woman touches her cheek

Γιατί Έχω Ευαίσθητα Δόντια;

Νιώθετε ενόχληση ή πόνο κάθε φορά που τρώτε κάτι κρύο, ζεστό ή γλυκό; Αδυνατείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας σωστά από φόβο μήπως πονέσετε;

Τα ευαίσθητα δόντια είναι το αποτέλεσμα των ούλων που έχουν υποχωρήσει, της κατεστραμμένης επιφάνειας των δοντιών και της διάβρωσης που αφήνουν την οδοντίνη εκτεθειμένη.

Κατανοώντας τις αιτίες που προκαλούν τα ευαίσθητα δόντια, μπορούμε να βελτιώσουμε αισθητά τη στοματική μας υγεία.

 Βουρτσίζουμε τα δόντια μας με λάθος τρόπο

Μερικές φορές η ευαισθησία των δοντιών οφείλεται στο βίαιο βούρτσισμα ή τις πολύ σκληρές τρίχες της οδοντόβουρτσας. Με την πάροδο του χρόνου, τα προστατευτικά στρώματα των δοντιών φθείρονται και αφήνουν εκτεθειμένα τα μικροσκοπικά κανάλια που οδηγούν στα οδοντικά νεύρα. Όταν αυτά τα κανάλια έρθουν σε επαφή με το ζεστό ή το κρύο, το όξινο ή το γλυκό, προκαλείται δυσφορία και πόνος.

 Καταναλώνουμε πολλά όξινα τρόφιμα

Όταν τα κανάλια προς τα οδοντικά νεύρα είναι εκτεθειμένα, τα όξινα τρόφιμα, όπως είναι η σάλτσα ντομάτας, το λεμόνι, το γκρέιπφρουτ, το ακτινίδιο, και τα τουρσιά προκαλούν πόνο. Προσαρμόζουμε λοιπόν το διαιτολόγιό μας στις ανάγκες μας.

 Τα δόντια μας «υποφέρουν» από τις κακές συνήθειες

Σπάζοντας αντικείμενα με τα δόντια, ανοίγοντας συσκευασίες ή τρίβοντάς τα όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση άγχους, φθείρουμε το σμάλτο, προκαλώντας την έκθεση της οδοντίνης, του μεσαίου δηλαδή στρώματος του δοντιού, που περιέχει τα κανάλια που οδηγούν στα νεύρα. Κόβουμε λοιπόν τις κακές συνήθειες και ζητάμε από τον οδοντίατρό μας να κατασκευάσει ειδικά μασελάκια που θα μας βοηθήσουν να αποφεύγουμε την ακούσια τριβή των δοντιών κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 Χρησιμοποιούμε μη ενδεδειγμένα προϊόντα λεύκανσης

Κάποια υλικά λεύκανσης που χρησιμοποιούμε στο σπίτι περιέχουν πολύ ισχυρά χημικά που καταστρέφουν τα δόντια μας κάνοντάς τα πιο ευαίσθητα. Προτιμούμε λοιπόν να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένη οδοντόπαστα, με σύνθεση στηριγμένη στη σύγχρονη τεχνολογία micro-silica των πατενταρισμένων κόκκων πυριτίου, η οποία εξασφαλίζει τη μέγιστη λευκαντική και καθαριστική δράση χωρίς να διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών.

 Πάσχουμε από ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα και αγνοούμε τα συμπτώματα

Η υποχώρηση των ούλων κάνει τα δόντια μας ευαίσθητα. Αν υπεύθυνη για την υποχώρηση είναι κάποια ασθένεια των ούλων, επιβάλλεται άμεση θεραπεία με την καθοδήγηση του οδοντογιατρού αλλά και καθημερινή στοματική υγιεινή με εξειδικευμένα προϊόντα – οδοντόπαστα και στοματικό διάλυμα – που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τη φλεγμονή και επιταχύνουν τη φυσική ανάπλαση των ούλων.

 Έχουμε συσσώρευση βακτηριακής πλάκας

Θα σου αρέσει σίγουρα:

tooth pain
Ευαίσθητα δόντια και κληρονομικότητα

Στόχος του βουρτσίσματος, της χρήσης νήματος και στοματικού διαλύματος είναι η αφαίρεση της βακτηριακής πλάκας που σχηματίζεται μετά από κάθε γεύμα. Η υπερβολική συσσώρευση πλάκας μπορεί να προκαλέσει φθορά στο σμάλτο και κατ’ επέκταση ευαισθησία στα δόντια.

 Κάναμε πρόσφατα κάποια οδοντιατρική εργασία.

Είναι αρκετά συνηθισμένο τα δόντια μας να είναι πιο ευαίσθητα μετά από μια εξαγωγή, ή κάποια άλλη οδοντιατρική εργασία. Αν η ευαισθησία αυτή όμως συνεχιστεί, θα χρειαστεί να επισκεφτούμε εκ νέου τον οδοντίατρο μας, για να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο μόλυνσης.

Κάποιο δόντι είναι ραγισμένο.

Ένα ραγισμένο δόντι μπορεί να προκαλεί πόνο. Ο οδοντίατρος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα αποφασίσει για το κατάλληλο είδος της θεραπείας.

 Υπάρχει φθορά στις άκρες των δοντιών και στα σφραγίσματα.

Με την πάροδο του χρόνου τα σφραγίσματα αποδυναμώνονται και σπάνε. Τα βακτήρια συσσωρεύονται στις μικροσκοπικές ρωγμές, προκαλώντας καταστροφή του σμάλτου. Σε αυτήν την περίπτωση ο οδοντίατρος θα προτείνει την αλλαγή των σφραγισμάτων.

Όταν διαπιστώσουμε ότι δεν έχουμε ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, όπου απαιτείται ειδική αντιμετώπιση, τα οδυνηρά συμπτώματα των ευαίσθητων δοντιών μειώνονται ή και εξαλείφονται με τη χρήση εξειδικευμένων προϊόντων καθημερινή στοματικής υγιεινής.

Η οδοντόπαστα που περιέχει οργανικό άλας καλίου, μειώνει σημαντικά την υπερευαισθησία των δοντιών, ενώ τα αποτελέσματα είναι ακόμη καλύτερα, όταν μετά το βούρτσισμα γίνονται πλύσεις με στοματικό διάλυμα ανάλογης σύνθεσης. Σε κάθε περίπτωση, η καθημερινή λήψη συμπληρώματος διατροφής με προβιοτικό στέλεχος για τη διατήρηση και επαναφορά της μικροβιακής χλωρίδας του στόματος, θα κρατήσει το χαμόγελό μας χωρίς προβλήματα, για πολλά χρόνια.

Δες τα προϊόντα για ευαίσθητα δόντια της Frezyderm.