Παιδιά & έκθεση στον ήλιο: Τι πρέπει να προσέχουμε;
Και αυτό το καλοκαίρι, η ηλιοπροστασία των παιδιών θα είναι προτεραιότητα για τους γονείς. Αφενός γιατί η βρεφική και παιδική επιδερμίδα είναι πολύ πιο λεπτή και ευαίσθητη και παράγει λιγότερη μελανίνη από αυτή των ενηλίκων, άρα είναι πιο ευάλωτη σε εγκαύματα, αφετέρου γιατί η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας δρα αθροιστικά στη ζωή ενός ανθρώπου και ξεκινά να «μετρά» ήδη από τη βρεφική ηλικία δημιουργώντας μελλοντικό κίνδυνο δερματικών παθήσεων. Τι πρέπει να προσέξουμε λοιπόν για να «δει» ο ήλιος τα παιδικά δερματάκια με ασφάλεια;
Πριν βγούμε από το σπίτι…
- Απλώνουμε το αντηλιακό στο παιδί 20 με 30΄πριν την έκθεση στον ήλιο, για να έχει χρόνο το προϊόν να δράσει.
- Εφαρμόζουμε το αντηλιακό ακόμη και κάτω απ’ το t-shirt. Εξάλλου, τα ρούχα δεν προστατεύουν στο 100% από τη UV ακτινοβολία (ανάλογα βέβαια και από το υλικό κατασκευής τους και το χρώμα τους). Γι’ αυτό, χρησιμοποιούμε αντηλιακό και στα σημεία που καλύπτονται από ύφασμα.
- Επιλέγουμε για το μωρό και το μικρό παιδί ελαφριά, άνετα ρούχα που διατηρούν το δέρμα του δροσερό.
- Βεβαιωνόμαστε πως πήραμε όλα τα απαραίτητα αντηλιακά «σύνεργα»:
- βρεφικό ή παιδικό αντηλιακό
- γυαλιά
- καπέλο που να καλύπτει και τον αυχένα και με φαρδύ γείσο ώστε να προστατεύει το προσωπάκι του παιδιού. Σημαντικό, να έχει και αντηλιακή προστασία.
- κάλυμμα προστασίας για το παιδικό καρότσι.
Στη βόλτα ή την παραλία…
- Δεν εκθέτουμε τα βρέφη κάτω των 6 μηνών στον ήλιο, καθώς το δέρμα τους είναι πολύ ευαίσθητο για αντηλιακό.
- Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις «επικίνδυνες» ώρες δηλαδή 10:00-16:00.
- Βάζουμε τα μωρά και τα παιδιά στη σκιά.
- Τα κρατάμε ενυδατωμένα.
- Χρησιμοποιούμε αντηλιακό ακόμη και τις συννεφιασμένες μέρες, καθώς ένα μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας διαπερνά και τα σύννεφα και φτάνει στην επιδερμίδα.
- Ανανεώνουμε το αντηλιακό ανά 1 ώρα ή αμέσως μόλις βγουν τα παιδιά από το νερό ή αν ιδρώσουν.
- Χρησιμοποιούμε επαρκή ποσότητα αντηλιακού: στο σώμα δύο κουταλιές της σούπας, στο πρόσωπο ένα κουταλάκι του γλυκού.
- Βάζουμε αντηλιακό παντού, ακόμη και πίσω από τα αυτιά, στους αγκώνες, στις παλάμες, στις κλειδώσεις πίσω τα γόνατα και στα πέλματα του παιδιού.
Κι αν γίνεται «μάχη» για να ανανεώσουμε το αντηλιακό;
Κανένα παιδί δεν θέλει να διακόπτει το διασκεδαστικό παιχνίδι ή τις αθλοπαιδιές του στη βόλτα ή την παραλία. Λογικό. Ευτυχώς όμως, δεν χρειάζεται και να τα διακόψει! Το Kids Sun Care Wet Skin Spray SPF 50+, είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να ψεκάζεται απευθείας ακόμη και σε βρεγμένο δέρμα, χωρίς να χάνετε χρόνο για σκούπισμα με την πετσέτα. Επιπλέον, έχει στοχευμένο ψεκασμό για απευθείας εφαρμογή, ακόμη και σε συνθήκες ισχυρού ανέμου. Και για να εξασφαλίσετε τη μάξιμουμ διάθεση συνεργασίας, κάντε το άπλωμα του αντηλιακού να φανεί σαν παιχνίδι. Αστείες φατσούλες, όμορφα τραγουδάκια, σκετσάκια… οτιδήποτε μπορείτε να επιστρατεύσετε για να εφαρμόσετε την ηλιοπροστασία χωρίς διαμαρτυρία, θα είναι βοηθητικό.
Μην ξεχνάτε βέβαια να εφαρμόζετε και εσείς πιστά τα απαραίτητα μέτρα ηλιοπροστασίας, ώστε να δώσετε στα παιδιά το καλό παράδειγμα. Και βέβαια, μην παραλείπετε να ανοίγετε διάλογο με τα μεγαλύτερα παιδιά, εξηγώντας και τις «τεχνικές λεπτομέρειες» γύρω από το θέμα. Μιλήστε τους για το πώς «λειτουργεί» η ηλιακή ακτινοβολία, τι ρόλο παίζει η παραγωγή μελανίνης, τι σημαίνει έγκαυμα κ.λπ. Μη διστάσετε να ζητήσετε από τον δερματολόγο σας κάθε πολύτιμη πληροφορία ή να ανατρέξετε σε βιβλιογραφική ενημέρωση, στο ίντερνετ κ.λπ. Όσο πιο πολλά μάθουν για την έκθεση στον ήλιο τα παιδιά τόσο πιο εύκολα θα συνειδητοποιήσουν τη σημασία της ηλιοπροστασίας και θα μπορέσουν να την αφομοιώσουν και να την ακολουθήσουν ως «φιλοσοφία» και στην ενήλικη ζωή τους.
Εκεί που λέτε εφαρμόζουμε τη σωστή ποσότητα αντηλιακού.Στο σώμα 1 κ,γλυκού,στο πρόσωπο 2 κ.σούπας?μήπως κατά λάθος γράφτηκε?δεν φαίνεται λογικό,ευχαριστώ.
Καλησπέρα κ. Μπασιούρη,
Ευχαριστούμε πολύ για την επισήμανση. Το άρθρο έχει διορθωθεί.