιδερμίδα σας και με την αύξηση της τριβής, το δέρμα σας ιδρώνει. Η περίσσια λιπαρότητα του δέρματος λόγω ιδρώτα, συνδυαστικά με τα βακτήρια, τα νεκρά κύτταρα και τους ρύπους που έχουν συσσωρευτεί στην επιδερμίδα σας, μπορούν να φράξουν τους πόρους σας και να δημιουργήσουν ακμή, ειδικά αν το σακίδιο μείνει για πολλή ώρα τοποθετημένο στην πλάτη σας και αν οι ιμάντες του είναι σφιχτά δεμένοι στο σώμα σας. Για να περιορίσετε λοιπόν την τριβή της τσάντας στην πλάτη σας και να αποφύγετε τα επακόλουθά της, δοκιμάστε τα εξής: χαλαρώστε λιγάκι τους ιμάντες του backpack ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τη ράχη σας, το σημείο δηλαδή όπου εμφανίζονται τα σπυράκια (προσοχή μόνο να μην υπερβάλλετε, γιατί τοποθετημένο πολύ χαμηλά, το σακίδιο μπορεί να βλάψει τη μέση σας) και στα διαλείμματα ανάπαυσης στη διαδρομή σας, όταν π.χ. κάθεστε σε ένα παγκάκι ή πεζούλι με τους φίλους σας κ.λπ., βγάλτε για λίγο από την πλάτη σας το σακίδιο, για να μειώσετε την εφίδρωση. Τέλος, μην ξεχνάτε να φοράτε βαμβακερά μπλουζάκια, αφού το βαμβάκι επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει καλύτερα.

 

  • Μην οδηγείτε… τη ράχη σας στο πρόβλημα

Κάθεστε πολλές ώρες πίσω από το τιμόνι ή ως συνοδηγός;  Τότε, δυστυχώς οι πιθανότητες να εμφανίσετε συμπτώματα ακμής στην πλάτη, αυξάνονται σημαντικά. Όσο το ύφασμα από την μπλούζα, το πουκάμισο, το ρούχο γενικά που φοράτε, τρίβεται στην πλάτη του καθίσματος του αυτοκινήτου, κάνει το δέρμα σας να ιδρώνει με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ατέλειες στη ράχη σας.  Αν μάλιστα το κάθισμα του αυτοκινήτου δεν είναι από βαμβακερό ύφασμα, η εφίδρωση είναι ακόμη πιο έντονη και τα σπυράκια το ίδιο. Η λύση δεν είναι φυσικά να διασχίσετε την πόλη απ’ άκρη σ’ άκρη στο περπατητό! Μπορείτε όμως να επιλέξετε βαμβακερά καλύμματα αυτοκινήτου, να φοράτε όσο το δυνατόν περισσότερο βαμβακερά ρούχα και να σηκώνετε πού και πού την πλάτη σας όταν σταματάτε στο φανάρι, για να ξεπιαστείτε κιόλας.

  • Καληνύχτα… σπυράκια

Μπορεί το «ανάσκελα» να σας βολεύει ως στάση ύπνου αλλά το δέρμα στη ράχη σας μάλλον «αντιδρά». Γι’ αυτό και εκδηλώνει την αντίρρησή του εμφανίζοντας ατέλειες στην επιφάνειά του. Όπως και στην περίπτωση του σακιδίου πλάτης και του καθίσματος αυτοκινήτου, η τριβή της πλάτης σας στο σεντόνι οδηγεί σε εφίδρωση και έτσι σμήγμα και βακτήρια βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, για να μπλοκάρουν τους πόρους. Εάν δεν μπορείτε να αλλάξετε την αγαπημένη σας συνήθεια ύπνου, τουλάχιστον φροντίστε να χρησιμοποιείτε βαμβακερά σεντόνια και να τα αλλάζετε τακτικά, όπως και να φοράτε βαμβακερές πιτζάμες, φανελάκια κ.λπ.

 

  • Το ξέβγαλμα κάνει τη διαφορά

Κάθε φορά που λούζεστε, αφήνετε το conditioner στα μαλλιά σας μέχρι να πλύνετε το σώμα σας και στη συνέχεια ξεβγάζετε πρώτα το σώμα σας και μετά τη μαλακτική από το κεφάλι σας, σωστά; Σωστά αλλά… λάθος! Με τον τρόπο αυτό, μένουν υπολείμματα από την κρέμα μαλλιών στην πλάτη σας, κάνοντας τους πόρους να φράξουν και να εμφανίσετε ατέλειες. Η σωστή σειρά λοιπόν είναι: α) ξεβγάζω καλά τα μαλλιά μου β) πλένω και ξεπλένω καλά το σώμα μου. Μετά το ντους και άλλες 2 φορές τη μέρα , αν χρειαστεί χρησιμοποιούμε στη ράχη την αντισηπτική λοσιόν acnorm normalizing lotion που εξισορροπεί τη λιπαρότητα, συσφίγγει τους πόρους και μειώνει τη δερματική δυσανεξία.

You'll also enjoy this!

teen boy with acne
Ουλές Ακμής: Συμβουλές για τη Πρόληψή τους

 

Ποιοι άλλοι λόγοι που δεν σχετίζονται με καθημερινές συνήθειες, προκαλούν συμπτώματα ακμής στην πλάτης;

  • Η κληρονομικότητα
  • Κάποιές φαρμακευτικές αγωγές
  • Ορμονικοί λόγοι
  • Το έντονο στρες

 

Συμπερασματικά, πώς αποφεύγουμε τα σημάδια ακμής στην πλάτη;

  • Πλένουμε τακτικά πετσέτες και κλινοσκεπάσματα
  • Αποφεύγουμε στον πάνω μέρος του σώματος τα στενά και συνθετικά ρούχα που δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει
  • Στη γυμναστική επιλέγουμε βαμβακερά ή υφάσματα που «αναπνέουν» και τα πλένουμε μετά από κάθε χρήση
  • Κάνουμε ντους αμέσως μετά τη γυμναστική
  • Αποφεύγουμε τροφές που ευνοούν την εμφάνιση συμπτωμάτων ακμής.

 

Πριν από όλα αυτά, συμβουλευόμαστε πάντα τον δερματολόγο μας, για να αξιολογήσει την εικόνα του δέρματός μας στην πλάτη και να μας συστήσει την κατάλληλη αγωγή.