woman smiling

Κακοσμία Στόματος Λόγω Σακχαρώδη Διαβήτη

Ξέρατε ότι εάν η αναπνοή σας έχει φρουτένια οσμή ώριμου αχλαδιού αυτό είναι σημάδι σακχαρώδη διαβήτη, ενώ η έντονη μυρωδιά αμμωνίας στην αναπνοή φανερώνει πιθανό πρόβλημα στα νεφρά; Η αναπνοή μας έχει μια μοναδική ικανότητα να παρέχει ενδείξεις για τη γενικότερη υγεία μας.

Τι προκαλεί όμως την δυσάρεστη αναπνοή;

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες. Αν δεν βουρτσίζετε τα δόντια κάθε μέρα, το φαγητό μένει στο στόμα σας και συλλέγει τα βακτήρια, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν κακή αναπνοή. Τρόφιμα που συλλέγονται μεταξύ των δοντιών, πάνω στη γλώσσα, και γύρω από τα ούλα σαπίζουν, αφήνοντας μια δυσάρεστη οσμή.

Το τι θα φάτε είναι επίσης ένας παράγοντας. Τρόφιμα όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια συμβάλλουν στην οσμή της αναπνοής, και μόλις το φαγητό απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος, μεταφέρεται στους πνεύμονες, απ’ όπου η οσμή αποβάλλεται.

Το βούρτσισμα, η χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος θα καλύψει την οσμή μόνο προσωρινά, έως ότου το σώμα συνολικά αποβάλλει το φαγητό. Η δυσάρεστη αναπνοή μπορεί επίσης να προκληθεί από ξηροστομία, η οποία προκύπτει όταν η ροή του σάλιου μειώνεται.

Το σάλιο καθαρίζει το στόμα και απομακρύνει τα σωματίδια που μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες οσμές. Η ξηροστομία μπορεί να οφείλεται σε λήψη διαφόρων φαρμάκων, προβλήματα σιελογόνων αδένων ή τη συνεχή αναπνοή μέσω του στόματος. Αν υποφέρετε από ξηροστομία, ο οδοντίατρός σας μπορεί να προτείνει τη χρήση καραμέλας χωρίς ζάχαρη, καθώς και την αύξηση της πρόσληψης υγρών σας.

Η κακή αναπνοή μπορεί επίσης να σηματοδοτεί μια ιατρική διαταραχή: τοπικές λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού, χρόνια ιγμορίτιδα, οπισθορρινική καταρροή, χρόνια βρογχίτιδα, διαβήτη, γαστρεντερικές διαταραχές, ή και ηπατική ή νεφρική πάθηση.

Ας μιλήσουμε πιο ειδικά για τον διαβήτη.

Η δυσοσμία του στόματος που σχετίζεται με το διαβήτη έχει δύο κύριες αιτίες: Την περιοδοντική νόσο και τα υψηλά επίπεδα κετονών στο αίμα.

Ο διαβήτης και η περιοδοντική νόσος είναι διπλός κίνδυνος. Από τη μία ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες του περιοδοντίου, και από την άλλη αυτές οι ασθένειες μπορούν να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα υγείας στα άτομα με διαβήτη. Εκτιμάται ότι ένα στα τρία άτομα με διαβήτη θα αντιμετωπίσουν και περιοδοντικές ασθένειες σε κάποια φάση της ζωής τους. Οι καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια που μπορεί να είναι επιπλοκές του διαβήτη, συνδέονται επίσης με την περιοδοντική νόσο.

Ο διαβήτης μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων και των ούλων. Αν τα ούλα και τα δόντια δεν αιματώνονται σωστά, γίνονται αδύναμα και πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις. Ο διαβήτης μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο στόμα, την ανάπτυξη βακτηρίων και κατά συνέπεια να οδηγήσει σε μόλυνση και κακή αναπνοή. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά, αφού είναι ακόμη πιο δύσκολο για τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Αυτό δυσχεραίνει και την επούλωση των ούλων.

Οι ασθένειες των ούλων περιλαμβάνουν την ουλίτιδα, την ήπια περιοδοντίτιδα, και την προχωρημένη περιοδοντίτιδα. Σε αυτές τις ασθένειες τα βακτήρια προσβάλλουν τους ιστούς και τα οστά που στηρίζουν τα δόντια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή που επηρεάζει το μεταβολισμό και αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, επιδεινώνοντας τον διαβήτη.

Η περιοδοντική νόσος είναι συνήθως πιο σοβαρή και χρειάζεται περισσότερο χρόνο θεραπείας στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη.

You'll also enjoy this!

young woman tests her insulline levels in her blood
Σακχαρώδης διαβήτης: Συμπτώματα & αντιμετώπιση

Δείτε τα προϊόντα για την στοματική υγιεινή για διαβητικούς της FREZYDERM.

Κετόνες: ο μεγαλύτερος εχθρός της δροσερής αναπνοής.

Όταν το σώμα δεν παράγει ινσουλίνη, τα κύτταρα δεν λαμβάνουν τη γλυκόζη που χρειάζονται ως καύσιμο. Τότε το σώμα αρχίζει να καίει λίπος. Η καύση λίπους όμως, αντί σακχάρων παράγει κετόνες που συσσωρεύονται στο αίμα και τα ούρα. Οι κετόνες παράγονται επίσης κατά τη διάρκεια νηστείας ή διατροφής που είναι υψηλή σε πρωτεΐνες, και χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Όταν οι κετόνες αυξηθούν σε επικίνδυνα επίπεδα, διατρέχουμε τον κίνδυνο μιας επικίνδυνης ασθένειας που ονομάζεται διαβητική κετοξέωση (DKA) και που περιλαμβάνει τα εξής συμπτώματα:

  • γλυκιά και φρουτώδη οσμή στην αναπνοή σας
  • πιο συχνή ούρηση από το φυσιολογικό
  • κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετο
  • υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα
  • δύσπνοια
  • σύγχυση

Η διαβητική κετοξέωση είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που περιορίζεται κυρίως σε άτομα με διαβήτη τύπου Ι των οποίων το σάκχαρο στο αίμα είναι ανεξέλεγκτο. Αν έχετε αυτά τα συμπτώματα, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

10 μέτρα πρόληψης των ασθενειών των ούλων

Μια συχνή επιπλοκή του διαβήτη είναι η περιοδοντίτιδα. Μπορούμε, ωστόσο, να λάβουμε τα μέτρα μας και να αποτρέψουμε τις ασθένειες των ούλων ή να μειώσουμε τη σοβαρότητα τους με αυτές τις 10 καθημερινές πρακτικές:

  • Βουρτσίζουμε τα δόντια τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Επιλέγουμε οδοντόπαστα με εξειδικευμένο συνδυασμό βιοενεργού πεπτιδίου και υαλουρονικού οξέος που αποτρέπει τις συνέπειες της αύξησης της γλυκόζης στη στοματική κοιλότητα των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη και αντιμετωπίζει την ξηροστομία. Ξεπλένουμε με φθοριούχο στοματικό διάλυμα που περιέχει άλας ψευδαργύρου, κυμενόλη και εκχυλίσματα από φαιοφύκια που προστατεύουν και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά φλεγμονές και αιμορραγίες ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν ευχάριστη δροσερή αναπνοή.
  • Βουρτσίζουμε και τη γλώσσα, καθώς εκεί αναπαράγονται σε μεγάλο βαθμό τα δυσώδη βακτήρια.
  • Χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα.
  • Λαμβάνουμε συμπλήρωμα διατροφής με προβιοτικό για τη διατήρηση και επαναφορά της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας του στόματος.
  • Πίνουμε νερό και κρατάμε το στόμα μας υγρό.
  • Μασάμε μέντες ή τσίχλες χωρίς ζάχαρη για να ενισχύσουμε την παραγωγή σάλιου.
  • Επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο τακτικά και ακολουθούμε ευλαβικά τις συστάσεις θεραπείας που μας δίνει. Βεβαιωνόμαστε πως ο οδοντίατρός μας γνωρίζει ότι πάσχουμε από διαβήτη.
  • Ζητάμε από τον γιατρό ή τον οδοντίατρό μας να μας συνταγογραφήσει ένα φάρμακο για την παραγωγή σάλιου.
  • Αν φοράμε οδοντοστοιχίες, βεβαιωνόμαστε ότι “κουμπώνουν” σωστά στα ούλα μας και τις βγάζουμε τη νύχτα.
  • Δεν καπνίζουμε.

Δείτε τα προϊόντα για την στοματική υγιεινή για διαβητικούς της FREZYDERM.

Η τήρηση της καλής στοματικής υγιεινής είναι απαραίτητη για τη μείωση της δυσάρεστης αναπνοής. Μιλήστε με τον οδοντίατρό σας. Αυτός ή αυτή μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της αιτίας και να αναπτύξει ένα σχέδιο θεραπείας για να βοηθήσει στην εξάλειψη της.