Ευεξία: Συμβουλές για καλύτερη ποιότητα ζωής
Ευ ζην. Η αλλιώς η βελτιωμένη ποιότητα ζωής που αποτελεί στόχο των περισσοτέρων (αν όχι όλων). Πώς όμως φτάνουμε στο σημείο αυτό; Είναι απλώς μία μετάβαση ή ένας πιο σύνθετος δρόμος που διανύουμε σταδιακά;
Ο ορισμός της καλής συνήθειας
Ευ+ έχω= έχω καλώς. Η λέξη «ευεξία» προέρχεται από το πρόθεμα «ευ» που στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει «καλό» και την «έξη», δηλαδή τη συνήθεια που με τη σειρά της προέρχεται από το ρήμα «έχω». Ο Διεθνής Οργανισμός Ευεξίας στις Η.ΠΑ. (National Wellness Institute), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ασχολείται αποκλειστικά με την προώθηση της ευεξίας ανά τον κόσμο, ορίζει την ευεξία ως «μία ενεργή διαδικασία μέσα από την οποία οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και μαθαίνουν να κάνουν επιλογές που οδηγούν σε μία επιτυχημένη ύπαρξη*». Γι’ αυτό και η ευεξία είναι μία πολυδιάστατη, γενική, ολιστική κατάσταση που «αγκαλιάζει» όλες τις πτυχές ενός ανθρώπου (σωματική, πνευματική και ψυχική κατάσταση, τον τρόπο ζωής αλλά και το περιβάλλον του). Και βέβαια, δεν πρόκειται για μία στατική κατάσταση. Η ευεξία εξελίσσεται και μεγαλώνει μέσα από την προσπάθεια του ατόμου να φροντίζει καλά τον εαυτό του, να χρησιμοποιεί τον νου παραγωγικά, να εκφράζει τα συναισθήματά του απλόχερα, να έχει ενεργό συμμετοχή στη σχέση του με τους άλλους ανθρώπους και να μεριμνά για το σωματικό, ψυχολογικό και πνευματικό του περιβάλλον.
Τι χρειάζεται να κάνουμε στην καθημερινότητα, για να νιώσουμε ευεξία;
Να μεριμνούμε για τη συνολική κατάσταση της υγείας μας
Ευεξία χωρίς καλή υγεία δεν γίνεται. Τηρώντας τους καθιερωμένους ιατρικούς μας ελέγχους, προστατεύουμε τον οργανισμό μας και προλαμβάνουμε τυχόν προβλήματα υγείας.
Να αυξήσουμε τα επίπεδα ενέργειας και ζωτικότητας
Μέσα από τη γυμναστική ή και τον διαλογισμό ωφελούμε το σώμα και το πνεύμα μας μοναδικά, χαρίζοντάς του τη δύναμη, την ισορροπία και την ευρωστία που χρειάζεται. Με ένα γερό σώμα και έναν ήρεμο νου, ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας με λιγότερο στρες και περισσότερη ψυχική ηρεμία.
Να διατηρούμε ένα υγιές βάρος
Η σωστή λειτουργία του μεταβολισμού μας είναι αναγκαία προϋπόθεση για ένα υγιές σώμα και ένα υγιές πνεύμα, αφού νους υγιής εν σώματι υγιεί.
Να διατρεφόμαστε σωστά
Προτιμούμε τη μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει μία πλούσια γκάμα θρεπτικών τροφών που αποδεδειγμένα ωφελούν πολλαπλά τον οργανισμό και αποφεύγουμε «κακά» λιπαρά, επεξεργασμένες τροφές και την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού. Σε συνεργασία με τον γιατρό μας, λαμβάνουμε αν χρειαστεί, ειδικά συμπληρώματα διατροφής** που μπορούν να ευνοήσουν την καλή υγεία του οργανισμού μας στοχευμένα και αποτελεσματικά.
Να κοιμόμαστε αρκετά
Η αξία ενός ποιοτικού ύπνου είναι καταλυτική για την αίσθηση ευεξίας. Όχι μόνο ξεκουράζει και τονώνει τον οργανισμό, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτρέπει τη υπερκατανάλωση τροφής αλλά ωφελεί συνολικά τον ψυχισμό μας και βελτιώνει τη διάθεσή μας.
Να αναπνέουμε σωστά
Μέσα στους γρήγορους και συχνά στρεσογόνους ρυθμούς της καθημερινότητας, η σωστή αναπνοή είναι «κλειδί» για την επιβίωσή μας. Ο λόγος απλός: όσο πιο πολύ οξυγόνο φτάσει στο σώμα μας, τόσο πιο πολλή ηρεμία θα αισθανθούμε.
Να χτίζουμε υγιείς κοινωνικές σχέσεις
Έχοντας γύρω μας τους ανθρώπους που αγαπάμε (οικογένεια, φίλους κ.λπ.) και συνάπτοντας μαζί τους αρμονικές σχέσεις, νιώθουμε μία ψυχική πληρότητα που προκαλεί μία συνολική ευφορία και ισορροπία.
Να νιώθουμε και να εκφράζουμε θετικά συναισθήματα
Μέσα από τη χαρά, την ευγνωμοσύνη, τη δυνατότητα συγχώρεσης, «γεμίζουμε» ψυχικά και σωματικά με «μπαταρίες» που αυξάνουν την ευεξία μας και μας οδηγούν σε μία πολύ πιο όμορφη και γαλήνια καθημερινότητα.
Ακολουθώντας τις παραπάνω συνήθειες στο κεφάλαιο «Ευεξία: συμβουλές για καλύτερη ποιότητα ζωής», μέρα με τη μέρα ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε όλα όσα θα μας χαρίσουν την πολυπόθητη κατάσταση ζωής που στοχεύουμε να κατακτήσουμε.
*https://nationalwellness.org/resources/six-dimensions-of-wellness/
**Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν μία ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή. Το προϊόν δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν από τη λήψη τους και κυρίως αν είστε έγκυος, θηλάζουσα ή υπό φαρμακευτική αγωγή. Πριν τη χρήση, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται σε κάθε συσκευασία.