woman facing the sun

Ακμή το Καλοκαίρι: Συχνές Ερωτήσεις

Όσοι έχουν λιπαρό με τάση ακμής δέρμα, πιθανότατα ξέρουν πως το καλοκαίρι δεν είναι η αγαπημένη εποχή του. Ποιες είναι όμως οι πιο συχνές δερματολογικές απορίες τους γύρω από το θέμα;

 

Αν πλένω πολλές φορές το πρόσωπό μου, θα φύγει η έξτρα λιπαρότητα και η γυαλάδα;

Προσωρινά ναι αλλά θα επιστρέψει ακόμα πιο έντονη! Κι αυτό γιατί στον καθαρισμό,  μαζί με την περίσσεια σμήγματος απομακρύνονται από το δέρμα και τα φυσικά έλαια που χρειάζεται για να λειτουργεί φυσιολογικά. Και τότε εκείνο, στην προσπάθειά του να αντισταθμίσει την απώλεια, εκκρίνει ακόμα περισσότερη λιπαρότητα, αποκτώντας ακόμα πιο πολλή γυαλάδα. Γι’ αυτό, δεν υπερβάλλουμε στον καθαρισμό ούτε τον χειμώνα ούτε το καλοκαίρι. Και βέβαια, επιλέγουμε καθαριστικά ειδικά σχεδιασμένα για τις ανάγκες της λιπαρής με τάση ακμής επιδερμίδας που όχι μόνο απομακρύνουν αποτελεσματικά ρύπους, σμήγμα και μακιγιάζ αλλά προσφέρουν και εξισορρόπηση λιπαρότητας και ήπια μικροβιακή προστασία.

 

Κάνω συνέχεια scrub, για να είναι λείο το δέρμα μου και να μην έχω φραγμένους πόρους. Κάνω καλά;

Και ναι και όχι. Κάνετε καλά που εξυγιαίνετε το δέρμα με απολεπιστική φροντίδα αλλά κάνετε λάθος στη συχνότητα χρήσης της. Με peeling αποσυμφορείτε τους πόρους αποκτώντας ένα πιο φρέσκο, ανανεωμένο δέρμα με λιγότερη αναγλυφότητα, όμως αν υπερβάλλετε, βάζετε ξανά σε λειτουργία τον φαύλο κύκλο: ξηρότητα-δέρμα σε λειτουργία sos- έκκριση υπερβολικού σμήγματος-επιδείνωση ατελειών. Μία με δύο φορές απολέπιση τη βδομάδα και τους θερινούς μήνες, είναι αρκετές.

 

Μήπως να μη βάλω καθόλου αντηλιακό, για να μην «μπουκώσει» το δέρμα μου;

Καθόλου καλή ιδέα! Μη ρισκάρετε να εκθέσετε το δέρμα σε φωτογήρανση, εγκαύματα, δερματικές παθήσεις (ακόμα και μελάνωμα), όταν μπορείτε να έχετε και αποτελεσματική ηλιοπροστασία και ανάλαφρη, μη λιπαρή υφή που δεν επιβαρύνει το δέρμα. H ενεργή υγρή αντηλιακή κρέμα προσώπου AcNorm Sun Screen Fluid SPF 50+ με 3in1 σύνθεση, προστατεύει αποτελεσματικά το λιπαρό με τάση ακμής δέρμα από τον ήλιο και δρα ρυθμιστικά στη διαταραγμένη χλωρίδα του, παρέχοντας βακτηριακή προστασία. Διαθέτει ειδική μαύρη χρώση με ενεργό φυτικό άνθρακα για: ορθή επάλειψη του αντηλιακού ώστε να μη μένει ακάλυπτο κανένα σημείο του δέρματος και για ισχυρή αποτοξινωτική δράση, πολύτιμη για το λιπαρό με τάση ακμής δέρμα που φαίνεται πως είναι ακόμα πιο ευάλωτο στο οξειδωτικό στρες, όπως υποστηρίζει και πρόσφατη έρευνα*. Διαθέτει λεπτόρρευστη υφή γαλακτώματος  που επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει ελεύθερα.

 

Γιατί φουντώνουν τα σπυράκια μου το καλοκαίρι, αφού λένε ότι το αλάτι τα «μαραίνει»;

Όντως, το θαλασσινό νερό μπορεί να δράσει ευεργετικά στις ατέλειες προς στιγμήν, δημιουργώντας μια πιο βελτιωμένη όψη του δέρματος, όμως στην πραγματικότητα το αλάτι αφυδατώνει την επιδερμίδα, άρα τελικά καταλήγουμε με ακόμα πιο λιπαρό δέρμα με σημάδια ακμής, για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω. Επιπλέον, η θάλασσα δεν έχει μόνο αλάτι. Έχει και μικροοργανισμούς και βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση ή και φλεγμονή σε ένα λιπαρό δέρμα με τάση ακμής.

 

Θα σου αρέσει σίγουρα:

mask
Μάσκες Προσώπου για Λιπαρό Δέρμα: Σε τι Βοηθούν;

Κάποια σημεία με ουλές ακμής που τώρα επουλώνονται, έγιναν πιο σκουρόχρωμα τώρα το καλοκαίρι. Γιατί;

 

Οι ουλές σε διαδικασία επούλωσης συχνά αντί να μαυρίσουν καίγονται και σκουραίνουν, όταν εκτίθενται παρατεταμένα ή χωρίς προστασία στην υπεριώδη ακτινοβολία (θα το ακούσετε ιατρικά και ως μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση). Ακόμα ένας σημαντικός λόγος να προστατεύεται πάντα με αντηλιακό η επιδερμίδα με συμπτώματα ακμής.

 

Ισχύει ότι δεν χρειάζεται ενυδατική το λιπαρό με τάση ακμής δέρμα, ειδικά το καλοκαίρι;

Δεν ισχύει! Πάντα φοράμε αντηλιακή ό,τι τύπο επιδερμίδας και αν έχουμε, οποιαδήποτε εποχή και αν διανύουμε. Η επιδερμίδα με αυξημένη λιπαρότητα και ατέλειες χρειάζεται και αυτή ενυδατική φροντίδα, για να παραμείνει ελαστική και λειτουργική. Αν αφυδατωθεί, οι σμηγματογόνοι αδένες θα υπερλειτουργήσουν για να αναπληρώνουν τα χαμένα επίπεδα υγρασίας της, αφήνοντάς την ακόμα πιο λιπαρή. Η λέξη-κλειδί είναι η «καταλληλότητα». Αν έχουμε λιπαρή επιδερμίδα με τάση ακμής αναζητάμε ενυδατική κρέμα, ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες της, όπως η  AcNorm Aquatic Cream  που ενυδατώνει εντατικά και σε βάθος για περισσότερες από 8 ώρες, προσφέροντας ελαστικότητα και άνεση στο δέρμα και προσδίδει ματ όψη.

 

Αν έχετε επιδερμίδα με αυξημένο σμήγμα και ατέλειες, τώρα που αποκτήσατε νέες γνώσεις στο θέμα «συμπτώματα ακμής και αντιμετώπιση» το καλοκαίρι, θα μπορείτε να περιποιηθείτε κατάλληλα το δέρμα σας καλύπτοντας τις απαιτητικές του ανάγκες αυτήν την εποχή. Αφού βέβαια συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας που θα απαντήσει και σε όποια άλλη ερώτησή σας για το ζήτημα, εξατομικευμένη ή γενική.

 

* Evidence for the Important Role of Oxidative Stress in the Pathogenesis of Acne, Sina Kardeh,  Seyed Arman Moein, Mohammad Reza Namazi,  and Bahareh Kardeh. Published online 2019 Apr 10. doi: 10.31661/gmj.v0i0.1291, USA National Library of Medicine