Plugged ear woman

Βουλωμένο αυτί και βουητό: Τι μπορεί να υποδηλώνει

Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να ανακαλέσουμε κάποια ή και περισσότερες στιγμές που νιώσαμε ένα ξαφνικό βουητό στο αυτί. Το βουητό μπορεί να κράτησε μερικά δευτερόλεπτα ή ακόμα και ολόκληρη ημέρα. Μπορεί να ήταν μόνο στο ένα αυτί ή και στα δύο. Μπορεί να μας ξύπνησε το βράδυ ή να εμφανίστηκε ξαφνικά την ώρα της εργασίας, γυμναστικής ή απλώς όταν μιλούσαμε με τους φίλους μας. Μπορεί να ήταν μόνο του ή να συνοδευόταν και από άλλα συμπτώματα μετατρέποντας την κατάσταση από ενοχλητική σε έντονα δυσάρεστη. Ιδιαίτερα όταν το βουητό προηγείται, ακολουθεί ή απλά συνυπάρχει με μια αίσθηση πως «κλείνει το αυτί;» η κατάσταση μπορεί να μας προκαλέσει ανησυχία.

Είναι συνηθισμένο να βουίζει το αυτί και ταυτόχρονα να «μπουκώνει»;

Ναι, είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που αφορά σχεδόν τους περισσότερους από εμάς. Συχνά ο ασθενής εντοπίζει πιθανές αιτίες ή γεγονότα που οδήγησαν στο συμβάν και μπορεί να τα αναφέρει κατά τη λήψη ενός καλού ιστορικού.

Μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα ή να προκύψουν και νέα στην πορεία;

Αν και συνήθως, το βουητό είναι μεμονωμένο περιστατικό, δεν αποκλείεται ο ασθενής να αναφέρει και αίσθημα ζάλης ή ήπια αστάθεια. Σε έντονα παθολογικές καταστάσεις- όπως αυτές θα αναφερθούν στη συνέχεια- ο ασθενής μπορεί να νιώσει πτώση της ακοής ή σημεία ιλίγγου (ζάλη περιστροφικού τύπου όπου ο ασθενής νιώθει ότι τα πράγματα γυρίζουν γύρω του). Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να νιώθει μια διακύμανση στην ένταση τόσο του βουητού όσο και του μπουκώματος κατά τη διάρκεια της ημέρας ή με συγκεκριμένες πρακτικές (π.χ. όταν προσπαθήσει ο ίδιος να ξεβουλώσει το αυτί ή αλλάζει θέση της κεφαλής κατά τη διάρκεια του ύπνου).

 

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν σε αυτή την κατάσταση;

Τα αίτια των εμβοών (βουητά) που συνοδεύονται με αίσθημα πληρότητος (μπούκωμα) του αυτιού ποικίλλουν.
Στις πιo απλές και συχνότερες περιπτώσεις, η συγκέντρωση κυψελίδος (κερί) στο αυτί μπορεί όχι μόνο να αποφράξει τον ακουστικό πόρο αλλά και να προκαλέσει βουητό. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής αναφέρει ότι το βουητό δεν έχει σταθερή ένταση και διάρκεια και επιπλέον το μπούκωμα μπορεί επίσης να μεταβάλλεται, ιδιαίτερα όταν τοποθετεί μπατονέτα στο αυτί ή ξαπλώνει προς στην πλευρά του πάσχοντος αυτιού.

Συχνά στο ιστορικό αναφέρεται πρόσφατη λοίμωξη ανωτέρου αναπνευστικού (κρυολόγημα) με συμφόρηση της μύτης το πρόσφατο διάστημα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η εξέταση μπορεί να αποκαλύψει παρουσία υγρού πίσω από την τυμπανική μεμβράνη (μέσο αυτί) . μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως μέση ωτίτιδα.

Σε ασθενείς με γνωστό ιστορικό ρινίτιδος (συνήθως αλλεργικού τύπου) οι αυξημένες εκκρίσεις στην μύτη μπορούν να εμποδίσουν τον σωστό «αερισμό» του αυτιού με αποτέλεσμα ο ασθενής να νιώθει βάρος στο πάσχον αυτί και συνοδά ελαφρύ βουτητό.

Μία πτήση ή μια κατάδυση μπορούν επίσης να προκαλέσουν βουητό και μπούκωμα στο ένα ή και στα δύο αυτιά. Εδώ, οι διαφορές στην ατμοσφαιρική πίεση είναι η αιτία, και η βλάβη μπορεί να είναι προσωρινή ή και μόνιμη.

Σε πιο σπάνιες καταστάσεις, η έκθεση σε έντονο και παρατεταμένο ήχο, όπως συναυλίες ή χώρους διασκέδασης, μπορεί με διαφορετικό μηχανισμό να οδηγήσει στην ίδια εικόνα. Φυσικά σε αυτή την περίπτωση το φαινόμενο μπορεί να διαρκέσει καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και να αποδράμει σταδιακά στις επόμενες ημέρες. Παρόμοια εικόνα παρατηρείται και σε περίπτωση έκθεσης σε ιδιαίτερα υψηλής έντασης ήχους, όπως εκρήξεις.

Μία παθολογική κατάσταση που πάντα πρέπει να βρίσκεται στη σκέψη μας είναι η αιφνίδια πτώση ακοής. Πρόκειται για μια παθολογική βλάβη του ακουστικού νεύρου η οποία μπορεί, μεταξύ άλλων, να εκδηλωθεί με βουητό στο πάσχον αυτί και πτώση ακοής την οποία οι ασθενείς συχνά περιγράφουν ως «αίσθημα μπουκώματος».

Θα σου αρέσει σίγουρα:

winter blues
6 Συμβουλές για Καλύτερη Ψυχολογία

Σύνδρομα και διαταραχές που προσβάλλουν το σύστημα της ακοής και ισορροπίας- όπως το σύνδρομο Meniere- περιλαμβάνουν και επιπλέον συμπτώματα αλλά και βαρύτερη εικόνα.

 

Τί κάνουμε, λοιπόν, όταν το αυτί βουίζει και μπουκώνει;

Σίγουρα δεν επαναπαυόμαστε. Οι υποθέσεις και η αναμονή του πώς θα εξελιχθεί πιθανότατα θα εμποδίσουν την έγκαιρη θεραπεία. Φυσικά ,ανάλογα με το αίτιο θα χορηγηθεί ή θα εφαρμοστεί και η κατάλληλη θεραπεία.

Έτσι σε απλές περιπτώσεις που το «κερί» (κυψελίδα) είναι το αίτιο, ένας καθαρισμός στο ιατρείο θα διορθώσει την εικόνα.

Κοινά κρυολογήματα ή ιώσεις που προσβάλουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, αλλά και περιπτώσεις αλλεργικής ρινίτιδος, θα αντιμετωπιστούν με κατάλληλη αγωγή από τη μύτη. Η συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή θα βελτιώσει και τον αερισμό του αυτιού βελτιώνοντας τα συμπτώματά μας.

Η έγκαιρη χορήγηση αγωγής σε περιπτώσεις έκθεσης σε παρατεταμένο ή υψηλής έντασης ήχο- συνήθως με τη χρήση κορτικοστεροειδών- όχι μόνο θα μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων αλλά και θα προφυλάξει το αυτί απο μόνιμη βλάβη. Το ίδιο σημαντική είναι και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία πιθανής αιφνίδιας πτώσης της ακοής (αιφνίδια βαρηκοία ή αιφνίδια κώφωση).

Φυσικά, σε κάθε περίπτωση η συμβουλή του ειδικού, είναι αυτό το οποίο πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα προκειμένου να φροντίζουμε σωστά την υγεία των αυτιών μας.

Βιβλιογραφία
• Essential Otolaryngology: Head and Neck Surgery, K.J. Lee, 9th Edition
• Ear, Nose, and Throat Diseases with Head and Neck Surgery,
H. Behrbohm, O. Kasche, T. Nawka, A. Swift, 3rd Edition
• Ωτορινολαρυγγολογία Α. Αθανασιάδης- Σισμάνης