woman with cold

Γρίπη ή κρυολόγημα: Ποιες οι διαφορές & πώς να θωρακιστείτε

Με τα συμπτώματά τους να μοιάζουν, πολλές φορές υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στα δύο. Όμως η γρίπη και το κρυολόγημα διαφέρουν. Μαθαίνουμε τις διαφορές τους και ανακαλύπτουμε τρόπους ανακούφισης και θωράκισης.

 

Γρίπη ή κρυολόγημα

Και τα δύο προκαλούνται από ιούς, όχι όμως τους ίδιους. Οι ιοί της γρίπης ευθύνονται για τη γρίπη αλλά το κοινό κρυολόγημα «γεννιέται» από μία πληθώρα άλλων ιών (συνήθως ρινοϊών).

Γρίπη και κρυολόγημα μεταδίδονται άμεσα με σταγονίδια που εκπέμπονται κατά την ομιλία, τον βήχα και το φτέρνισμα αλλά και έμμεσα όταν τα χέρια μας έρχονται σε επαφή με μολυσμένα από τους πάσχοντες αντικείμενα (τηλέφωνα, πληκτρολόγια κ.λπ.) και στη συνέχεια αγγίζουμε τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια.

Όσο για τα συμπτώματά τους, αυτά του κρυολογήματος συνήθως διαρκούν μικρότερο χρονικό διάστημα από τη γρίπη και είναι λιγότερο σοβαρά από τα συμπτώματα της  γρίπης που μπορεί να εξελιχθούν και σε πολύ σοβαρά.

Και στις δύο περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί:

  • Πυρετός
  • Ρινική συμφόρηση και καταρροή
  • Πονόλαιμος
  • Βραχνιασμένη φωνή
  • Βήχας
  • Φτάρνισμα
  • Πονοκέφαλος
  • Κόκκινα, υγρά μάτια
  • Αίσθηση κόπωσης

Η ύπαρξη γρίπης μπορεί να γίνει με απλό τεστ στο σπίτι όμως πάντα μα πάντα η διάγνωση γίνεται από τον γιατρό μας τόσο στην περίπτωση του κρυολογήματος όσο και της γρίπης. Ο γιατρός μας θα μας συστήσει και τυχόν φαρμακευτική αγωγή ή τρόπους ανακούφισης για πιο γρήγορη ανάρρωση.

Πώς μπορώ να βοηθήσω τον οργανισμό να ανακάμψει γρηγορότερα από ένα κρυολόγημα;

  • Δίνουμε σημασία στο κομμάτι της ενυδάτωσης και της υγιεινής διατροφής. Δεν είναι τυχαίο πως όταν αρρωσταίνουμε μας συστήνουν να πίνουμε πολύ νερό και να τρώμε σούπες και θρεπτικές τροφές. Η καλή ενυδάτωση καταπολεμά τα σημάδια αφυδάτωσης που προκαλούνται από τον υψηλό πυρετό ενώ οι αντιοξειδωτικές ουσίες των φρούτων και των λαχανικών ενισχύουν τις άμυνές μας. H κοτόπουπα είναι ένας διαχρονικά πολύτιμος σύμμαχος θωράκισης, αφού η καρνοσίνη που θα βρούμε στον ζωμό κοτόπουλου έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συνδυαστικά με τα μπαχαρικά και τα βότανα που μπαίνουν στη σούπα, πολλαπλασιάζει τα οφέλη της. Αν ο ερεθισμένος μας λαιμός δεν μας επιτρέπει να καταπιούμε ευχάριστα τη θρεπτική τροφή μας, τον καταπραΰνουμε με το Propolis Spray, συμπλήρωμα διατροφής1 με τοπική δράση, για τον ερεθισμένο λαιμό με πρόπολη, μέλι, βιταμίνη C και εκχύλισμα θυμαριού.
  • Ξεκουραζόμαστε. Ο ύπνος είναι «κλειδί», για να δώσουμε χρόνο στο σώμα μας να συνέλθει και να επιτρέψουμε στο ανοσοποιητικό σύστημα να κάνει τις απαραίτητες διεργασίες που θα το βοηθήσουν να καταπολεμήσει τη γρίπη ή το κρυολόγημα. Στην ίδια λογική, αποφεύγουμε τις κοπιώδεις εργασίες που θα μας εξασθενίσουν περισσότερο.
  • Κοιμόμαστε σωστά. Αν έχουμε μπουκωμένη μύτη και συμφόρηση, αποφεύγουμε να κοιμόμαστε ανάσκελα γιατί έτσι δυσκολευόμαστε περισσότερο να αναπνεύσουμε. Βάζουμε ένα δεύτερο μαξιλάρι, για να δημιουργήσουμε μία επικλινή θέση σε κεφάλι και κορμό και φροντίζουμε να έχουμε απελευθερώσει την αναπνοή πριν κοιμηθούμε αλλά και όλη τη μέρα, αξιοποιώντας την ανακουφιστική δύναμη του Frezymar Cleaner Hypertonic Strong2, του υπέρτονου ρινικού αποσυμφορητικού διαλύματος (2,2NaCl) ισχυρής διάχυσης που καθαρίζει και αποσυμφορεί τη ρινική οδό.
  • Βοηθάμε την καθημερινότητά μας να ανακάμψει από την ταλαιπωρία του βήχα. Το Cough Syrup Adults2 για ενήλικες, είναι κατάλληλο και αν έχουμε ξηρό βήχα, αφού λιπαίνει και ενυδατώνει τον ερεθισμένο βλεννογόνο του φάρυγγα αλλά και στην περίπτωση παραγωγικού βήχα, καθώς ρευστοποιεί τη βλέννα διευκολύνοντας την απόχρεμψή της.

Ένα τείχος προστασίας  

Δημιουργώντας συνθήκες οχύρωσης του οργανισμού, του δίνουμε τη δυνατότητα να αμυνθεί ενάντια στο κρυολόγημα και να προστατευθεί από γενικότερες μολύνσεις. Η οχύρωση έχει δύο άξονες:

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman applying skincare products
Συμπτώματα αφυδάτωσης στο σώμα και στο δέρμα μας
  • Τον πρακτικό που περιλαμβάνει τα μέτρα προφύλαξης, όπως την αποφυγή συγχρωτισμού, την τήρηση των αποστάσεων, τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων υγιεινής με τακτικό πλύσιμο των χεριών και αποφυγή αγγίγματος ματιών, μύτης, στόματος.
  • Τον άξονα της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Το Immuno, συμπλήρωμα διατροφής1 για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με Βιταμίνη D3 2000 IU, Εχινάκεια 100mg, Σελήνιο 55μg και Ψευδάργυρο 10mg περιέχει σε κάθε κάψουλα 4 μικροταμπλέτες που αποδεσμεύονται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και θέσεις στο πεπτικό σύστημα για μέγιστη αποτελεσματικότητα κάθε συστατικού ξεχωριστά και αύξηση των συνδυαστικών οφελών τους.

Θωρακιζόμαστε για να μείνουμε μακριά από γρίπη ή κρυολόγημα και ανακουφιζόμαστε από τα συμπτώματά τους, αν τελικά μας «επισκεφθούν», πάντα  με την καθοδήγηση του γιατρού μας, ώστε να χαρούμε μια καθημερινότητα με ευρωστία και αυτή τη σεζόν.

 

 

1.Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης δίαιτας. Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας. Δεν χρησιμοποιείται μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία. Αρ. Γνωστοποίησης ΕΟΦ PROPOLIS SPRAY 46381/08.05.2023.. Αρ. Γνωστοποίησης ΕΟΦ IMMUNO 115400/01.11.2022. Δεν επέχoυν θέση άδειας κυκλοφορίας. Υπεύθυνος Κυκλοφορίας: FREZYDERM ABEE, Μενάνδρου 75, 10437, Αθήνα, 2105246900.

2.Ιατροτεχνολογικό προϊόν. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες για το προϊόν πριν από τη χρήση. Συμβουλευθείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.