flossing

5 Συχνές Δικαιολογίες για την Ουλίτιδα που Λέτε στον Εαυτό σας

Τα πρώτα σημάδια προβλημάτων στα ούλα σας μόλις εμφανίστηκαν; Μην παραλείψετε το ραντεβού σας στον οδοντίατρο, παίζοντας οι ίδιοι τον ρόλο του και κάνοντας την καθησυχαστική διάγνωση που σας «βολεύει». Προφασιζόμενοι τα παρακάτω, όχι μόνο θα καθυστερήσετε την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά μπορεί και να το επιδεινώσετε σημαντικά.

 

Δικαιολογία 1η: «Αν είχα ουλίτιδα, θα το είχα καταλάβει» 

Μην είστε βέβαιοι. Πάνω από το 60% των ατόμων με πάθηση των ούλων δεν το ξέρει! Κι αυτό γιατί η ουλίτιδα δρα σιωπηρά. Τα πρώιμα σημάδια αγνοούνται εύκολα και έτσι η νόσος επιδεινώνεται περνώντας απαρατήρητη. Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει πόνος (βασική ένδειξη που έχουμε στο μυαλό μας ως «καμπανάκι» προβλήματος). Επίσης στα αρχικά στάδια, το μόνο σημάδι μπορεί να είναι η αιμορραγία κατά το βούρτσισμα. Όσο η νόσος εξελίσσεται και τα ούλα χειροτερεύουν, η αιμορραγία μπορεί να σταματήσει και να μην υπάρξουν άλλα σημάδια. Έτσι, μπορεί να παραπλανηθείτε και να πιστέψετε πως το πρόβλημα λύθηκε αλλά, η ουλίτιδα μπορεί να επιδεινωθεί σιωπηρά έως ότου οδηγήσει σε χαλάρωση των δοντιών.

 

Δικαιολογία 2η: «Δεν έχω ουλίτιδα, απλώς βούρτσισα τα δόντια μου λίγο πιο δυνατά»

Εάν τύχει περιστασιακά και είστε λίγοι πιο επιθετικοί στο βούρτσισμα των δοντιών ή στη χρήση του νήματος ή χρησιμοποιήσετε μια σκληρή οδοντόβουρτσα, τότε ναι, είναι πιθανό να ματώσουν τα ούλα. Όμως υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα ούλα δεν πρέπει να ματώνουν στο βούρτσισμα και όταν αυτό συμβαίνει, είναι ένδειξη φλεγμονής τους. Φανταστείτε τον ουλώδη ιστό σαν το δέρμα των χεριών σας. Εάν κάθε φορά που τα πλένατε, βλέπατε το δέρμα να αιμορραγεί, δεν θα καταλαβαίνατε ότι κάτι «δεν πάει καλά;».

 

 

Δικαιολογία 3η: «Εγώ είμαι νέος/α και ουλίτιδα παθαίνουν μόνο οι ηλικιωμένοι»

Το νεαρό της ηλικίας σας είναι μία πολύ συνηθισμένη πρόφαση που προβάλλετε, για να παραλείψετε την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς, δεν ισχύει ως πληροφορία στο θέμα των παθήσεων των ούλων. Στην πραγματικότητα, ουλίτιδα παθαίνουν οι άνθρωποι κάθε ηλικίας, ακόμα και τα παιδιά.

Θα σου αρέσει σίγουρα:

pregnant woman brushing teeth
Ευαίσθητα ούλα στην εγκυμοσύνη: Είναι φυσιολογικό;

 

Δικαιολογία 4η: «Αποκλείεται να έχω ουλίτιδα. Αφού έχω κάνει σφραγίσματα»

Οι κοιλότητες στα δόντια σας που δεν έχουν υποστεί σφράγισμα, είναι μεν επιβλαβείς για τη στοματική υγιεινή αλλά δεν είναι η κύρια αιτία για την αλλαγή της εικόνας των ούλων σας. Ο βασικός λόγος που εμφανίσατε ουλίτιδα, είναι το γεγονός ότι δεν πλένετε τακτικά ή σωστά τα δόντια σας και αυτό οδήγησε σε υπερσυσσώρευση πλάκας και πέτρας και εμφάνιση μικροβίων στη στοματική κοιλότητα. Το ίδιο σημαντικό όμως με το να μην παραλείπετε το βούρτσισμα, είναι και το να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα προϊόντα. Αποκλειστικά για τη δική σας καθημερινή στοματική φροντίδα, δημιουργήθηκε ένας αποτελεσματικός συνδυασμός δύο εξειδικευμένων προϊόντων για προστασία από την ουλίτιδα: η οδοντόκρεμα Gingivital Toothpaste  και το αντίστοιχο στοματικό διάλυμα της σειράς που συσφίγγουν και προστατεύουν τα ευαίσθητα ούλα. Επιπλέον, για ακόμα πιο έντονα προβλήματα των ούλων και της στοματικής κοιλότητας, υπάρχει η λύση της Periodigum Toothpaste και του Periodigum Mouthwash που περιποιούνται τα ούλα και ταυτόχρονα καταπολεμούν τη μικροβιακή πλάκα η οποία μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις τους.

 

Δικαιολογία 5η: «Δεν θα πάθω και τίποτα με μια ουλίτιδα»

Οι επιπτώσεις του να θεωρήσετε «μικρό κακό» την κακή κατάσταση των ούλων σας και να μη ζητήσετε οδοντιατρική βοήθεια, δεν είναι αμελητέες. Το πιο «αισιόδοξο σενάριο» εάν η ουλίτιδα προχωρήσει και τα ούλα σας πρηστούν, είναι να δυσκολευτείτε στη μάσηση επιβαρύνοντας την καθημερινότητά σας. Σ’ αυτήν τη φάση, ενδεχομένως να υπάρξει και κακοσμία του στόματος που ίσως επηρεάσει την κοινωνική σας ζωή. Και αν αυτά δεν αρκούν για να σας πείσουν, θυμηθείτε πως η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα με κίνδυνο ακόμη και να χάσετε τα δόντια σας. Και βέβαια, έχει αποδειχτεί πως η περιοδοντική νόσος συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα.

 

Όσο πιο γρήγορα λοιπόν σταματήσετε να επινοείτε βολικές δικαιολογίες και προγραμματίσετε το οδοντιατρικό σας ραντεβού, τόσο πιο γρήγορα θα επαναφέρετε τα ούλα σας στην υγιή τους κατάσταση. Δεν θα σας ωφελήσει μία ακόμα πρόφαση αλλά μία σωστή απόφαση.