woman with bathrobe in bath

Σαπούνι για την ευαίσθητη περιοχή: Γιατί δεν αποτελεί λύση;

Η φυσιολογία της γυναικείας ευαίσθητης περιοχής είναι ιδιαίτερη, με αυξημένες απαιτήσεις προσωπικής υγιεινής. Δεν λέγεται τυχαία ευαίσθητη.

Η πολύτιμη ισορροπία που δεν πρέπει να διαταραχθεί

Ο γυναικείος κόλπος αποικείται από δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που είναι ωφέλιμοι για το οικοσύστημα της περιοχής. Σε μία ισορροπημένη κολπική χλωρίδα, τα «καλά» βακτήρια συνυπάρχουν αρμονικά με τα «κακά» καθώς τα πρώτα υπερτερούν αριθμητικά και επισκιάζουν με το «καλό τους έργο» τα δυνητικά προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν οι εχθρικές αποικίες, αν κυριαρχούσαν. Επιπλέον, το pH της ευαίσθητης περιοχής της γυναίκας στην αναπαραγωγική ηλικία κυμαίνεται από τη φύση του ανάμεσα στο 3,8 με 4,5, είναι δηλαδή στην όξινη πλευρά. Η διατήρησή του σ’ αυτά τα επίπεδα συνδυαστικά με την επικράτηση των ωφέλιμων έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών διατηρεί την καλή υγεία της ευαίσθητης περιοχής.

Τι μπορεί να αλλάξει τη ροπή της «ζυγαριάς;»

Αυτή η ομοιόσταση πληθυσμών μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή οδηγώντας στην επικράτηση των βλαβερών βακτηρίων. Τότε, το pH του κόλπου μετατρέπεται από όξινο σε αλκαλικό, η άμυνα της ευαίσθητης περιοχής απέναντι σε «επιθέσεις» ατονεί και αρχίζουν να δημιουργούνται στο σημείο από πιο μικρά (π.χ. ξηρότητα) έως πιο σοβαρά προβλήματα (φλεγμονές και ερεθισμοί) διαταράσσοντας την υγεία της. Οι παράγοντες που πυροδοτούν αυτές τις αλλαγές μπορεί να είναι είτε ενδογενείς (π.χ. ορμονικές αλλαγές λόγω εγκυμοσύνης που συχνά αλλάζουν το μικροβίωμα του κόλπου) είτε εξωγενείς όπως πχ. η λήψη αντιβιοτικών, η επαφή χωρίς προφυλακτικό, η άμεση επαφή με άμμο το καλοκαίρι κ.λπ. Ωστόσο, η πιο συχνή ίσως αιτία διατάραξης της χλωρίδας του κόλπου είναι είτε ο πλημμελής καθαρισμός της περιοχής είτε ο καθαρισμός με ακατάλληλα προϊόντα προσωπικής υγιεινής.

Γιατί το κοινό σαπούνι και το αφρόλουτρο σώματος είναι μη ενδεδειγμένες λύσεις καθαρισμού της ευαίσθητης περιοχής;

Γιατί δεν είναι ειδικά σχεδιασμένα για τις απαιτητικές ανάγκες καθαρισμού της. Τα σαπούνια συνήθως διαθέτουν αλκαλικό pH που διαταράσσει την ισορροπία της φυσιολογικής κολπικής χλωρίδας ενώ το άρωμα που συχνά περιλαμβάνεται στα σαπούνια ή τα αφρόλουτρα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο σημείο. Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε το 2013 το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων της Αγγλίας, «ο καθαρισμός του κόλπου με νερό και σαπούνι μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και να επιδεινώσει προβλήματα κνησμού. Η αντικατάσταση της χρήσης σαπουνιού με άλλα προϊόντα καθαρισμού μπορεί να έχει ανακουφιστική και προστατευτική δράση αποτρέποντας ξηρότητα και ερεθισμούς1».

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman relaxes at the beach
Ευαίσθητη περιοχή: Καθαρισμός & φροντίδα το καλοκαίρι! (infographic)

Αν όχι σαπούνι για την ευαίσθητη περιοχή, τότε ποιο είναι το κατάλληλο καθαριστικό;

Αυτό που προσφέρει αποτελεσματικό καθαρισμό φέρνοντας παράλληλα ομοιόσταση στην ευαίσθητη περιοχή. Η ολοκληρωμένη εξειδικευμένη σειρά Intim Area σχεδιάστηκε ακριβώς με αυτήν τη φιλοσοφία. Σέβεται το όξινο pH της ευαίσθητης περιοχής στην αναπαραγωγική ηλικία ώστε να μη διαταράσσεται η ομοιόσταση της κολπικής χλωρίδας, ενισχύει τη φυσιολογική άμυνα της περιοχής, προστατεύει από τοπική ξηρότητα/ερεθισμούς χάρη στους μαλακτικούς/ενυδατικούς της παράγοντες και παρέχει ήπια μικροβιακή προστασία. Επιπλέον, μειώνει τις δυσάρεστες οσμές και προσφέρει παρατεταμένη αίσθηση άνεσης και φρεσκάδας. Επιλέξτε ανάμεσα στον ενεργό αφρό, το τζελ και τα πρακτικά μαντιλάκια καθαρισμού που σας ακολουθούν πάντα και παντού και διατηρήστε την αναγκαία ισορροπία της ευαίσθητης περιοχής. Θυμηθείτε μόνο να μην υπερβάλλετε στον καθαρισμό της περιοχής. 1-2 πλύσεις τη μέρα είναι αρκετές για να μην αποδυναμώσετε τους μηχανισμούς άμυνάς της.

Εντάξτε την Intim Area στην καθημερινή σας ρουτίνα καθαρισμού τηρώντας παράλληλα τους γνωστούς κανόνες προσωπικής υγιεινής και διαφυλάξτε την ομοιόσταση της ευαίσθητης περιοχής σήμερα και αύριο.

Βιβλιογραφία

1.Skin conditions of the vulva patient information leaflet, Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, guidelines 2013.