woman with acne looking at an apple she's holding

Ακμή & Διατροφή: Ποιες Τροφές να Τρώμε & Ποιες Όχι;

Ακμή και διατροφή: ανακαλύπτουμε τις «καλές» και τις «κακές» τροφές

Συνδέεται η εικόνα του δέρματός μας με την εικόνα του… πιάτου μας; Πολύ συχνά, ναι. Μαθαίνουμε παρακάτω ποιο μενού μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά στα σπυράκια και ποιο μπορεί να ωφελήσει στην προσπάθειά μας για ένα καθαρό δέρμα και ένα πρόσωπο χωρίς ατέλειες.

 

Τροφές που μπορεί να πυροδοτήσουν/επιδεινώσουν το πρόβλημα

Γαλακτοκομικά

Μπορεί να έχετε ακούσει συχνά ανθρώπους που παρουσιάζουν συμπτώματα ακμής να λένε πως αποφεύγουν ή μειώνουν κατά πολύ το γάλα και το τυρί, στην περίοδο της έξαρσης των συμπτωμάτων τους. Και έχουν καλό λόγο γι’ αυτό, αφού όντως η κατανάλωση γαλακτοκομικών φαίνεται πως μπορεί να επιβαρύνει ερυθρότητα, σπυράκια και ατέλειες επιδερμίδας.

Ωστόσο, υπάρχει μία θετική εικόνα για τα προϊόντα ζύμωσης, όπως το  γιαούρτι, καθώς οι Αμερικανοί Δερματολόγοι προτείνουν λήψη Γαλακτοβακίλλων για βελτίωση ακμής*.

«Κακά» λιπαρά, επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και σακχαρώδη

Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που αυξάνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα, επίσης συνδέονται με την πυροδότηση συμπτωμάτων εικόνας στο λιπαρό δέρμα. Προτιμώντας τους πιο σύνθετους υδατάνθρακες, όπως προϊόντα ολικής άλεσης και τηρώντας τη λογική «πιο συχνά και μικρά γεύματα», μπορείτε να ελέγξετε ως ένα βαθμό την κατάσταση.

Kαι με την περίφημη σοκολάτα, τι γίνεται;

Παρ’ ότι η σοκολάτα είναι η Νο1 τροφή που μας έρχεται κατά νου όταν ακούμε τη λέξη «ακμή», στην πραγματικότητα δεν είναι επιστημονικά ξεκάθαρο αν η τροφή αυτή συνδέεται όντως με σπυράκια και ερεθισμούς. Η μαύρη πάντως σοκολάτα με λιγότερη ζάχαρη, χωρίς γάλα και με ωφέλιμες αντιοξειδωτικές ουσίες, φαίνεται πως είναι προτιμότερη λύση.

 

Ακμή και διατροφή που ευνοεί την καλή υγεία και ευεξία του δέρματος

«Καλά» λιπαρά

Τροφές πλούσιες σε Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, όπως, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί έχουν ευεργετική δράση στο λιπαρό με τάση ακμής δέρμα, καθώς καταπολεμούν τις φλεγμονές. Ειδικά το αβοκάντο,  στο θέμα τη ακμής  είναι ένα ισχυρό «όπλο», αφού συνδυάζει τη δράση των πολύτιμων βιταμινών Ε και C κατά των ατελειών του δέρματος. Όσον αφορά στους ξηρούς καρπούς, τα αμύγδαλα περιέχουν ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σελήνιο, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συστατικά που δρουν σε συνεργασία για να βελτιώσουν τα συμπτώματα της ακμής.

Λιπαρά ψάρια

Σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες και οποιοδήποτε λιπαρό ψάρι πλούσιο σε Ω- 3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α, ψευδάργυρο και πρωτεΐνες. Όλα αυτά τα συστατικά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνουν σημαντικά τις βλάβες στο δέρμα και το βοηθούν να αποκατασταθεί.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

back acne
Ακμή στην Πλάτη: τι την Προκαλεί

Εσπεριδοειδή

Έχοντας μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ) διαθέτουν μοναδική αντιοξειδωτική δράση και «καθαρίζουν» τον οργανισμό και το δέρμα από τοξίνες, καταπολεμώντας ερυθρότητα και σπυράκια.

Πολύχρωμα λαχανικά/φρούτα

Πιπεριές, καρότα, ντομάτες, κολοκύθα, φράουλες, μούρα, όλα γεμάτα ωφέλιμα αντιοξειδωτικά συστατικά για τον οργανισμό είναι επίσης επιλογές που αξίζει να έχουν στο τραπέζι τους όλοι και ειδικά όσοι διαθέτουν δέρμα με ερυθρότητα και σπυράκια.

Σταφύλια

Το κόκκινο σταφύλι φημίζεται για τη θαυματουργή του δράση στη φροντίδα του δέρματος. Και όχι τυχαία, αφού διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να καταπολεμά τις δερματικές μολύνσεις δραστικά και αποτελεσματικά.

 Αγγούρι

Η φλούδα του είναι πλούσια σε διοξείδιο του πυριτίου που προλαμβάνει την εμφάνιση των συμπτωμάτων ακμής και διατηρεί τα σωστά επίπεδα κολλαγόνου στο δέρμα.

Πράσινο τσάι

Μία ακόμη ιδανική επιλογή αφού το πράσινο τσάι είναι άριστη πηγή κατεχινών με μικροβιακή προστασία και αντιοξειδωτικών που συνδέονται με τη μείωση της φλεγμονής που συνδέεται συχνά με τα συμπτώματα ακμής.

 

Επιλέγουμε, λοιπόν ένα μενού ευνοϊκό μενού για το θέμα «ακμή και διατροφή» και δεν αμελούμε παράλληλα την αναγκαία φροντίδα περιποίησης του λιπαρού με τάση ακμής δέρματος. Στη σειρά acnorm θα βρούμε όλα τα προϊόντα που ταιριάζουν στις ανάγκες της επιδερμίδας σας, από καθαριστικά, μάσκα, peeling gel και εξισορροπιστική λοσιόν έως εξειδικευμένες κρέμες για τη μείωση των συμπτωμάτων της ακμής και αντηλιακή προστασία.

*The effect of probiotics on immune regulation, acne, and photoaging, Mary-Margaret Kober  and Whitney P. Bowe, National Library of Medicine USA.