floss and toothbrush

Ουλίτιδα & περιοδοντίτιδα: Μπορούμε να τις προλάβουμε;

Οι ειδικοί συμφωνούν: ο λόγος που εμφανίζονται πιο συχνά η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα είναι η κακή ή η ελλιπής στοματική υγιεινή (εάν φυσικά δεν ευνοούν το πρόβλημα και άλλοι ενδογονείς ή εξωγενείς παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η λήψη φαρμάκων, οι ορμονικές αλλαγές κ.λπ.) «Κανένα πρόβλημα. Θα πλένω τα δόντια μου και όλα καλά» σκέφτεστε. Όμως στην πράξη, μόνο το βούρτσισμα των δοντιών δεν αρκεί, εάν δεν φροντίσετε πρώτα κάτι άλλο, πιο σημαντικό.

Αλλαγή νοοτροπίας: η σίγουρη λύση για γερά δόντια και ούλα

«Ό,τι αφομοιώνεται, παγιώνεται»: το πρώτο βήμα για να δημιουργήσετε μία στοματική κοιλότητα προστατευμένη από φλεγμονές όπως ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα, είναι να συνειδητοποιήσετε πως πρέπει να καθιερώσετε μια συνολική στάση ζωής, με σφαιρικές και ουσιαστικές αλλαγές που θα ευνοήσουν την προστασία των δοντιών και των ούλων σας. Μόνο όταν κατανοήσετε την αξία αυτών των υγιών συνηθειών και τις εντάξετε στην καθημερινότητά σας με μία φυσικότητα, χωρίς να νιώθετε ότι πιέζεστε να τις εφαρμόσετε, θα πετύχετε ένα καλό στοματικό αποτέλεσμα που θα διατηρηθεί σε βάθος χρόνου. Φυσικά, η πειθαρχία είναι το Α και το Ω  για να κάνετε βίωμα αυτές τις «καλές πράξεις» στοματικής φροντίδας.

Τι σημαίνει όμως αλλαγή νοοτροπίας;

Σημαίνει…

  • Κάνω το τρίπτυχο «βούρτσισμα, νήμα, στοματικό διάλυμα» δεύτερη φύση μου

Είναι σημαντικό να καταλάβετε γιατί οι οδοντίατροι επιμένουν στο «όχι μόνο βούρτσισμα». Τα υπολείμματα τροφών που έχουν «σφηνώσει» ανάμεσα στα δόντια σας πρέπει να απομακρυνθούν πάση θυσία με οδοντικό νήμα και για να «κλειδώσετε» τη φρεσκάδα και την έξτρα προστασία στο στόμα σας, είναι απαραίτητο το στοματικό διάλυμα. Οι ψυχολόγοι λένε πως είναι πιο εύκολο να τηρήσουμε όσα είναι στο οπτικό  μας πεδίο, άρα κολλήστε στον καθρέφτη του μπάνιου σας το μήνυμα: «ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ ΝΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΛΥΜΑ» και κάντε πάγια συνήθεια την εφαρμογή τους. Για ακόμη πιο αποτελεσματική δράση, έχει σημασία να επιλέξετε όχι μια συμβατική οδοντόπαστα και στοματικό διάλυμα αλλά εξειδικευμένα προϊόντα κατά της ουλίτιδας ή της περιοδοντίτιδας.

 

  • Βάζω τέλος στο κάπνισμα για να κάνουν τα ούλα μου νέα αρχή

Γνωρίζετε πως το κάπνισμα βλάπτει την υγεία σας γενικά. Ξέρατε όμως πως αυξάνει και τις πιθανότητες για διογκωμένα, ερεθισμένα ούλα που αιμορραγούν; Αυτό συμβαίνει γιατί το κάπνισμα μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις και επιβραδύνει την επούλωση και επιπλέον γιατί προκαλεί μειωμένη ροή αίματος στα ούλα. Όσο πιο έγκαιρα λοιπόν συνειδητοποιήσετε τη μακροπρόθεσμη βλάβη που προκαλείται με το τσιγάρο στην στοματική σας κοιλότητα τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχετε για ένα smoking free μέλλον με γερό οργανισμό και γερά ούλα.

 

  • Φτιάχνω αντιοξειδωτικό μενού που δεν θα μείνει απλώς κολλημένο στο ψυγείο

Όπως όλες οι φλεγμονές του οργανισμού, έτσι και οι φλεγμονές στα ούλα ανταποκρίνονται θετικά σε τροφές που έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά και ιδιαιτέρως όσα περιέχουν βιταμίνη C και σελήνιο, τα καρότα και τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά, όπως τα ψάρια. Όμως προσοχή στην παγίδα του «για ένα διάστημα». Ο μόνος τρόπος να βοηθήσει η αντιοξειδωτική σας διατροφή την υγεία των ούλων σας είναι να την κάνετε στάση ζωής και να την ακολουθείτε αν όχι καθημερινά, πολύ συχνά στο μενού σας. Θυμηθείτε πως υγιεινά δεν σημαίνει απαραίτητα άνοστα. Ενσωματώστε τα αντιοξειδωτικά συστατικά σε συνταγές που σας αρέσουν και θα αρέσει πολύ και στα ούλα σας το νέο σας σοφό food lifestyle.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman with hat smiling
Πάρτε στα σοβαρά τα ευαίσθητα ούλα σας

 

  • Αλλάζω φιλοσοφία στο θέμα «επίσκεψη στον οδοντίατρο»

Όχι, δεν αρκεί να πάτε για οδοντιατρικό έλεγχο, όταν πια εμφανίσετε σημάδια φλεγμονών. Χρειάζεται να καταλάβετε ότι η πρόληψη είναι το παν. Μόνο όταν αφομοιώσετε τι σημαίνει «προσέχω για να έχω» θα μπορείτε να τηρείτε πιστά τα οδοντιατρικά σας ραντεβού. Για να ενισχύσετε αυτήν την επίγνωση, χρειάζεστε γνώση. Μιλήστε με ειδικούς, αναζητήστε πληροφορίες στο διαδίκτυο, μάθετε ποια δυσάρεστα συμπτώματα εμφάνισαν άνθρωποι που αμελούσαν να ελέγξουν τα δόντια και τα ούλα τους. Κατανοώντας το «διακύβευμα» της παραμέλησης του τακτικού τσεκ-απ των δοντιών και των ούλων σας, θα πειστείτε πως είναι αναγκαίο να μη ρισκάρετε την καλή υγεία των δοντιών και των ούλων σας.

 

Ξεκινήστε λοιπόν από αυτό το ένα: κάντε την κοινή λογική κοινή πρακτική και η προστασία του στόματός σας είναι στον καλύτερο δρόμο.