woman brushes her hair

Ψαλίδα μαλλιών: Αντιμετώπιση για υγιή & λαμπερά μαλλιά

Τρίχα που «ανοίγει» και «σπάει» κατά τόπους και κυρίως στις άκρες;  H ψαλίδα εμφανίζεται συχνά στα μαλλιά όμως η φθορά μπορεί και να προληφθεί και να αποκατασταθεί.

 

Τι είναι στην πραγματικότητα η ψαλίδα;

Η τρίχα περιβάλλεται από την κεράτινη στιβάδα που προστατεύει τον εσωτερικό φλοιό της τρίχας από τις φθορές. Όταν αυτή η επιφάνεια καταστρέφεται και χάνει την προστατευτική της δύναμη, δημιουργείται η εικόνα που ονομάζουμε ψαλίδα με τα μαλλιά να ξεφτίζουν και να χωρίζονται στα δύο, σαν ανοιχτό ψαλίδι.

 

Μπορεί να προκαλούμε ψαλίδα στα μαλλιά, χωρίς να το καταλαβαίνουμε;

Συχνά ταυτίζουμε την παρουσία ψαλίδας με την επιστροφή από τις διακοπές όμως δεν είναι μόνο η θάλασσα και ο ήλιος που καταπονούν την τρίχα. Υπάρχουν και καθημερινές ή εβδομαδιαίες συνήθειες που ταλαιπωρούν τα μαλλιά, όπως η χρήση σεσουάρ ή πρέσας, το υπερβολικό styling ή το λούσιμο με καυτό νερό, αφού η υψηλή θερμότητα φθείρει την τρίχα. Αν προτιμάμε τις σφιχτές αλογοουρές που είναι μεν διαχρονικά κομψές και πρακτικές αλλά επιβαρύνουν τα μαλλιά, θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι η πολύ συχνή επιλογή του χτενίσματος αυτού φέρνει την τρίχα ένα βήμα πιο κοντά στο «σπάσιμο». Το ίδιο και τα πολύ λεπτά λαστιχάκια μαλλιών.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

nutritious food
Τροφές για τη τριχόπτωση: Ένα Πλήρες Μενού

 

Αντιμετώπιση της ψαλίδας και αποφυγή της

  • Στα πρώτα ίχνη ψαλίδας, η επίσκεψη στο κομμωτήριο είναι σίγουρα η αναγκαία κίνηση. Το καθάρισμα στις άκρες είναι μονόδρομος, για να ανακτήσουν τα μαλλιά την υγιή τους όψη. Αν ανησυχούμε ότι θα χάσουμε μάκρος, εξηγούμε στον κομμωτή με σαφήνεια ότι θέλουμε να απαλλαγούμε μόνο από τις σπασμένες άκρες. Αν παρατηρείται ψαλίδα και στην επιφάνεια των μαλλιών, ο κομμωτής μας θα πραγματοποιήσει τον καθαρισμό της χωρίς να αλλάξει το σχήμα του κουρέματος ή να κοντύνει το μήκος τους.
  • Ο περιορισμός των συσκευών θερμότητας είναι επίσης σημαντικός, για να αποφύγουμε εξαρχής την κατάσταση φθοράς της τρίχας ή για να σταματήσουμε το περαιτέρω «σπάσιμο».
  • Το χλιαρό νερό είναι η ιδανική επιλογή θερμοκρασίας για τον καθαρισμό των μαλλιών μας και ένα τρικ που συνιστούν οι ειδικά είναι στο τέλος του λουσίματος, είναι να ξεπλένουμε με κρύο νερό, ώστε να κλείσουν τα λέπια της τρίχας και να έχουν τα μαλλιά λαμπερή όψη. Όμως και το σαμπουάν που θα επιλέξουμε είναι καθοριστικός παράγοντας. Προτιμάμε ένα απαλό προϊόν, κατάλληλο και για καθημερινή χρήση, αν το επιθυμούμε. Το Εvery Day Use Shampoo με ήπιους καθαριστικούς παράγοντες και φυτικά εκχυλίσματα χαρίζει λάμψη και δύναμη στα μαλλιά και τους προσφέρει την πολύτιμη στιλπνότητα που χρειάζονται, αν έχουν εικόνα «σπασίματος». Επιπλέον, μειώνει τις βλάβες της τρίχας από την ηλιακή ακτινοβολία και τη ρύπανση.
  • Μετά το λούσιμο, δεν στεγνώνουμε τα μαλλιά τρίβοντάς τα με δύναμη στην πετσέτα. Κάνουμε ταμποναριστές κινήσεις και ιδανικά, επιλέγουμε μία πετσέτα με μικροΐνες που δεν «φριζάρει» τα μαλλιά ή ένα παλιό βαμβακερό t-shirt.
  • Τέλος, δεν ξεχνάμε ότι και η υπερβολική ενασχόληση με τα μαλλιά μπορεί να προκαλέσει σημάδια ψαλίδας. Το να τα πιάνουμε διαρκώς, π.χ. στριφογυρίζοντάς τα στα δάχτυλά μπορεί επίσης να ταλαιπωρήσει την τρίχα.

 

Προλαμβάνουμε, λοιπόν, την ψαλίδα με υγιείς συνήθειες που θα σταματήσουν εξαρχής το «σπάσιμο» της τρίχας και αν εμφανιστούν σημάδια «σπασίματος», ακολουθούμε τα παραπάνω βήματα, για να φτάσουμε στην αντιμετώπιση της ψαλίδας.