chocolates with toothbrush

Επίδραση του Σακχαρώδη Διαβήτη στη Στοματική Υγιεινή

Το ξέρατε ότι οι ειδικοί στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη μπορούν, από το χαμόγελο μας, να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πάγκρεας;

Ο διαβήτης δεν επηρεάζει μόνο τα νεφρά, τα πόδια, την καρδιά και τα μάτια, αλλά επιδρά σημαντικά και στη στοματική μας υγεία. Η νόσος χτυπά τα ούλα και επιβραδύνει την επούλωση οποιασδήποτε βλάβης.

 Ασθένειες των ούλων

Η μεγαλύτερη ζημιά που κάνει ο διαβήτης στο στόμα μας είναι ότι αυξάνει τη σοβαρότητα της περιοδοντικής νόσου. Αυτή η σοβαρή λοίμωξη των ούλων μπορεί να καταστρέψει τους ιστούς και τα οστά που κρατούν τα δόντια στη θέση τους και να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών. Τα πρώτα σημάδια κινδύνου περιλαμβάνουν κόκκινα, πρησμένα ούλα που συνήθως αιμορραγούν εύκολα, χαλαρά ή ευαίσθητα δόντια και επίμονα κακή αναπνοή.

Οι ασθένειες των ούλων, σε διαβητικούς και μη, οφείλονται στα βακτήρια που βρίσκονται στη συσσωρευμένη πλάκα στα δόντια και ειδικά κάτω από την γραμμή των ούλων. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι διαβητικοί έχουν μεγαλύτερη φλεγμονώδη απόκριση στα βακτήρια. Τα πρώτα σημάδια της ασθένειας των ούλων μάλιστα, συνήθως αποτελούν ένδειξη προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2.

Τα καλά νέα είναι ότι αν θεραπευτεί η ασθένεια των ούλων θα βελτιωθεί και ο έλεγχος της γλυκόζης στο αίμα. Ανάλογα με την έκταση της βλάβης, ο οδοντίατρος θα κάνει έναν βαθύ καθαρισμό, θα συστήσει ειδική φαρμακευτική αγωγή και επίμονη καθημερινή στοματική υγιεινή. Σπουδαίο ρόλο στη συγκεκριμένη περίπτωση παίζει η χρήση εξειδικευμένων προϊόντων για διαβητικούς με συνδυασμό βιοενεργού πεπτιδίου και υαλουρονικού οξέος που αποτρέπει τις συνέπειες της αύξησης γλυκόζης στη στοματική κοιλότητα, των συγκεκριμένων ασθενών. Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται από πλύσεις με φθοριούχο στοματικό διάλυμα, ειδικό για τις ασθένειες των ούλων, που προστατεύει αποτελεσματικά από τη φλεγμονή και την αιμορραγία.

 Φθορά των δοντιών

Η ξηροστομία είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα για τους διαβητικούς αφού η δυσκολία δημιουργίας σάλιου αποτελεί μορφή της διαβητικής νευροπάθειας. Και δε μιλάμε μόνο για ξηρό λαιμό και σκασμένα χείλη… Καθώς το σάλιο είναι ένα από τα αμυντικά συστήματα του σώματός μας, λιγότερη έκκριση σάλιου σημαίνει λιγότερη προστασία για τα δόντια από τα οξέα και την πλάκα, επομένως μεγαλύτερη φθορά στα δόντια. Οι άνθρωποι με διαβήτη έχουν συχνότερα τερηδόνα, υποχώρηση των ούλων και έκθεση της ρίζας των δοντιών.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman shows her teeth
Διαβήτης και δόντια: Τι πρέπει να προσέχω;

Η πρόληψη κι εδώ είναι η καλύτερη θεραπεία, πάντα με εξειδικευμένη οδοντόπαστα για διαβητικούς που μπορεί να μειώσει την οστική απώλεια και να ενεργοποιήσει τους οδοντικούς οστεοβλάστες, αντιμετωπίζει την ξηροστομία και ενυδατώνει τη στοματική κοιλότητα. Απαραίτητη θεωρείται και η χρήση οδοντικού νήματος, φθοριούχου στοματικού διαλύματος κατά της ουλίτιδας και λήψη προβιοτικού στελέχους που επαναφέρει τη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα του στόματος. Επίσης, οι καθαρισμοί των δοντιών στο οδοντιατρείο θα πρέπει να γίνονται συχνότερα.

 Συμβουλές:

Το ιδανικότερο είναι να βουρτσίζουμε τα δόντια μας και να κάνουμε στοματικές πλύσεις με διάλυμα, μετά από κάθε γεύμα. Ωστόσο όταν αυτό δεν είναι εφικτό, προσπαθούμε να ξεπλένουμε το στόμα μας με νερό και να μασάμε τσίχλα χωρίς ζάχαρη, ώστε να ενισχύουμε την παραγωγή σάλιου που προστατεύει τα δόντια.

Δείτε τα προϊόντα για την Στοματική Υγιεινή των Διαβητικών της FREZYDERM