HEARTBURN

Καούρες στο Στομάχι: 3 Πρακτικά Καθημερινά Προβλήματα

Το αίσθημα δυσφορίας που περιγράφουν όσοι νιώθουν καούρες στο στομάχι είναι αρχικά μια σημαντική ενόχληση από άποψη υγείας. Δεν είναι τυχαίο πως οι  Αγγλοσάξονες την περιγράφουν ως «heartburn», δηλαδή «κάψιμο» στην καρδιά, αφού η αίσθηση καύσου που δημιουργείται στην περιοχή του θώρακα από τα όξινα υγρά που ανεβαίνουν από το στομάχι προς τα πάνω, δίνει την εντύπωση πως «καίγεται» η ευρύτερη περιοχή  του στέρνου.

Η καούρα (ειδικά αν είναι επαναλαμβανόμενη) είναι πάντα μία κατάσταση που χρήζει ιατρικής διερεύνησης και αντιμετώπισης, ανάλογα και με την αιτία που την προκαλεί. Έχει όμως και αντίκτυπο σε 3 τομείς τη καθημερινότητας:

1. Επηρεάζει το πρόγραμμα των βραδινών γευμάτων μας.

Δουλειά, τρέξιμο, υποχρεώσεις… μέσα σε μία καθημερινότητα γεμάτη απαιτήσεις, συνήθως μαζευόμαστε αργά στο σπίτι και τρώμε ακόμα πιο αργά. Δεν είναι απαραίτητα επιλογή μας αλλά ο ρυθμός ζωής μας το υπαγορεύει σε έναν βαθμό. Επιπλέον, στη χώρα μας τα βραδινά γεύματα συνήθως πραγματοποιούνται μετά τις 8 το βράδυ και για πολιτισμικούς λόγους (άλλοι λαοί της Ευρώπης συνηθίζουν να τρώνε νωρίτερα). Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι το φαγητό είναι και αφορμή για κοινωνική συναναστροφή, άρα αν είθισται η παρέα να «κλείνει τραπέζι» σε χώρους εστίασης κάπως αργά, συχνά ακολουθούμε το πρόγραμμα αυτό. Μπορεί οι παραπάνω συνήθειες να μη δημιουργούν σημαντικά προβλήματα σε έναν υγιή οργανισμό όμως, αυτή η χρονική επιλογή δείπνου, είναι μη βοηθητική για όποιον εμφανίζει καούρα στομάχου, ακόμα και αν δεν καταναλώσει τροφές που επιβαρύνουν την κατάσταση (π.χ. λιπαρά, πικάντικα ή όξινα τρόφιμα, γαλακτοκομικά, σκόρδο, κρεμμύδι κ.λπ.). Για να αποφευχθεί ή να μην ενταθεί η δυσφορία της καούρας, ανάμεσα στο βραδινό γεύμα και τον ύπνο χρειάζεται να μεσολαβήσουν κάποιες ώρες, προκειμένου να πραγματοποιηθεί σωστά η πέψη.

2. Δυσκολεύει τον ύπνο μας.

Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Γαστρεντερικών Διαταραχών(IFFGD), το 75% των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης τα εμφανίζουν την ώρα του ύπνου1. Κι αυτό γιατί η ξαπλωτή στάση, ειδικά ανάσκελα, εντείνει τη δυσφορία. Το 40% των πασχόντων δηλώνει ότι αυτή η απώλεια ύπνου τους δυσκολεύει στο να είναι λειτουργικοί το επόμενο πρωί, επηρεάζοντας την ποιότητα της καθημερινότητάς τους. Η σωστή στάση και θέση ύπνου, μπορεί να ωφελήσει την κατάσταση. Για να αποφύγουμε τις καούρες στο στομάχι εν ώρα ύπνου, οι ειδικοί2 συστήνουν να κοιμόμαστε στο αριστερό μας πλευρό και να έχουμε ανασηκωμένο τον κορμό μας με ένα ειδικό μαξιλάρι-σφήνα, ώστε να μην είναι στην ίδια ευθεία το στομάχι και οι οισοφάγος μας.

3. Έχει αντίκτυπο στη στοματική μας κατάσταση και αίσθηση κοινωνικής άνεσης.

Η καούρα συχνά συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, (π.χ. τάση να ρευτούμε) που μας προκαλούν ίσως μία ενόχληση και αμηχανία όταν προκύπτουν στο χρονικό πλαίσιο της κοινωνικής μας ζωής και όχι μόνο στο σπίτι μας. Επίσης, όταν τα υγρά του στομάχου ανέβουν πολύ ψηλά, συνοδεύονται αρκετές φορές και από μία ξινή, δυσάρεστη γεύση ή απλώς αίσθηση στο στόμα. Ακόμα και αν αυτή η δυσάρεστη γεύση δεν είναι ρεαλιστικά υπαρκτή, αλλά απλώς νιώθουμε την καούρα τόσο έντονα που νομίζουμε ότι αλλάζει το περιβάλλον του στόματός μας, μπορούμε να αποκτήσουμε μία αίσθηση φρεσκάδας και να νιώσουμε μεγαλύτερη σιγουριά, χρησιμοποιώντας το στοματικό σπρέι Odor Blocker που προσφέρει άμεσα ευχάριστη, δροσερή αναπνοή και διαθέτει εξειδικευμένη σύνθεση που αντιμετωπίζει την κακοσμία. Για ολοκληρωμένο αποτέλεσμα φρεσκάδας, υπάρχουν πάντα στη διάθεση μας και η οδοντόπαστα με το στοματικό διάλυμα Odor

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

intermittent fasting
Τι είναι η διαλειμματική νηστεία;

Φυσικά, τα 3 παραπάνω προβλήματα δεν συγκρίνονται σε βαρύτητα με τον αντίκτυπο στην υγεία που μπορεί να έχει η καούρα στομάχου όμως στον βαθμό που τους αναλογεί, μπορούν να δυσκολέψουν πρακτικά την ποιότητα της καθημερινότητας των πασχόντων. Συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό μας, για να μας κατευθύνει στην αγωγή που θα πραστατεύσει κατ’ αρχάς την υγεία μας και κατ’ επέκταση τις υπόλοιπες εκφάνσεις της ζωής μας.

 

1.Report from IFFGD Research Award Winner: Sleep and Gastroesophageal Reflux Disease (GERD).

2.David A. Johnson, MD, internal medicine division chief at Eastern Virginia School of Medicine, Norfolk, Va, Nighttime Heartburn: 12 Sleep Tips, WebMD.