gingivitis

Γίνεται να έχω ουλίτιδα και να μην το καταλάβω;

Γίνεται να έχω ουλίτιδα και να μην το καταλάβω;

Τα ούλα (και γενικότερα οι ιστοί του περιοδοντίου) αποτελούν ιστούς που περιβάλλουν τα δόντια και εκδηλώνουν πληθώρα παθήσεων. Οι παθήσεις των ούλων με βάση την πιο πρόσφατη κατηγοριοποίησή τους περιλαμβάνουν α) τις νόσους των ούλων που δεν σχετίζονται με το μικροβιακό βιοϋμένιο (γενετικές διαταραχές, αντιδραστικές διαδικασίες, νεοπλάσματα κ.α), και β) την σχετιζόμενη με το μικροβιακό βιοϋμένιο ουλίτιδα.

Το μικροβιακό βιοϋμένιο αναφέρεται στις οργανωμένες κοινότητες που σχηματίζουν τα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας αφού προσκολληθούν και παραμείνουν αδιατάρακτα επί των οδοντικών επιφανειών (όταν δεν ασκείται σωστή στοματική υγιεινή). Η ουλίτιδα μπορεί να παρουσιάζει ποικιλία κλινικών σημείων και συμπτωμάτων, ενώ συστημικοί ή τοπικοί παράγοντες κινδύνου ή η λήψη φαρμάκων μπορεί να επηρεάζουν την κλινική της εικόνα, την έκταση και την εξέλιξή της.

Ένας ασθενής μπορεί να έχει ουλίτιδα, ωστόσο λόγω της μη γνώσης της κλινικών σημείων της να μην το καταλάβει έγκαιρα. Πολλές φορές τα ούλα όταν νοσούν (ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της νόσου) δεν είναι επώδυνα και ο ασθενής θεωρεί ότι η μικρή αιμορραγία που παρατηρεί κατά την άσκηση της στοματικής υγιεινής οφείλεται σε τραυματισμό τους από το νήμα (ή τα μεσοδόντια βουρτσάκια) ή την οδοντόβουρτσα (ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να υπάρχει ουλίτιδα). Συνήθως, όταν η αιμορραγία καταστεί πιο έντονη, ο ασθενής κινητοποιείται και αναζητάει οδοντιατρική εκτίμηση και παροχή φροντίδας. Επίσης, στους καπνιστές η νικοτίνη προκαλεί αγγειοσύσπαση στα τριχοειδή αγγεία των ούλων τους με αποτέλεσμα να μην παρατηρείται ιδιαίτερη αιμορραγία ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να υπάρχει νόσος.

Αν κάποιος δει κάποιο από τα παρακάτω σημεία θα πρέπει να αναζητήσει οδοντιατρική φροντίδα άμεσα:

Α) Έντονα κόκκινα, διογκωμένα ούλα που αιμορραγούν,

Β) Ούλα τα οποία φαίνονται αποκολλημένα από την οδοντική επιφάνεια,

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman smiling
Ουλίτιδα & Περιοδοντίτιδα: Η Σημασία Της Πρόληψης

Γ) Ούλα τα οποία αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα ή στο πέρασμα του νήματος (ή των μεσοδόντιων βουρτσακίων),

Δ) Πιθανή κακοσμία στόματος που δεν φεύγει.

Αφού διαγνωστεί η νόσος, μπορεί να αποκατασταθεί η υγεία των ούλων και να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα εφόσον ο ασθενής ακολουθήσει δύο βασικά πράγματα: την πιστή και καθημερινή άσκηση σωστής στοματικής υγιεινής, και τους απλούς οδοντιατρικούς επανελέγχους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη αποτελεί την πιο ανώδυνη και αποτελεσματική θεραπεία.

 

Βιβλιογραφία

  • Caton JG, Armitage G, Berglundh T, et al. (2018) A new classification scheme for periodontal and peri-implant diseases and conditions – Introduction and key changes from the 1999 classification. J Clin Periodontol 45 Suppl 20: S1-S8.
  • Chapple ILC, Mealey BL, Van Dyke TE, et al. (2018) Periodontal health and gingival diseases and conditions on an intact and a reduced periodontium: Consensus report of workgroup 1 of the 2017 World Workshop on the Classification of Periodontal and Peri-Implant Diseases and Conditions. J Clin Periodontol 45 Suppl 20: S68-S77.