woman on the dentist smiling

Περιοδοντίτιδα: Συμπτώματα Και Θεραπεία

Συμπτώματα περιοδοντίτιδας και αντιμετώπιση

Αν ο οδοντίατρός σας διέγνωσε περιοδοντική νόσο, να ξέρετε ότι δεν πρόκειται για κάποια σπάνια ασθένεια. Αρκετοί ενήλικες έχουν κάποια μορφή της νόσου. Μπορεί να πρόκειται για μια απλή φλεγμονή των ούλων ή για μια περισσότερο σύνθετη κατάσταση που καταλήγει σε ζημιά των οστών που στηρίζουν τα δόντια. Αν ωστόσο δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια δοντιού.

Tο αν η περιοδοντίτιδα θα θεραπευτεί πλήρως, αν θα επιβραδυνθεί ή αν θα επιδεινωθεί, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά και συχνά θα φροντίζετε τα δόντια και τα ούλα σας, από τη διάγνωση και έπειτα.

Τι προκαλεί την ασθένεια των ούλων;

Το στόμα μας είναι γεμάτο βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια, μαζί με βλέννα και άλλα σωματίδια, σχηματίζουν μια κολλώδη, άχρωμη “πλάκα” στα δόντια. Το βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα μας βοηθούν να απαλλαγούμε από την πλάκα. Άλλο ένα πρόβλημα των δοντιών είναι η πέτρα, η οποία μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με καθαρισμό από τον οδοντίατρο.

Η ουλίτιδα

Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η πλάκα και η πέτρα μένουν στα δόντια, τόσο πιο επιβλαβείς γίνονται. Τα βακτήρια προκαλούν φλεγμονή των ούλων που ονομάζεται “ουλίτιδα.” Στην ουλίτιδα, τα ούλα γίνονται κόκκινα, πρήζονται και αιμορραγούν εύκολα. Η ουλίτιδα είναι μια ήπια μορφή της ασθένειας των ούλων και συνήθως υποχωρεί με καθημερινό βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και τακτικό καθαρισμό από τον οδοντίατρο.

Η περιοδοντίτιδα

Όταν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εξελιχθεί σε «περιοδοντίτιδα», που σημαίνει «φλεγμονή γύρω από το δόντι». Στην περιοδοντίτιδα, τα ούλα τραβιούνται μακριά από τα δόντια και δημιουργούν κενά, τους θύλακες, που μολύνονται. Η πλάκα μεγαλώνει κάτω από τη γραμμή των ούλων. Αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση, τα οστά, τα ούλα, και οι ιστοί που στηρίζουν τα δόντια καταστρέφονται.

Παράγοντες κινδύνου

Το κάπνισμα

Ξέρετε πόσο βλαβερό είναι το κάπνισμα. Εάν θέλετε όμως έναν ακόμη λόγο για να το κόψετε, ίσως θα σας ενδιέφερε να μάθετε ότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την ανάπτυξη περιοδοντίτιδας. Επιπλέον, το κάπνισμα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για την επιτυχή θεραπεία της νόσου.

Οι ορμονικές αλλαγές (π.χ. κατά την εγκυμοσύνη)

Αυτές οι αλλαγές κάνουν τα ούλα πιο ευαίσθητα και ευνοούν την ανάπτυξη ουλίτιδας.

Ο διαβήτης

Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης και της νόσου των ούλων.

Φάρμακα

Πολλά φάρμακα μειώνουν τη ροή του σάλιου, το οποίο έχει μια προστατευτική επίδραση στο στόμα. Χωρίς αρκετό σάλιο το στόμα είναι ευάλωτο σε λοιμώξεις, καθώς και στην ασθένεια των ούλων.

Γενετική προδιάθεση

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman on the dentist
Συμπτώματα Περιοδοντίτιδας & Λύση Αποριών

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρές ασθένειες των ούλων από άλλους, λόγω γενετικής προδιάθεσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν παρουσιάζονται συμπτώματα της ασθένειας των ούλων πριν τα 30 ή τα 40 χρόνια. Οι άνδρες έχουν συχνότερα ουλίτιδα από τις γυναίκες. Παρά το γεγονός ότι οι έφηβοι σπάνια αναπτύσσουν περιοδοντίτιδα, πάσχουν συχνά από ουλίτιδα, την ηπιότερη μορφή της ασθένειας των ούλων.

Συμπτώματα περιοδοντίτιδας:

  • Ενισχυμένη φλεγμονή και οίδημα στα ούλα
  • Αποκόλληση των ούλων από το δόντι
  • Αιμορραγία κατά το βούρτσισμα
  • Αρχή ήπιας απώλειας οστικής μάζας
  • Άσχημη αναπνοή
  • Συσσώρευση πλάκας κάτω από τη γραμμή των ούλων

Στη φάση της μέτριας περιοδοντίτιδας:

  • Τα ούλα υποχωρούν και τα δόντια φαίνονται μακρύτερα.
  • Οι ρίζες των δοντιών αποκαλύπτονται  και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ευαισθησίας και τερηδόνας
  • Η άσχημη αναπνοή επιμένει
  • Τα ούλα αιμορραγούν
  • Η απώλεια οστικής μάζας γύρω από το δόντι μεγαλώνει σημαντικά
  • Μπορεί αν εμφανιστεί περιοδοντικό απόστημα
  • Αυξάνεται η κινητικότητα των δοντιών

 

Τέλος, όταν η περιοδοντίτιδα φτάσει στο τελευταίο προχωρημένο στάδιο, παρουσιάζει πολύ σοβαρά συμπτώματα που συχνά είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν ακόμα και από έναν περιοδοντολόγο. Συγκεκριμένα, εμφανίζονται:

  • Επίμονη άσχημη αναπνοή και άσχημη γεύση στο στόμα
  • Συνεχής αιμορραγία των ούλων
  • Έντονη ευαισθησία των δοντιών λόγω εκτεθειμένων ριζών
  • Αποστήματα και πύον στο στόμα
  • Σοβαρή απώλεια οστού
  • Μετακίνηση των δοντιών
  • Χαλάρωση των δοντιών σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να πέσουν από μόνα τους

 

Στην επίσκεψή σας ο οδοντίατρος φροντίζει:

  • Να καταγράψει το ιατρικό ιστορικό σας για τον εντοπισμό υποκείμενων παθήσεων ή παραγόντων κινδύνου (όπως το κάπνισμα), που μπορούν να συμβάλλουν στην ασθένεια των ούλων.
  • Να εξετάσει τα ούλα σας και να επισημάνει τυχόν συμπτώματα της φλεγμονής.
  • Να ελέγξει με ειδικές μετρήσεις το βάθος των χαλαρών θυλάκων.
  • Να σας παραπέμψει σε περιοδοντολόγο, ειδικό στη διάγνωση και τη θεραπεία της ασθένειας των ούλων. Εκείνος θα μπορεί να σας παράσχει θεραπευτικές επιλογές που δεν διαθέτει ο οδοντίατρος.

 

Πώς αντιμετωπίζονται τα συμπτώματα περιοδοντίτιδας;

Ανάλογα με την ένταση και έκταση του προβλήματος, ο οδοντίατρος ή περιοδοντολόγος θα αντιμετωπίσει τα σημάδια περιοδοντίτιδας εξατομεικευμένα σε κάθε ασθενή.

Το πρώτο βήμα είναι συνήθως ο καθαρισμός. Ο οδοντίατρος αφαιρεί την πέτρα πάνω και κάτω από τη γραμμή των ούλων, απομακρύνει τα τραχιά σημεία στη ρίζα του δοντιού όπου μαζεύονται μικρόβια και βοηθά στην αφαίρεση των βακτηρίων. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική θεραπεία ή και διαδικασίες αναγέννησης ιστών, οστών, ή ούλων που χάθηκαν στην περιοδοντίτιδα μέσω μοσχευμάτων. Τα αποτελέσματα της θεραπείας εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως το κατά πόσο η ασθένεια έχει προχωρήσει, το πόσο συνεπής είναι ο ασθενής με τη στοματική φροντίδα στο σπίτι, την αποφυγή καπνίσματος κ.λπ.

Συνδυαστικά με την οδοντιατρική μας αγωγή, μπορούμε να καταπολεμήσουμε τα προβλήματα των ούλων και από το σπίτι με μία εξειδικευμένη φροντίδα και συγκεκριμένα με ένα καθημερινό συνδυαστικό σχήμα με οδοντόκρεμα και στοματικό διάλυμα χλωρεξιδίνης. Η Periodigum Toothpaste και το Periodogum Mouthwash έχουν εξειδικευμένη σύνθεση, εμπλουτισμένη με Χλωρεξιδίνη 0,1%, Βιοενεργό Πεπτίδιο και Υαλουρονικό Οξύ που συνεπικουρεί στη φυσική ανάπλαση των δοντιών, βοηθάει στην ενεργοποίηση των οδοντικών οστεοβλαστών και συσφίγγει τα ούλα. Είναι πιθανό ο οδοντίατρος να προτείνει και ένα τζελ* ή ένα στοματικό διάλυμα* επικουρικής αντιμετώπισης των προβλημάτων των ούλων.

Εντοπίζουμε έγκαιρα τα συμπτώματα περιοδοντίτιδας, επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μας και ακολουθούμε συστηματικά τα βήματα που θα επαναφέρουν την υγεία των ούλων μας.

* Τα σκευάσματα Χλωρεξιδίνης δεν είναι προληπτικής χρήσης αλλά μόνο για επικουρική αγωγή και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, πάντα μετά από συμβουλή οδοντιάτρου, στοματολόγου ή φαρμακοποιού.