woman cleans her teeth with floss

5 Συνήθειες Που Προκαλούν Πλάκα Στα Δόντια

Η οδοντική πλάκα είναι ένα κολλώδες μείγμα που αποτελείται από τα βακτηρία και από τις χημικές ουσίες που αυτά εκκρίνουν.

Σε αρχικό στάδιο, το κολλώδες αυτό φιλμ μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα, με το βούρτσισμα των δοντιών. Αν δεν αφαιρεθεί όμως, σκληραίνει σταδιακά, δημιουργώντας πέτρα, ενώ τα βακτήρια συνεχώς απελευθερώνουν οξέα που βλάπτουν το σμάλτο και προκαλούν φθορά στα δόντια. Όταν η πέτρα αναπτυχθεί πάνω στη γραμμή των ούλων δημιουργείται και ουλίτιδα.

Οι ειδικοί στη στοματική υγιεινή υποστηρίζουν πως αν αποφύγουμε 5 βασικές κακές καθημερινές συνήθειες, θα αποτρέψουμε τη συσσώρευση πλάκας και πέτρας και θα διατηρήσουμε το ακαταμάχητο χαμόγελο μας για πολλά χρόνια.

 1η κακή συνήθεια: Δεν βουρτσίζουμε τα δόντια μας τακτικά

Η μικροβιακή πλάκα χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα με μικρές κυκλικές κινήσεις στην εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια κάθε δοντιού. Απαραίτητη κρίνεται η χρήση φθοριούχου οδοντόπαστας κατά της ανάπτυξης της πλάκας και με επιπλέον ενεργά συστατικά για την αποτροπή δημιουργίας βιοϋμένιου και αντιμικροβιακή δράση. Το βούρτσισμα της γλώσσας απομακρύνει επίσης μεγάλο αριθμό βακτηρίων και κρατά την αναπνοή καθαρή. Για ολοκληρωμένη φροντίδα, μετά από κάθε βούρτσισμα επιβάλλεται η χρήση φθοριούχου στοματικού διαλύματος που προστατεύει από τη δημιουργία της οδοντικής μικροβιακής πλάκας και με συστατικά που αναστέλλουν τη δράση της αλκαλικής φωσφατάσης, η οποία προάγει τη δημιουργία πέτρας. Επιπλέον, η λήψη μασώμενων δισκίων προβιοτικών, διατηρεί και επαναφέρει τη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα του στόματος.

 2η κακή συνήθεια: Δεν χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα καθημερινά

Το βούρτσισμα δεν φθάνει στα διαστήματα μεταξύ των δοντιών, η πλάκα όμως φθάνει. Η καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος ανάμεσα στα δόντια και κοντά στη γραμμή των ούλων, απομακρύνει την πλάκα προτού προκαλέσει ζημιά και οδηγήσει σε περιοδοντική νόσο.

 3η κακή συνήθεια: Αποφεύγουμε την επίσκεψη στον οδοντίατρο

Μελέτες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι παραμελούν τις επισκέψεις στον οδοντίατρο ακόμη κι όταν έχουν συμπτώματα κακής στοματικής υγιεινής. Ο επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών είναι απαραίτητος, αφού περιλαμβάνει και σημεία στα οποία δεν φθάνει η οδοντόβουρτσα και το νήμα. Επιπρόσθετα, ο οδοντίατρος έχει τη δυνατότητα να κλείσει με ειδικό στεγανωτικό υλικό, κοιλότητες και σχισμές σε κάποια δόντια που είναι δύσκολο να διατηρηθούν καθαρά, ακόμη κι όταν ακολουθείται ικανοποιητική καθημερινή στοματική φροντίδα στο σπίτι. Τα στεγανωτικά αυτά καλύπτουν την επιφάνεια του δοντιού και βοηθούν στην προστασία από τις συνέπειες των βακτηρίων και του οξέος.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman checking teeth at dentist
Τι είναι η μικροβιακή πλάκα;

 4η κακή συνήθεια: Δεν καταναλώνουμε «φυσικά καθαριστικά»

Τα τραγανά λαχανικά και τα φρούτα που καταναλώνονται με τη φλούδα τους, αποτελούν φυσικά καθαριστικά των δοντιών μας. Τα καρότα, τα μήλα, τα αγγούρια και πολλά άλλα φρούτα και ωμά λαχανικά, απομακρύνουν την πλάκα, και φροντίζουν τα δόντια μας παρά τα φυσικά σάκχαρα που περιέχουν.

 5η κακή συνήθεια: Καταναλώνουμε πολλά γλυκά

Τα βακτήρια λατρεύουν τους υδατάνθρακες όπως είναι η ζάχαρη. Καταναλώνοντας γλυκά και ζαχαρούχα αναψυκτικά δίνουμε στην πραγματικότητα τροφή στα βακτήρια που μετατρέπουν τη ζάχαρη σε οξύ και καταστρέφουν τα δόντια.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι δυνατόν να κρατήσουμε τα δόντια μας απαλλαγμένα από τα βακτήρια 24 ώρες το 24ωρο. Μπορούμε όμως, ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, να την καταπολεμήσουμε προτού επηρεάσει το χαμόγελό μας.

Δες τα προϊόντα για την στοματική υγιεινή της Frezyderm.