bottle with oil and mints

Ουλίτιδα: Αντιμετώπιση Με Φυσικούς Τρόπους

Το φασκόμηλο και ο μύρος είναι τα μυστικά της φύσης για την καταπολέμηση της ουλίτιδας. Βρείτε εδώ τις χρήσεις των βοτάνων για την αντιμετώπιση των στοματικών φλεγμονών.

Φασκόμηλο και μύρο: ένα κι ένα για την ουλίτιδα!

Ώρα να πιάσουμε στο στόμα μας δύο μοναδικά βότανα. Κυριολεκτικά! Γιατί το φασκόμηλο και το μύρο είναι ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η φύση για την αντιμετώπιση των στοματικών φλεγμονών.

Λίγο φασκόμηλο την ημέρα, την ουλίτιδα κάνει πέρα

Σωτήριο, όπως μαρτυρά και το όνομά του. Αυτό είναι το φασκόμηλο ή αλλιώς Salvia officinalis, από το salveo που σημαίνει σώζω-θεραπεύω. Ένα αρωματικό φυτό που ευδοκιμεί σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και ήταν γνωστό από πολύ παλιά για τις πολύτιμες ιδιότητές του στην υγεία. Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν στα δαγκώματα φιδιών αλλά και ως διεγερτικό του σώματος και του πνεύματος. Αλλά και οι Ρωμαίοι «πέθαιναν» για φασκόμηλο για να μην πεθάνουν ποτέ. Συγκεκριμένα, πίστευαν ότι όποιος έχει φασκόμηλο στο σπίτι του δεν φοβάται το θάνατο. Πολύ αργότερα, το Μεσαίωνα, το θαυματουργό αυτό φυτό χρησιμοποιήθηκε και ως όπλο κατά της χολέρας.

Και σήμερα όμως, η βοτανοθεραπεία το αποθεώνει χάρη στις άπειρες ευεργετικές του δράσεις στον οργανισμό: είναι αντιδιαβητικό, διουρητικό, ηρεμιστικό, ιδανικό για τη φαρυγγίτιδα, τη λαρυγγίτιδα και τις ερεθισμένες αμυγδαλές, εμποδίζει την εφίδρωση, τονώνει το τριχωτό μέρος του κεφαλιού…

Όχι, η λίστα δεν τελειώνει με τίποτα. Αλλά ευτυχώς, τελειώνει… η ουλίτιδα, αφού το φασκόμηλο χρησιμοποιείται από παλιά στην αντιμετώπιση των νόσων των ούλων με εντριβή των φύλλων του στην επιφάνειά τους. Κι αυτό, γιατί η τανίνη που περιέχει είναι στυπτική και περιέχει διάφορα αρωματικά αντισηπτικά συστατικά. Μια έρευνα μάλιστα που δημοσιεύτηκε στο “Journal of Agriculture and food chemistry” τον Απρίλιο του 2013, προτείνει το φασκόμηλο σαν ωφέλιμο βότανο αντιμετώπισης της ουλίτιδας, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

Αν τα ούλα μιλούσαν, μύρο θα ζητούσαν

Θα σου αρέσει σίγουρα:

woman smiling in her dentist
Τι Μαρτυρά Η Στοματική Σου Υγιεινή;

Το αρωματικό ρετσίνι που παίρνουμε από το δένδρο Κομμιφόρος η μύρρα, είναι ένα ακόμα θαύμα της φύσης για τον οργανισμό. Το μύρο χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα για τη θεραπεία των πληγών, ενώ ο Ιπποκράτης το συνιστούσε για τη θεραπεία του έρπητα του στόματος και το θεωρούσε καλό αντίδοτο σε πολλά δηλητήρια. Στην αρχαία Αίγυπτο συντηρούσε τις μούμιες αλλά και θεράπευε διάφορες ασθένειες.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το μύρο τόσο ξεχωριστό για την υγεία; Κατ’ αρχάς είναι ωφέλιμο στα προβλήματα καταρροής, τη φαρυγγίτιδα, την ιγμορίτιδα, τη λαρυγγίτιδα και σε προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος. Στο στομάχι, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πεπτικών προβλημάτων, όπως έλκος και γαστρίτιδα.

Πάνω απ’ όλα όμως είναι ένα αποτελεσματικό επουλωτικό και αντισηπτικό, για τραύματα και αμυχές. Γι’ αυτό και έχει ειδική χρήση στη θεραπεία των λοιμώξεων του στόματος, όπως στοματικά έλκη, ουλίτιδα, πυόρροια, άφθες, κακοσμία του στόματος, στοματίτιδα. Και μάλιστα, με την υπογραφή της επιστήμης! Η μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2013 στο επιστημονικό περιοδικό “Medicinal Plants” επιβεβαιώνει ότι σε μικρή ποσότητα το αιθέριο έλαιο μύρου βοηθάει στη μείωση της φλεγμονής των ούλων που συνδέονται με την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα.

Υποφέρετε από προβλήματα των ούλων και χρειάζεστε το «μαγικό άγγιγμα» του φασκόμηλου και του μύρου; Ευτυχώς δεν χρειάζεται να επιλέξετε ένα από τα δύο. Η FREZYDERM συνδύασε τα εκχυλίσματα και των δύο φυτών στην Gingivital Toothpaste για να προστατεύσει αποτελεσματικά τα ευαίσθητα και διογκωμένα ούλα.

Φασκόμηλο και μύρο, λοιπόν για αποτελέσματα που θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό και φυσικά… επουλωμένο.